Viktiga tips innan du börjar bygga altan

Frukost i morgonsolen, fika under parasollet och långa kvällar i den vara sommarkvällen. Många av de mest centrala sommaraktiviteterna utspelar sig på altanen. Här går vi igenom de viktigaste tipsen för dig som ska bygga altan i sommar.

ANNONS. Innehåll från Räckesspecialisten och inte från Hus & Hems redaktion.

För många är sommaren förknippad med ledighet, avslappning och återhämtning. Somliga väljer dock att spendera ledigheten mer aktivt. Ungefär hälften av svenskarna (49 procent) planerar att själva genomföra ett byggprojekt under sommaren, rapporterar TT. I undersökningen framkommer att 23 procent väljer att anlita hantverkare för byggprojektet.

Svenskarnas byggprojekt kan sträcka sig över hela hemmet, men under sommarmånaderna är det särskilt vanligt att man bygger om eller renoverar altanen. Här finns många olika faktorer att väga in, allt från hur stort däcket ska vara till om man vill ha trä- eller glasräcke altan. Nedan går vi igenom de viktigaste tipsen inför sommarens altanbygge.

Visualisera storlek och höjd

Grunden till ett lyckat resultat läggs i planeringen. Se till att noggrant planera hur stor altanen ska vara, och sätt gärna upp snören för att bättre kunna visualisera hur däcket kommer passa in i trädgården.

Kom även ihåg att planera för hur hög altanen ska vara. Höjden avgör bland annat om du behöver bygga på plintar eller på sandbädd. Det kan vara klokt att bygga altanen i ungefär samma höjd som golvet inuti huset. På så sätt känns däcket som en naturlig del av huset, vilket i sin tur gör att man kan bygga en större altan utan att proportionerna känns fel.

Välj naturliga material

Materialvalet kan vara svårt, då det finns så många alternativ. Tidigare var tryckimpregnerat virke i princip standard, men dess negativa miljöpåverkan har fått fler att upptäcka naturligt motståndskraftiga alternativ. Däribland finns kärnfuru, lärk och ek. Kontrollera också träets fukthalt, då det påverkar hur brett isär brädorna ska placeras. Därtill vill man även välja rätt material vad gäller skruvarna. Här är rostfria skruvar det bästa valet.

Trä- eller glasräcke?

Glöm inte bort att räcken runt altanen ger en mysig och ombonad känsla. Även här finns många olika alternativ att välja bland. Trä är ett klassiskt och tidlöst val som fungerar för de flesta altaner.

För den som vill ha en mer modern och lyxig lösning finns glasräcke som ett alternativ. Med ett glasräcke får man full utsyn, samtidigt som det ger vindskydd och ramar in altanen på ett snyggt sätt. Här finns flera modeller att välja bland. Exempelvis kan man välja ett stolpfritt glasräcke för en sömlös utsikt, eller ett höj- och sänkbart räcke för att göra altanen till en vindstilla oas.

Kontroller bygglov

Innan du börjar bygga altanen är det viktigt att kontrollera huruvida bygglov behövs eller inte. Om altanen är byggd i marknivå behövs i regel inte bygglov. Däremot kan man behöva bygglov i det fall altanen räknas som en nybyggnad eller tillbyggnad, eller om den avsevärt ändrar husets yttre utseende. Det är byggnadsnämnden i varje enskild kommun som avgör om bygglov krävs. För att undvika tråkiga överraskningar i senare skede kan det därför vara klokt att kontakta din byggnadsnämnd innan du påbörjar sommarens altanbygge.

Rulla till toppen