Nina satte guldkant på funkislägenheten: ”Jag tänker att hemmet ska passa ditt liv, inte tvärtom”

När Nina Asperuds barn flyttade ut ville hon och mannen komma närmare stadslivet igen. I ett välbevarat funkishus hittade de drömlägenheten, som inreddes i en både lyxig och ombonad stil som passade deras nya liv perfekt.

Livet är en process, och du är inte samma person i dag som du var för tio år sedan. Till exempel så kanske du var någon som älskade shabby chic och bara ville ha vita väggar – något som nu känns fullständigt främmande.

– När vi förändras själva förändras också våra behov, säger inredningsarkitekten Nina Asperud. Och då blir det ofta naturligt att byta hem, och stil också för den delen. 

Det här är en filosofi hon ofta använder sig av i sitt arbete. Och som kommer väl till pass även privat. Som för sex år sedan då hon och maken Petter flyttade från villa
i lugna omgivningar in i till en funkislägenhet mitt i stan.

– Det var en stor förändring, och det tog lite tid att komma i bås. Men i dag trivs vi verkligen med att leva så här.  


LÄS ÄVEN: Bohemisk och lyxig känsla i sovrummet – 7 fina inredningsknep


Biblioteket kallas även eldstadsrummet och ligger intill vardagsrummet. Soffan från Poesi Interiør och soffbordet har gjorts på beställning. Puffen har följt med familjen i många år, och blivit omklädd. Tavla ovanför soffan, Antoni Tàpies.
Det är detaljerna som gör det. På ett vardagsrumsbord står två kristallstakar från Reflections Copenhagen och en kristallvas från Konzept HP.
Hallen har tapeter från Neisha Crosland, som accentuerar den vackra soffan i empirstil, klädd i gul sammet från Dedar. 
Här bor: Nina Høien Asperud och Petter Asperud, tillsammans med hunden Otto. Jobbar som: Hon är inrednings­arkitekt, han är egenföretagare. Huset: Funkislägenhet på 220 kvadratmeter i Oslo.

LÄS ÄVEN: Mörka kulörer och lyxiga material – kika in i det egenritade drömhuset


Bostadsområdet ligger i ett välbevarat funkisområde, något upphöjt och tryggt omgivet av vackra, gamla parkområden. 

– Det tar oss bara tio minuter till fots, sedan är vi på en affärsgata eller helt nära teatern, säger Nina. Och när jag går en promenad med Otto är jag i en park på bara några minuter, och när vi går ut och äter middag har vi många bra restauranger att välja på. 

Otto, ja det är den kära hunden som köptes under pandemin och som har blivit en viktig del av familjen nu när parets två döttrar är vuxna och utflugna. Den nya familjesituationen en bidragande orsak till flytten, även om det blev viktigt att boendet också hade nära till strövområden.

Möbler i modern men ändå klassisk stil fyller vardagsrummet. Soffor från Manuel Larraga, bordet har Nina designat själv och puffen är klädd i tyg från Dedar. På ett sidobord från Andrew Martin står en lampa från Bond Street Essentials. Konst av den norska bildkonstnären Marit Skyer. Väggen är målad i en specialblandad nyans grått, brutet i grönt.
I slutet av mathörnan i köket är väggen dekorerad med tapeter från Andrew Martin, designade av Kit Kemp. Stolarna vid matbordet är vintageklassiker från Milla Boutique, kökssoffan är från Italian House.
Köket byggdes på plats av Elen Møbelstudio, med kompositbänkskiva. Den varma grå nyansen ger köket lite tyngd, vilket är snyggt mot de ljusa väggarna. Hissgardiner från Green Ap.
Det finns två balkonger i lägenheten, de vetter mot söder och får mycket sol. Trevliga små oaser som används flitigt.

LÄS ÄVEN: Så skapar du en lyxig inredning med en mindre budget


Total renovering

Som inredningsarkitekt har Nina hjälpt många att anpassa sin omgivning till verkligheten, precis som hon gjort för sig själv och sin man. Deras stora lägenhet på drygt 200 kvadratmeter upptar hela tredje våningen i flerfamiljshuset och ligger så pass högt så att de har utsikt över staden och trädtopparna. Men den var rätt så nedgången vid köpet.

– Här hade inget gjorts på många år, en drömsituation för en som mig, säger Nina. Allt skulle rustas upp och jag älskade det.

