Expertens bästa tips för en smidigare badrumsrenovering

En badrumsrenovering kan uppta både tid och energi. Tur då att det finns flera knep som kan underlätta både badrumsplaneringen och renoveringsprocessen. Här är expertens viktiga tips på vägen.

Den som ska renovera sitt badrum har mycket att tänka på. I synnerhet om det rör sig om en helrenovering – som dessutom kan innebära en helt ny planlösning. Men det finns både knep och förhållningssätt som kan göra renoverings­processen mindre krånglig och mer strukturerad. Enligt Johan Körner, designchef på badrumsföretaget Svedbergs, är det viktigt att sätta tydliga deadlines för alla steg i processen, se till att du och hantverkarna är överens från start och – inte minst – göra en noggrann planering av badrummets olika delar. 

– Det allra viktigaste att tänka på är förvaring. Förbered plats till allt det du har i badrummet i dag, både det du vill dölja och det du villa framhäva. Jag tycker att man kan tänka till när det gäller vad man vill förvara i anslutning till funktion: handduk i anslutning till duschen och eluttag för rakapparat eller hårfön vid spegeln. Förvaring av hygienprodukter kan man aldrig få för mycket av.


LÄS ÄVEN: Så inreder du ett litet badrum – 4 smarta tips


Öppen förvaring under handfatet. Handdukar och matta från Himla.

Hur kan man tänka när det gäller planlösningen? 

– Har du ett badrum som inte överstiger de traditionella 5–7 kvadratmeterna så finns det inte en mängd planlösningar och idéer som kan appliceras i det utrymmet. Då behöver man ta hänsyn till utrymmets förutsättningar. Har du ett större badrum så kan det vara smidigt att ha tvättstuga i samma rum och välja samma uttryck på fronter och färgval. Viktigt att nämna är att vår rekommendation är att man alltid ska välja lösningar för badrummet där fuktsäkerheten inte försämras. Anlita alltid rätt kompetens för installeringen av vatten och avlopp.

Finns det fler sätt att få till en fin helhet i badrummet? 

– Låt inredningen hålla samma färg och finish. Detsamma gäller för detaljer – som blandare och beslag. Belysningen är också viktig för helheten. Se till att ha en allmän jämn ljussättning som grund och komplettera med en spegel med funktionsbelysning. Valet av färg och struktur på väggar och golv bör utgöra en rofylld fond som de andra delarna vilar på. I stället för att ha många olika saker kan du välja ut några få detaljer som sätter stilen eller ger en personlig touch.

”Epos”, svart ek, plan 80 cm, inkl tvättställ, tvättställsblandare och bänkskiva ”Sirius”, Svedbergs, 32 760 kr. ”Epos” plåtlåda, svart ek, 2 190 kr. ”Valje”, rundad 120 cm, 8 390 kr. Pendelbelysning ”Klot”, rökfärg, 1 590 kr. ”Langfoss”, svart matt 200 med rökglas och gardin, askgrå, från 13 570 kr.

LÄS ÄVEN: Badrumsspecial: 14 nyheter och trender att inspireras av


Det ekonomiska läget gör att fler behöver spara in på stora utgifter, som exempelvis en badrumsrenovering innebär. Går det att budgetrenovera badrummet? 

– Ibland räcker det att fräscha till inredningen och hoppa över byte av ytskikten – det kanske räcker med att byta ut kommoden och spegelskåpet, eller addera ordentlig belysning. Sedan kan man ställa sig frågan om allt behöver vara nytt. Ett unikt badrum med personlighet kan även bygga på en kombination av gammalt och nytt. Ha koll på platser för återbruk och följ sajter med vintage. 

Hur ofta kan man räkna med att badrummet behöver renoveras?

– Det korta svaret är: Det beror på. Ett riktmärke skulle kunna vara att se över garantin på inredningen i badrummet – badrumsinredning har en garanti på allt mellan 2 och 20 år. Sedan är det självklart skillnad mellan slitage och slitage – vilket gör att det skiljer sig från fall till fall. Då pratar vi om funktion. Om man däremot hoppade på en trendfärg för ett antal år sedan och vill hålla sin inredning up to date då kan det hända att man vill byta tidigare. Skicket på golv och väggar spelar också in, tillsammans med VVS och el. 

Dölj badrums­produkterna i ett vägghängt skåp. Väggskåp ”Viskan Shade” från INR, 6 290 kr.

5 tips för en smidigare badrums­renovering

  • Sätt tydliga deadlines för olika steg och ha ett måldatum.
  • Se till att du och din hant­verkare är överens – och att ni har samma förväntningar på projektet.
  • Skapa moodboards och specificera detaljer ingående.
  • Gör ett gemensamt besök  i en badrumsutställning.
  • Mät upp badrummet i skala och placera in alla funktioner ni behöver.
Johan Körner, designchef på Svedbergs.

LÄS ÄVEN: 14 vackra badrum att inspireras av


Badrums­trender 2023 

  • Äkta material och det hantverksmässiga är av stor vikt i badrummet. En känsla av finsnickeri på detaljerna blir mer och mer efterfrågat – även för det lilla badrummet. Även integrerade handtag ser vi mer och mer av. 
  • Vi ser två tydliga trender när det gäller helheten: en där färgpaletten går från det djupaste mörka, där de större material­valen går i svart ask eller brun ask, och en där man håller sig till det nordiskt ljusa lätta med ­färger som sand och ljus ek. 
Rulla till toppen