Paret förvandlade 1960-talsvillan: ”Kändes som att besöka en vit och steril tandvårdsklinik”

1960-talsvillan har genomgått en total förvandling i Mathildes och Kaspers händer. Det tidigare ganska nedgångna och trista huset är i dag ett rymligt och ljust hem med många smarta lösningar, där familjen kan trivas i många år framöver.

När Mathilde och Kasper började leta nytt boende bodde de i ett mindre hus i en storstadsförort, som började bli väl trångt med två barn. Drömhemmet fann de till sist i Espergærde, en by som ligger nära kusten och där de faktiskt bott tidigare.

– Vi var supernöjda med området då men det var bökigt att pendla, säger Mathilde. Men nu, efter corona och möjlighet till flexibla arbetstider, får vi det att gå ihop med jobb i stan.

Paret ville ha ett stort matbord så att det finns plats både för gäster och för barnen att rita vid ena ändan, utan att behöva plocka undan till middagen. Bordet är från Gubi. Mattan ”Lohals” är från Ikea, Eames-stolarna är från Vitra/Paustian.
I köket står flera av parets fina loppfynd.
Här bor: Mathilde Holm Lundsteen och Kasper Kjær Holm Lund­steen. Jobbar som: Mathilde är AD @studioholu. Kasper är arkitekt. Huset: Arkitektritat hus från 1966, söder om Helsingör.
Paret, som har varit tillsammans i 18 år, är väldigt överens om stilen hemma. De gillar lugna färger och att blanda material med olika strukturer.
Badrummet är inrett med enkla och eleganta detaljer. Necessären är från Aiayu, handduken är från Oyoy Living och lampan är från Menu.

Villan är byggd 1966 och är på 162 kvadratmeter med en rejäl källarvåning. Läget är ypperligt, nära skog, hav och butiker.

– Här har vi mer plats och bättre luft, och har fått många vänner, säger Mathilde. 

Även entrén är ljus och luftig. Spegeln är från Hay, och bänken är från Jysk.
Vardagsrummet är vackert och ljust med stora fönstren med utsikt över trädgården. I soffan från Ikea kopplar familjen av med tv och spel. När paret tog över huset var det här ett enda stort rum. Väggen på baksidan byggde de själva för att skapa ett sovrum med stängbar dörr.
Det 17 meter långa vardagsrummet delas av en vägg med en braskamin, där man kan se elden från båda sidor. Den långa siktlinjen genom huset är härlig för de vuxna och inbjuder till springturer för barnen. Bänken är byggd i plywood, och det finns dörrar till trädgården på flera ställen.
inbyggda vedhyllan är en tidstypisk detalj i ett hus byggt på 1960-talet. Lådan med tändved är från Liewood.
Parets två pojkar vill gärna leka nära sina föräldrar. Förvaring av leksaker planerades därför in från början i inredningen. Kasper har byggt långbänken vid fönstret med lådor under, som kan rullas in och ut efter behov.
Sovrummet är det enda stället där Mathilde använt färg, med fina mattor och kuddar. Mattorna är från Silkeborg Uldspinderi, kuddarna är från Eline Engen och H&M Home. Konstverken är Matildes egna, Studio Holu.

Älskar byggprojekt

Hon tycker också att det fanns en annan stor fördel med flytten, nämligen renoveringsprocessen den medförde. För på visningar där andra vänder på klacken redan i entrén blir Mathilde och hennes man Kasper taggade. De älskar att ha byggprojekt tillsammans, och med jobb som art director respektive arkitekt och byggnadskonstruktör bildar de en perfekt duo. Men Mathilde erkänner att hon ändå var lite skeptisk till en början.

– Det kändes som att besöka en vit och steril tandvårdsklinik, säger hon och skrattar. Men Kasper såg allt ljus som flödade in och den öppna planlösningens potential. 

Mathilde började göra de tredimensionella verken för skojs skull, men det utvecklades till företaget Studio Holu, som hon har tillsammans med Kasper. Stolen är från By Lassen.
Kasper har byggt en del av möblerna själv i plywood. Bokhyllan i ”mellanrummet” används till växter, ljusstakar och fina fynd.
Mathilde är formgivare och älskar strukturer och linjer, vilket också återspeglas i inredningen. Stolen är från Hay, filten är från Silkeborg Uldspinderi och mattan är från Ikea.
Grunden i köket  har de behållit, men kompletterat med delar snickrade i kryssfaner och sedan mörkbetsade.
Arbetsbordet i vardagsrummet används både som hemarbetsplats och ritplats för barnen. Stolen är från Hay, lamporna är från Frandsen och den runda anslagstavlan är från Gejst.
Eftersom paret jobbar mycket hemma har de gjort en liten lunchplats på den lilla innergården framför huset, där de sitter när vädret tillåter. Mattan är från Silkeborg Uld­spinderi, och kuddarna är från Eline Engen och H&M Home.

En hel del arbete blev det dock. Bland annat sattes nya sovrumsväggar upp, köket fixades i ordning, interiör och fasad målades och en carport togs ner. 

– Men nu har vi verkligen landat och är galet glada över att få bo just här, säger Mathilde. 

Rulla till toppen