I arbetet med badrum och kök togs väggar bort helt för att öppna upp, och 1,5 ton sten fick tas bort. Men till största del fick planlösningen vara enligt originalritningarna för att behålla de bärande väggarna. Alla väggar och tak gjordes om, liksom originalgolvet.

– Jag tror att de tog bort 37 lager lack från golvet, säger Nina. Vi lät slipa och behandla det med en nyans av grått, och det var helt klart värt ansträngningen. Det är skönt att behålla lite av den ursprungliga charmen, även om jag egentligen inte är så exalterad över funkis. 

Nina köpte tavlan i plexiglas på Cobra Art. Den hänger över en bänk från Slettvoll. I hörnet står ett fikonträd i kruka från Shi-Shi.
Skrivbordet i rokokostil fanns i butiken Design for living som Nina drev i tio år. Hästen på bordet köptes på en mässa i Paris. Bilden ovanför är av en österrikisk konstnär, Gerardo. Stol klädd i tyg från Jab, matta från Bolia.
Matbordet i mahogny är från den traditionella engelska möbel­makaren Bevan Funnell. Det har en diameter på 2,2 meter när den yttersta ringen är på (som på bilden) och har plats för 12 personer. Ljuskronan i brons är från en mässa i Paris. Konst, Gerardo.
I det som från början var ett sovrum har ett tv-rum skapats med en loungesoffa från Bolia. Väggen pryds av en solspegel från Eichholtz. Petter har också sitt hemmakontor här. Soffbordet har funnits i familjen länge, mattan är dansk och den kinesiska urnan är antik.

Tycker om förändringar

Det hon framför allt föll för var ljuset och de stora rummen, liksom takhöjden och planlösningen. För att tillgodose sin egen smak valde hon breda golvlister och profilerade fronter i köket.

– Varken färgpaletten eller möblerna är typiska om man vill vara funkisstilen trogen, men jag tänker att hemmet ska passa ditt liv, inte tvärtom. Det gäller att vara ärlig mot sig själv.

För Ninas del handlar det om att skapa spänning och överraskande inslag. Som att låta ett skrivbord från rokoko­tiden – känd för sitt särskilt teatrala formspråk – dominera vardagsrummet och kombineras med modern konst. Eller att pryda väggarna i matsalen med smycken i form av en gyllene indisk spegel och en fransk ljuskrona.

Det stora sovrummet har en fondvägg med varmröd tapet från Zoffany, fint mot gaveln klädd i ett silvrigt linne från Holmen Tex. Lampor från Majorstuen Elektriske, sängkläder från Slettvoll och sittpuff från Ivone.
Gästrummet är egentligen dottern Sophies rum, hon bodde här några år innan hon flyttade för att studera. Sängen har en snickarbyggd gavel klädd i mörkgrå sammet. Matta från Jab. Väggarna är målade i ”10341 Kalk” från Jotun, med matchande hissgardiner från Green Apple. Rokokosoffan är klädd i linne. Sängkläder, Slettvoll.
Lampa på sovrumsbordet från Palma, bordslampa från Konzept HP och foto från Green Apple.
Badrummet består av två avdelningar där duschen finns i den innersta delen. Väggarna är målade i ”1376 Frost Smoke” från Jotun. Golv och dusch har krämfärgade keramikplattor, området bakom badkaret har grå glasmosaik.

LÄS ÄVEN: 8 tips som gör ditt sovrum lyxigare


– Om jag skulle göra något annorlunda i dag, så skulle jag ha valt garderobsdörrar med profiler. Jag valde släta dörrar för att anpassa formspråket, och ångrar det lite. Vi gjorde oss även av med taklister och sådant av samma anledning, och jag kan sakna det. 

Hela renoveringsprocessen tog åtta månader, sedan fyllde paret bostaden med möbler, konst och annat som följt med dem i många år. Så i rask takt gick lägenheten från att vara ett projekt till att bli ett ombonat hem. Men hur lång tid tar det då innan nya behov leder till nya förändringar? 

– Det behövs hela tiden förändringar, även om de kan vara mindre, säger Nina. Som hur vi vill följa med i års­tiderna. Just nu njuter jag av att börja tända ljus, ta fram mysiga yllefiltar till soffan och titta ut över stan i mörkret.

Rulla till toppen