När Nina Asperuds barn flyttade ut ville hon och mannen komma närmare stadslivet igen. I ett välbevarat funkishus hittade de drömlägenheten, som inreddes i en både lyxig och ombonad stil som passade deras nya liv perfekt.
Livet är en process, och du är inte samma person i dag som du var för tio år sedan. Till exempel så kanske du var någon som älskade shabby chic och bara ville ha vita väggar – något som nu känns fullständigt främmande.
– När vi förändras själva förändras också våra behov, säger inredningsarkitekten Nina Asperud. Och då blir det ofta naturligt att byta hem, och stil också för den delen.
Det här är en filosofi hon ofta använder sig av i sitt arbete. Och som kommer väl till pass även privat. Som för sex år sedan då hon och maken Petter flyttade från villa
i lugna omgivningar in i till en funkislägenhet mitt i stan.
– Det var en stor förändring, och det tog lite tid att komma i bås. Men i dag trivs vi verkligen med att leva så här.
LÄS ÄVEN: Bohemisk och lyxig känsla i sovrummet – 7 fina inredningsknep
LÄS ÄVEN: Mörka kulörer och lyxiga material – kika in i det egenritade drömhuset
Bostadsområdet ligger i ett välbevarat funkisområde, något upphöjt och tryggt omgivet av vackra, gamla parkområden.
– Det tar oss bara tio minuter till fots, sedan är vi på en affärsgata eller helt nära teatern, säger Nina. Och när jag går en promenad med Otto är jag i en park på bara några minuter, och när vi går ut och äter middag har vi många bra restauranger att välja på.
Otto, ja det är den kära hunden som köptes under pandemin och som har blivit en viktig del av familjen nu när parets två döttrar är vuxna och utflugna. Den nya familjesituationen en bidragande orsak till flytten, även om det blev viktigt att boendet också hade nära till strövområden.
LÄS ÄVEN: Så skapar du en lyxig inredning med en mindre budget
Total renovering
Som inredningsarkitekt har Nina hjälpt många att anpassa sin omgivning till verkligheten, precis som hon gjort för sig själv och sin man. Deras stora lägenhet på drygt 200 kvadratmeter upptar hela tredje våningen i flerfamiljshuset och ligger så pass högt så att de har utsikt över staden och trädtopparna. Men den var rätt så nedgången vid köpet.
– Här hade inget gjorts på många år, en drömsituation för en som mig, säger Nina. Allt skulle rustas upp och jag älskade det.
I arbetet med badrum och kök togs väggar bort helt för att öppna upp, och 1,5 ton sten fick tas bort. Men till största del fick planlösningen vara enligt originalritningarna för att behålla de bärande väggarna. Alla väggar och tak gjordes om, liksom originalgolvet.
– Jag tror att de tog bort 37 lager lack från golvet, säger Nina. Vi lät slipa och behandla det med en nyans av grått, och det var helt klart värt ansträngningen. Det är skönt att behålla lite av den ursprungliga charmen, även om jag egentligen inte är så exalterad över funkis.
Tycker om förändringar
Det hon framför allt föll för var ljuset och de stora rummen, liksom takhöjden och planlösningen. För att tillgodose sin egen smak valde hon breda golvlister och profilerade fronter i köket.
– Varken färgpaletten eller möblerna är typiska om man vill vara funkisstilen trogen, men jag tänker att hemmet ska passa ditt liv, inte tvärtom. Det gäller att vara ärlig mot sig själv.
För Ninas del handlar det om att skapa spänning och överraskande inslag. Som att låta ett skrivbord från rokokotiden – känd för sitt särskilt teatrala formspråk – dominera vardagsrummet och kombineras med modern konst. Eller att pryda väggarna i matsalen med smycken i form av en gyllene indisk spegel och en fransk ljuskrona.
LÄS ÄVEN: 8 tips som gör ditt sovrum lyxigare
– Om jag skulle göra något annorlunda i dag, så skulle jag ha valt garderobsdörrar med profiler. Jag valde släta dörrar för att anpassa formspråket, och ångrar det lite. Vi gjorde oss även av med taklister och sådant av samma anledning, och jag kan sakna det.
Hela renoveringsprocessen tog åtta månader, sedan fyllde paret bostaden med möbler, konst och annat som följt med dem i många år. Så i rask takt gick lägenheten från att vara ett projekt till att bli ett ombonat hem. Men hur lång tid tar det då innan nya behov leder till nya förändringar?
– Det behövs hela tiden förändringar, även om de kan vara mindre, säger Nina. Som hur vi vill följa med i årstiderna. Just nu njuter jag av att börja tända ljus, ta fram mysiga yllefiltar till soffan och titta ut över stan i mörkret.