Längre odlingssäsong och mysigt uterum – kika in i det höstfina växthuset

Växthuset har inte bara förlängt odlings­säsongen – det har blivit ett extrahus att njuta av under alla årstider.

Ragnhild och Ole tycker båda om att ha saker att pyssla lite med, men när Ragnhild helst ägnar sig åt sina växter är det gamla saker och återbruk som intresserar Ole. När han startar ett nytt projekt vill han alltid helst göra allt byggnadsarbete själv, helt från grunden och med återbrukat byggmaterial.

– Men när vi skulle bygga växthuset tog jag några genvägar. Jag har beställt ramverk och fönster av andra – jag hade ändå tillräckligt att göra, säger han.

– Ja, det är mycket arbete som man inte ser i ett sådant här hus, säger Ragnhild. 


LÄS ÄVEN: 10 viktiga råd till dig som ska köpa växthus


Huset har en arbetsdel med helt tak och en växthusdel med glastak. Nästa projekt är tomten runt växthuset.

Allt underarbete är det ju ingen som ser. Under stengolvet som Ole lagt i ett välkomponerat mönster av sten från två gamla bakugnar är allt uttänkt i detalj.

– Vi grävde rätt djupt för att få plats med isolering, värmekablar och ett lager med sand innan stengolvet kunde läggas. Och så gjorde vi en ränna längs mitten, under golvet, så att vatten kan rinna undan. Men det arbetet hade vi kunnat bespara oss, för det blir inte så mycket vattenspill här inne. 

Att de grävde så djupt för grunden berodde på att de inte ville att huset skulle bli högre än nödvändigt.

– Vi ville inte att det skulle bli för högt att gå in i huset. Men vi kommer nog att höja tomten utanför lite så att det inte blir någon höjdskillnad alls mellan ute och inne.

Ragnhild tror att det är närmare 200 plantor i huset och hon älskar att pyssla med dem. Den lilla matplatsen är en favoritplats.
Det mesta av inredningen i växthuset är gamla saker som Ragnhild och Ole redan hade.
Nedfällt i arbetsbänken finns ett kar med jord. Det gör det väldigt enkelt att plantera om växter.

LÄS ÄVEN: Bygg ett växthus av gamla fönster – så gör du


Almanackan säger oktober, men i växthuset är det en sydländsk stämning. Golvvärmen håller huset varmt och alla plantor bidrar till den exotiska känslan. Ragnhilds stora passion är att driva upp nya plantor och växthuset är fullt av både små och stora plantor som hon har drivit upp. Hon visar oss sin stolthet: en stor fjädersparris.

– Den stod på bordet som en del av en blomsterdekoration när mina föräldrar gifte sig för över 70 år sedan. Den stod på verandan och det var bara en liten stängel kvar av den när jag hittade den hos mamma – hon hade slutat ta hand om den. ”Du får ta den, Ragnhild”, sa hon. Till slut fick jag liv i den och nu är det en av de plantor jag är mest rädd om. Av sex syskon är det bara jag som ärvt mammas intresse för växter och trädgård.

Viktig kaffemaskin

I den ena delen av växthuset finns en planteringsbänk och ett enkelt kök med indraget vatten och en vask. Växthuset är på 40 kvadratmeter och huvudsakligen inrett med vintagesaker, men en del nytt har också hittat hit, bland annat i köket.

– Kaffemaskinen var ett måste. Det ska vara enkelt att gå hit och ta en kopp kaffe, säger Ole.

Vid fönstren i den mer slutna delen av huset har Ole byggt en stadig arbetsbänk. Under stengolvet ligger värme­kablar. 
Sydhörnet är det allra mysigaste i huset, tycker Ragnhild och Ole. Här är stämningen nästan sydländsk.

LÄS ÄVEN: 8 tips när du ska bygga växthus


Maskinen brummar och snart står vi med en cappuccino i handen. Det dröjer inte länge förrän vi har en glass i den andra. Det finns nämligen ett litet kyskåp med frysbox också – något som är extra populärt när barnbarnet Cora är på besök.

– Vi är här väldigt mycket, äter tillsammans eller tar en kaffepaus.

– För mig är det meditation att hålla på med växterna, säger Ragnhild och tittar ut genom fönstret.

– Jag är lycklig över att tomten utanför huset är klart. Bakom växthuset ska vi bygga ett skjul för vinterförvaring av växter och krukor. Vi ska också bygga ett tak mellan växthuset och skjulet så att man kan gå torrskodd mellan dem.

Rulla till toppen