Nu har ”Den svenska konsten att döstäda” premiär i Sverige – här är allt vi vet!

Nu kommer serien The Swedish Art of Death Cleaning till Sverige. Läs allt om programmet här!

Fenomenet ”svensk dödsstädning” har spridit sig över hela världen och i våras kom den amerikanska serien The Swedish Art of Death Cleaning premiär, producerad av Amy Poehler. Nu kommer den hyllade första säsongen till Sverige! Den 5 oktober är det premiär i SVT, under den svenska titeln Den svenska konsten att döstäda.

Experterna Katarina Blöm, Ella Engström och Johan Svenson.

I serien får man följa människor som på olika sätt kört fast med att rensa bland sina tillhörigheter. Till sin hjälp har de svenska experterna Katarina, Johan och Ella. I det första avsnittet får vi möta Suzi, en färgstark 75-åring som behöver hjälp med att släppa taget om det förflutna och få en påminnelse om att livet inte är över riktigt än.

Johan Svenson och Suzie Sanderson.

Vi fick en pratstund med svenska experten Johan Svenson, som utanför serien arbetar som set designer, stylist och Art Director.

5 frågor till experten Johan Svenson:

Du är en av experterna i programmet – var det självklart att tacka ja?

– Ja. Amy Poehler, en av Amerikas största komiker, som också producerar showen, valde ut mig till en av tre programledare. Jag tänkte att detta är väl mitt livs största och enda YOLO-moment.

Vad betyder svensk dödsstädning för dig och varför är det viktigt?

– Vi svenskar är till mans pragmatiska och man ska inte ligga andra till last. Det handlar om att hålla ordning på torpet och inte lämna massa onödiga saker efter sig som familj eller vänner sedan ska behöva reda i när man dött. Detta blir en stor kulturell kontrats mot USA, där fortfarande more is more och döden inte är något man vill kännas vid alls och hemmen är ofta fyllda med tingeltangel.

Experten Johan Svenson, @svenson_johan på Instagram.

Vilka var de största utmaningarna under inspelningen?

– Mest att det var en programledarutbildning samtidig som man ska göra jobbet, men de visste producenterna, så uppbackningen var enorm. Nu är jag varm i kläderna och vi får se om det blir en säsong till vilket jag hoppas på.

Vilka insikter har du fått av att ha träffat människorna som du har hjälpt i serien?

– Att vi alla vill våga leva ett liv nära sanningen om oss själva. Det är väldigt svårt att klara på egen hand utan hjälp och stöd av andra.

Har du några tips till den som har för mycket prylar och vill börja rensa?

– Tyngdpunken är på sakerna som börjat sakna syfte, det man inte använder längre, att då vara modig och släppa ”tänk om” och ”ifall att” tankar, som gör att gamla kläder man inte burit på flera säsonger fyller garderoben till bristningsgränsen som ett exempel.

Den svenska konsten att döstäda” har premiär i SVT och SVT Play 5 oktober.

Rulla till toppen