Gör eget julpynt – 7 fina och enkla idéer med sådant du redan har hemma

Att göra julpynt är kul och avkopplande. Här är tips på fint pynt du kan göra av saker som ofta finns hemma.

Gör eget julpynt – 7 fina idéer:

1. Små stjärnor

Använd klädnypor av trä till att göra fina stjärnor att hänga i fönstret eller i granen.

Gör så här:

Ta bort metallfjädern från 8 klädnypor och vänd bitarna med baksidorna mot varandra, två och två, och limma ihop. Limma fast ett snöre i en av dem för upphängning. Lägg på bordet i form av en stjärna med 8 spetsar och limma ihop. Experimentera gärna genom att testa att vända några bitar annorlunda.

2. Blockljus av papper

Enkelt och stämningsfullt ljus av en toarulle.

Gör så här:

Klipp ut en cirkel med en diameter på ca 5 cm i kartong. Klipp en låga i guldpapper och en mindre i mattare guldpapper. Limma ihop lågorna och limma fast dem på cirkeln. Klipp ett hack i var sida av cirkeln så att den kan fästas på toarullen.

3. Söta karameller

Gör en skål med karameller eller sätt snören på dem och häng upp i granen.

Gör så här:

Klipp ut 2 cirklar i kartong, ca 5 cm i diameter. Klipp ut två bitar silkespapper till sidorna och limma fast mellan de två cirklarna. Klipp lika stora cirklar i papper i en annan färg och klipp sedan ut bitar ur det papperet så att det blir ett mönster som på bilden. Klipp en liten cirkel och limma fast allt på ”karamellen”.

4. Girlang med stjärnor

En pappersgirlang kan hänga i granen eller i fönstret.

Gör så här:

Klipp eller stansa ut olika former ur tjockt papper i olika färger. Lägg bitarna vid symaskinen och ta dem en efter en och sy ihop till en girlang.

5. Papperskulor och tomtar

Sy ihop fina papperskulor och gör några av dem till små tomtenissar.

Gör så här:

Klipp 6–7 cirklar i papper, med en diameter på ca 5 cm. Lägg dem på varandra och sy ihop i mitten med symaskin. Vik ut papperet så att det blir en kula och sätt i ett snöre för upphängning. Vill du göra tomtenissar kan du trä en träkula på snöret och rita dit ögon och mun. Forma en liten strut i papper och limma fast som luva.

6. Pappersljus med 3D-effekt

Gör fina ljus i kartong att hänga i granen.

Gör så här:

Klipp ut 2 bitar kartong på ca 2 x 10 cm till varje ljus. Klipp ut 2 lågor, ca 2 cm höga, i guldfärgad kartong och 2 lågor, ca 1–1,5 cm höga, i blankt guldpapper. Lägg de små lågorna på de stora och sy ihop med symaskin. Lägg ihop kartongbitarna till ljusen och sy ihop längs mitten på längden och sy ihop med lågorna. Låt tråden sitta kvar i toppen och använd för upphängning. Vik ut ljusen innan du hänger upp dem.

7. Hängen med tofsar

Klipp olika former i papp och pynta med pärlor och garntofsar.

Gör så här:

Rita upp olika former och klipp ut i färgad eller vit kartong. Använd en liten skalpell till de små hålen (tänk på att ha ett bra underlag så att du inte förstör bordet). Trä på pärlor på en tråd och sy fast på pappershänget. Gör en liten tofs av garnrester och sätt fast som ett extra hänge.

Rulla till toppen