Förändra med färg – 5 fina och enkla färgknep!

Vill du ha stor förändring med förhållandevis små medel? Då är färg ditt säkra kort. En ny kulör i ett rum kan förändra både stil och känsla.

Färg är ett enkelt och effektfullt sätt att förändra känslan i ett rum. Är du också sugen på förändring? Här tipsar vi om fem fina färgknep att inspireras av!


LÄS ÄVEN: Ladan blev bed & breakfast: “Enda jag köpt är en planka för 19 kronor och linoljefärg”


5 fina knep för att förändra med färg:

1. Inmålat

Skapa en lugn och harmonisk känsla i vardagsrummet eller sovrummet genom att måla hylla eller garderober i samma nyans som väggarna. Addera sedan inredningsdetaljer – både i kulörer som sticker ut och som går i samma färgskala som väggarna. 

Vägg och hylla i kulören ”Mjölk 522” från Beckers. Foto Beckers

2. Utnyttja vinklarna

Har du ett hem med många vinklar och hörn? Gör som här och måla ytorna i två olika kulörer som passar fint tillsammans. Här syns ”Templeton Pink No. 303” från Farrow & Ball.

Foto Farrow & Ball

LÄS ÄVEN: Kika in i den färgstarka 1800-talsvåningen: “Det har blivit fler och fler färger”


3. Lekfull dörr 

Ett projekt som passar perfekt för barnrummet eller sovrummet är att ge dörren en ny kulör. Snabbt, enkelt och effektfullt! Dörren är målad med ”Medveten 985” från Beckers.

Foto Beckers

4. Samma kulör

Som att någon tagit en färgburk och kastat ut den över ett helt rum – så kan en av säsongens stora färgtrender bäst beskrivas. Det handlar helt enkelt om att måla lister, väggar, tak och till och med golv i samma kulör. Färgtrenden passar kanske extra bra i små utrymmet som exempelvis hallen.

”Dead Flat Selvedge No. 306” från Farrow & Ball. Foto Farrow & Ball

LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: 5 knep när du ska inreda med färg


5. Håll dig till en skala 

Om du inte vill måla ett helt rum i exakt samma kulör finns det fler sätt att få till en enhetlig känsla med hjälp av färg – bland annat genom att hålla dig till en och samma färgskala. Välj en kulör du tycker om och kombinera den sedan med ljusare eller mörkare nyanser.

Kulörerna ”Bella” och ”Statement Red” från Jotun. Foto Jotun
Rulla till toppen