Höstens godaste recept med musslor – och Hus & Hems Cecilia Lübecks bästa dryckestips

Musslornas bästa tid är nu! Njut av alla sorter i en gryta med sting, en vitlöksdoftande pasta och i sällskap av en härligt krämig risotto.

Risotto med pilgrimsmusslor och brynt smör

4 port

Ingredienser:

150 g färsk spenat
1 näve vattenkrasse
1 + 4 matskedar smör
16 stora pilgrimsmusslor, gärna färska
salt och peppar
olja med neutral smak

Risotto

1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 1/2 dl arborioris
1 1/2 dl torrt vitt vin
ca 9 dl kycklingfond
1 1/2 dl parmesan, riven
salt och peppar

Gör så här:

1. Börja med risotton. Hacka vitlöken fint och fräs den i oljan tills den blir blank. Tillsätt ris och fräs i ca 2 minuter. Häll på vitt vin och låt puttra under omrörning tills vinet har avdunstat. Tillsätt sedan gradvis varm kycklingfond, rör hela tiden på medelvärme, tills riset är al dente och risotton är tjock. Rör ner 3/4 av parmesanen och smaka av med salt och peppar. 

2. Fräs spenaten och hälften av vattenkrassen i 1 msk av smöret tills det mjuknar, salta och peppra. Hetta upp oljan, salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem snabbt på båda sidor på hög värme.

3. Häll resten av smöret i en het panna och bryn det gyllene och skummande. Servera risotton med spenat, pilgrims­musslor, resten av parmesanen och det brynta smöret.


LÄS ÄVEN:


Moules frites med chorizo och mandlar  

4 port

Ingredienser:

1 1/2 kg blåmusslor
6 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor 
100 g färsk chorizo
100 g mandel
40 g smör
3 msk olivolja
3 msk bladpersilja
1 dl torr sherry eller vitt vin

Pommes frites

4 stora potatisar
olja till fritering

Aioli

1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 teskedar salt
1/2 tsk peppar
4 dl solrosolja
1 dl olivolja
1/2 dl kallt vatten

Gör så här:

1. Aioli: Riv eller pressa vitlöken. Lägg den i en skål med äggulor, dijonsenap, vinäger, salt och peppar. Vispa kraftigt, tillsätt gradvis oljan i en tunn stråle under vispning. När blandningen börjar tjockna, tillsätt gradvis kallt vatten tills blandningen är vit och fluffig. Tillsätt olja och vatten omväxlande tills du har en luftig och tjock aioli.

2. Pommes frites: Skala och skär potatisen i stavar. Lägg dem i kallt vatten tills de ska tillagas. Hetta upp 10 cm olja i botten av en stor panna till en temperatur på ca 150 grader. (Eller använd en fritös om du har.)

3. Torka potatisen väl och stek den gyllene i små portioner. Låt rinna av på hushållspapper och strö över salt.

4. Skölj och rengör musslorna. Släng dem som inte stänger sig när du knackar dem mot köksbänken. Finhacka schalottenlök och vitlök. Skär chorizon i små bitar och hacka mandeln.

5. Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt oljan. Fräs lök, vitlök och chorizo i 3 minuter och tillsätt mandeln och hälften av persiljan.

6. Tillsätt musslor och sherry eller vin, lägg på lock och höj värmen. Skaka pannan lite medan du ångar musslorna, i ca 5 minuter. Släng dem som inte har öppnat sig. Servera med pommes och aioli.

Spaghetti alle vongole  

4 port

Ingredienser:

800 g hjärtmusslor
400 g spaghetti 
2 vitlöksklyftor
1 stor näve bladpersilja
1 dl god olivolja
2 dl torrt vitt vin
salt och peppar

Gör så här:

Skölj musslorna väl och länge i kallt rinnande vatten för att ta bort sand. Avlägsna musslor med skadat skal. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Finhacka vitlöken och hacka persiljan. Fräs vitlöken och hälften av persiljan i olja, tillsätt musslorna och vinet, höj värmen och rör om tills alla skal har öppnat sig. Ta kastrullen från värmen och rör ner pastan. Smaka av med salt och peppar och strö resten av persiljan över.

Cecilia Lübecks dryckestips

Äntligen skaldjurstider! Och då inte minst musslor, som kan varieras i det oändliga. En klassisk moules blir aldrig fel, men kan gott skojas till som i receptet här intill. Bjud pommes och gärna en syrlig gueuze (en blandning av lagrad och ung spontanjäst lambic) på belgiskt vis till det, men en veteöl blir också gott i glaset. Till pilgrims­musslor med krämigt tillbehör sitter en fyllig vit bourgogne som en smäck och till en vongole, ja då kör vi på italienskt, gärna gjort på Vermentino-druvan. Bra varianter brukar komma från Sardinien.

Favorit med balans av citrus, gula äpplen och mineralitet. Inslaget av fat möter upp pilgrimsmusslor med brynt smör finemang, men vinet är också så gott till en bit lagrad alpost. 2021 Bourgogne Les Murelles Domaine Roux, Bourgogne, Frankrike, nr 5837, 179 kr.


Utmana gästerna med något nytt! Här en spännande gueuze (belgisk öltyp) med mycket syra och ton av äpplen, hö och citrus. Bjud till moules frites 3 Fonteinen Oude Geuze, Belgien, nr 1622, 71:90 kr.


Ny årgång i fasta sortimentet av den här trevliga vermentinon med smak av frisk citron, persika och lite jasminblom. Till pasta vongole eller skaldjur med limeaioli. 2022 Mesa Primo Bianco Vermentino, Sardinien, Italien, nr 2575, 109 kr.


Rulla till toppen