Så övervintrar du dina citrusträd och andra Medelhavsväxter

När höstdagarna blir kallare är det hög tid att plocka in dina citrusträd och andra Medelhavsväxter för övervintring. Så här övervintrar du växterna på bästa sätt.

Så övervintrar du dina Medelhavsväxter:

1. Rengör träden

Rengör träden ordentligt innan du tar in dem, och se till att det inte följer med objudna gäster som löss, sniglar eller annan ohyra.

2. Hitta en ljus plats

Hitta en riktigt ljus plats för dina citrusträd. De behåller nämligen de flesta av sina blad över vintern, och behöver därför mycket ljus. Ett tips är att beskära kronan så att ljuset kommer åt bladen lättare.


LÄS ÄVEN: Så övervintrar du dina utomhusväxter – 6 viktiga tips


Foto Blomsterlandet

3. Låg temperatur

Temperaturen ska vara låg, gärna 2-10 grader. Ett uterum eller växthus är optimalt, men du kan behöva ställa krukan på någon typ av isolerande material för att skydda rötterna mot kyla.

4. Vattna med måtta

Ju kallare de står, desto mindre vatten behöver träden. Vattna med måtta när du tycker att jordklumpen ser torr ut. Jorden får inte torka ut, men inte heller vara för blöt. Det är också bra att duscha trädet ofta.


LÄS ÄVEN: Så övervintrar du dahlian


5. Övervintra i uterum

Om du inte har växthus eller uterum kan trädet övervintra inomhus, men eftersom temperaturen då blir högre behöver de mer ljus. Ju varmare träden står desto mer ljustimmar och bättre ljus behöver de. Testa växtbelysning med LED-lampor som ger vitt eller blått ljus.

Slutligen, ge inte upp om du inte har de idealiska förhållandena för citrusträd på vintern, det kan lyckas ändå!

Källa: Blomsterlandet, OdlaGardena

Rulla till toppen