Karin Ohlsson-Leijon listar 5 trender från inredningsmässan i Paris

På inredningsmässan Maison & Objet i Paris var trenden tydlig – det är mönster, färg och originella uttryck som dominerar just nu. Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon listar 5 stora trender.

Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon var på plats på inredningsmässan Maison & Objet 2023 i Paris. Här är hennes trendspaning!


LÄS ÄVEN: 10 inredningstrender hösten 2023


5 trender från inredningsmässan i Paris:

1. Hyllning till mönster

Ett stort tema på Maison & Objet var mönster och att blanda olika mönster, gärna i starka färger. I ”Pattern Factory” hade inredaren Elizabeth Leriche skapat en utställning som var en upptäcktsfärd i mönster och vågade blandningar i olika rum. Mitt i utställningen fanns ett rum med ett tryckbord och allt som behövs för textiltryck, som en hyllning till hantverket bakom många mönster. I en annan hall hade mässan skapat mötesplatsen ”Pattern Lab”, där mönsterformgivare från hela världen hade små bås där de presenterade sitt arbete och hade möjlighet att träffa företag som köper in mönster, till exempelvis textilier och tapeter.

Utställningen ”Pattern Factory”.
Utställningen ”Pattern Factory”.
Utställningen ”Pattern Factory”.
I utställningen fick man se hur det går till att trycka textilier för hand.

LÄS ÄVEN: 8 stora inredningstrender 2023


2. Färgstarkt & lekfullt

Starka färger i vågade kombinationer fanns på många håll på mässan – även när det inte var i mönster. De starka färgerna fanns på både möbler och accessoarer och gärna i enkla, lite klumpiga former. Årets Designer of the Year var den belgiska designduon Muller van Severen, som arbetar med enkla, raka former ofta i starka färger.

Färgstark inredning i utställningen ”Inspire Me”.
Årets designer of the Year var den belgiska designduon Muller van Severen.
I utställningen “Rising Talents Awards” visade Jeanne Andrieu färgstark keramik.
Den spanska inredningsstudion Masque Spacio.

3. Ombonad lyx

Elegans, exklusiva material och klassiska former i inredningar som andas både lyx och hemtrevlighet var en annan tydlig trend. Här är färgskalan lite mer dämpad, med mustiga toner, lite mörkare beige och guld. Heltäckningsmattor, stoppmöbler, metall och marmor är viktiga inslag i stilen.

Friedmann & Versace hade skapat en egen värld i sin lilla monter med väggmålningar och en tjock heltäckningsmatta.
The Socialité Family hade skapat ett helt hem i miniatyr i sin monter.
Speglar och tunga textilier och Roque Interieurs.

4. Blandade uttryck

I den nya hallen ”Unique & Eclectic” blandades inredningsdetaljer från hela världen i en originell mix. Alla uttryck, material och former kombinerades och visade tydligt att den personliga trenden håller i sig.

Glas i olika färger hos All Origine.
Roliga mattor hos Doing Goods.
Färgstarkt hos Miho Unexpected Things.

5. Välmående och hälsa

En ny avdelning på mässan var ”Wellbeing & Beauty” med dofter, hudvård och produkter för till exempel yoga. Här fanns också möjligheten att prova på yoga och lyssna på olika föreläsningar.

Yogaklass på mässan.

LÄS ÄVEN: Kika in i designern Lisa Bengtssons unika hem: “Jag älskar mönstermix”


PS – Hus & Hem i Paris!

Varje år bjuder Maison & Objet in internationella magasin för att ställa ut och möta en ny läsekrets i avdelningen ”The Kiosk”. I september var Hus & Hem som enda svenska magasin inbjudet att möta en internationell publik och sprida inredningsglädje och inspiration. Vi hade med oss Hus & Hem nummer 9, som besökarna fick bläddra i och ta med sig hem.

Hus & Hem i ”The Kiosk”.
Karin Ohlsson-Leijon på plats i Paris.
Rulla till toppen