Kika in i bruksgården med en takhöjd på 8 meter: ”Pinterest har varit det primära planeringsverktyget”

I de slitna bruksbyggnaderna på Österlen såg Maria Levin och Fredrik Törnqvist potential för ett hem. Den U-formade Skånegården, med drygt 8 meter i takhöjd i maskinhallen, blev deras nya projekt styrt av mod och passion.

Det har hänt att vännerna skakat på huvudet inför  Maria Levins och Fredrik Törnqvists husprojekt. Särskilt då de berättade om Österlensgården på över 400 kvadratmeter som de skulle förvandla från i princip ingenting till ett förstklassigt hem.

– ”Det här kan väl inte bli något”, fick vi höra, men jag inbillar mig ofta att allt går att fixa om man bara vill, säger Maria. Det är helt enkelt roligare att leva med den inställningen.

Efter tre år av lustdrivet renoveringsslit kan familjen nu njuta av en bostad utöver det vanliga. Rymden i den gamla maskinhallen är rent imponerande, och vardagsrummet med integrerat kök och pampigt stora fönsterpartier är både smakfullt och praktiskt planerat.


LÄS ÄVEN: Familjen byggde herrgårdsliknande villa i Dalarna: “här stod tidigare en fallfärdig liten stuga”


Dagbädd ”Sinnerlig” ur Ilse Crawfords begränsade kollektion för Ikea. Soffbordet från Enkla Ting i Vallåkra består av en järnstomme och svart MDF-skiva. Golvlampa ”Spoon floorlamp” från Watt & Veke, design Hanna Wessman. Yllematta från Reunion Home, Österlen.
Väggbonad ”Grey” av Nynne Rosenvinge, nynnerosenvinge.com. Lampa, House Doctor, och antik bänk. 
Här bor: Maria Levin och Fredrik Törnqvist med dottern Ebba och berner sennen-hunden Alice.  Jobbar som: Maria med kommunikation och inredning, Fredrik i bygg- och fastighetsbranschen. Instagram: @marialevin.se Huset: Gård på 430 kvm utanför Hammenhög, troligen byggd 1909.
Rejäl rymd i maskinhallen. Bordet som gissningsvis är ett gammalt textilbord från Indien är importerat av butiken Udda Tina i Önneslöv. Undertill ligger två ”Lohals”-mattor
från Ikea. Stolar, House Doctor, lampor, Gervasoni ”Bell 95” och sittbänk snickrad av Hillesdal Inredning.

LÄS ÄVEN: Från villaliv i Stockholm till gård i Dalarna: “Nu har vi familjen nära”


Detta tack vare att Maria låter magkänslan styra och att Fredrik inte backar för att lära sig helt nya sysslor. 

– Det är nog total orädsla som är vår gemensamma styrka, säger Maria. Vi har helt enkelt provat oss fram och vuxit som team genom renoveringsresan. 

Men självklart kan Marias intuition ställa till det för dem ibland också. Som när hon mitt i ett påbörjat arbete kan ändra sig tvärt, om resultatet inte verkar gå åt rätt håll. 

– Då är det bara att göra om och göra rätt … känns det inte bra så blir det inte bra, säger hon. 

Detta var nog så viktigt vid de stora arbetena som byte av fönster och dörrar samt utgrävning av entréplanet till förmån för ett betonggolv med vattenburen värme. Man har också förvandlat den gamla foderkammaren till badrum, och höloftet är numera dottern Ebbas egen avdelning med gott om plats för kompishäng.

”Vi kallar serveringsköket för det lilla dryckesrummet, även om det ju egentligen inte är ett rum”, säger Maria. Här finns vinkyl och inbyggt kylskåp samt lådor som rymmer alla vinglas. I kruka från Enkla Ting står ett olivträd. Även tavlan kommer från Enkla Ting. 
Familjens köksförvaring är uppdelad i tre olika sektioner. Ikea-köket med underskåp och inbyggd frukostkyl, ”lilla dryckesrummet” med vinkyl och lådor för glas samt ”butlerköket”, husets eget walk in-skafferi, med kyl, frys och större köksredskap. 
Mellan den gamla maskinhallen och det som tidigare varit stall fanns en gammal dörr som fått hänga kvar i sitt ursprungliga skick. Väggbelysning, Ifö Basic, brickbord ”Svärtan”, Ikea, fåtölj, ”Kawa” från House Doctor. 
I kök och vardagsrum finns glaspartier som vetter mot ute­rummet, åkrar och fält. Den gamla maskinhallen har en takhöjd på imponerande 8,5 meter. Här ryms också en rejäl köksö. Golven är utgrävda och gjutna med vattenburen golvvärme. De stora fönsterpartierna är ihopbyggda av moduler från Sparfönster. Flera olika fönster har använts.

En av gårdens huskroppar är den traditionella Skånelängan, med lägre takhöjd och framtagna bjälkar. I den avdelningen finns kontor, badrum, tv-rum och sovrum. 

