Så övervintrar du dina pelargoner – 4 viktiga tips

Innan frosten kommer är det dags att plocka in och förbereda dina pelargoner för vintervilan. Här är 4 viktiga tips!

Vill du spara dina pelargoner över vintern? Då gäller det att skydda blommorna från frosten och ta in de plantor som har stått utomhus.

Så övervintrar du dina pelargoner:

1. Beskär pelargonen

Innan vintervilan bör du beskära dina pelargoner ordentligt. Klipp bort alla vissna blad och blommor samt om det finns grenar som ser tråkiga ut. Du behöver inte vara rädd för att klippa för mycket, pelargonen kommer att återhämta sig efter vintervilan.

2. Placera pelargonen på en sval plats

Det allra bästa är att låta pelargonerna vintervila på en sval plats, som i ett frostskyddat uterum, en sval källare eller ett frostfritt garage. Har du inte tillgång till ett svalt rum brukar det oftast gå bra ändå.

3. Tänk på ljuset

Om dina plantor behöver stå varmt under vintervilan är det viktigt att de får mycket ljus. Har du dina plantor på en fönsterbräda så är det bra om elementet är avstängt. Om växterna står svalt är de inte lika beroende av mycket ljus.

4. Håll koll på vattningen

Pelargoner som står svalt bör vattnas väldigt försiktigt, eftersom de inte står i värme förbrukar de nämligen mindre vatten. Har du pelargonerna i rumstemperatur behöver de mer vatten men undvik övervattning.

Efter vintervilan, någon gång i mars, är det dags att plocka fram dina pelargoner igen och göra dem redo för våren. De behöver då beskäras och gärna planteras om.

Rulla till toppen