 – Men mest umgås vi kring köket i maskinhallen. Där har vi vår familjevardag med läxläsning och matlagning.

Det synliga köket har kompletterats med ett praktiskt dolt kök. Det blev lösningen för att på snyggast möjliga sätt kunna ha kök och vardagsrum integrerat.

– Därför valde vi bort överskåp. Vi har även placerat allt praktiskt i vårt ”butlerkök”. Det är som en kombo av skafferi och grovkök där all köksutrustning och vitvaror finns.

Intill husets kamin syns en dagbädd från House Doctor och brickbord ”Svärtan” från Ikea. Familjens berner sennen heter Alice.
Antikt skåp från Lily & Oscar Interior, schäslong ”Söderhamn” från Ikea med klädsel i linne från Bemz. Serveringsvagn, Granit, litet bord, Enkla Ting i Vallåkra, liksom antik stege och kudde. Ansikte från Jotex.
I dottern Ebbas tv-spelshörna hänger Åhlens-stolar från taket. På golvet står &-tecken från Leander-Pehrson Ystad.
Paret tänkte först ta hjälp av en smed för att skapa en glasvägg med pardörrar i industristil, men han hörde aldrig av sig, så de snickrade ihop och målade den själva en dag. 
Sänghimmel från begränsad Ikea-kollektion, överkast i form av ett gammalrosa lakan från Lily & Oscar Interior och amerikakoffert från början av förra seklet.

LÄS ÄVEN: Kika in i den charmiga gamla gården på Österlen


Inredning i familjen

När det gäller inspiration har Pinterest varit det primära planeringsverktyget, på så vis har alla fått chansen att tycka till kring lösningar, stil och inredning. De takhängda stolarna i tv-spelshörnan var till exempel dottern Ebbas förslag.

– Hela ovanvåningen har blivit som hennes eget hem i hemmet, säger Maria. Ebba har fått beskriva hur hon vill använda sitt rum, och så har vi skapat utifrån detta. 

Helt klart är att föräldrarnas intresse för hem och inredning smittat av sig på dottern Ebba som gärna gör egna planskisser och funderar på en framtid som arkitekt. 

– Jag började själv i tidig ålder att möblera om mitt rum och gillade att fixa och greja så att varje sak hade sin plats, säger Maria som växte upp i Älmhult. 

I badrummet syns ett fristående badkar från Svedbergs samt blandare från Bathlife. Skåpet har Fredrik själv snickrat. Matta från Ikea, handfat från Superfront och pall, Enkla ting.
Skåpet i badrummet har Fredrik själv snickrat.
I södra delen av ladan finns ett av sovrummen. Här är det en något mer sovrumsvänlig takhöjd på 2,7 meter, i jämförelse med husets stora sällskapsytor. Sänggavel, Ikea, taklampa, Mimou och pläd från Åhléns. 
I kontoret står ett bord som fyndats från Blocket, skåp ”Björknäs” Ikea, stol, Ikea, taklampa, House Doctor och bordslampa från Hillesdal. I bakgrunden syns familjens tv-rum. 

Numera driver hon eget inom kommunikation och inredning, med Ikea som en av sina uppdragsgivare.

– Min röda tråd brukar vara material och färgskala. Och svärtan kommer ständigt med i allt jag gör. Kontrasterna mot svarta element och metall får inredningen att landa lite, säger Maria och fortsätter:

– Vårt kök fick hela rummet att stramas åt vilket gjorde känslan mer modern. Som motsats till det hårda tillförde jag rotting, trä, struktur och naturmaterial som ylle och linne. 

Riktigt stora rum kan ibland upplevas svåra att få till inredningsmässigt. Maria trycker på vikten av att börja med att besluta sig för vilka funktioner de olika avdelningarna ska ha, och sedan bygga rum i rummet utifrån dessa önskemål.

Uterummet är en förlängning av köket med integrerat vardagsrum. Antikt bord från Enkla Ting, ”Dawn”-stolar, House Doctor, dagbädd, Hillesdal Inredning, madrass, Reunion Home Österlen, ljuskrona, Jotex och ”Lohals”-matta från Ikea. 
Här har maskinhallens stora portar bytts ut mot glaspartier. Den singelbelagda och kringbyggda innergården i söder har fått en gjuten uteplats i anslutning till kök/vardagsrum. Utemöbler från Fermob. 
Maria pysslar med lökplanteringar i uterummet. Med Karl Fredriks Eklaholm på tio minuters avstånd är det enkelt att finna inspiration.

LÄS ÄVEN: 10 fina kök att inspireras av – i olika stilar


Även om just inredning verkar vara enkelt för Maria, finns det delar som även hon tampas med – som konsten att hänga konst. 

– Av någon anledning är det för svårt för mig. Det finns helt enkelt för mycket vackert att välja mellan. Mina tavlor blir ofta stående länge, innan de kommer upp. Men jag kan faktiskt gilla när tavlor och målardukar bara står lutade mot en vägg i väntan. Det tillför också något.

Rulla till toppen