I de slitna bruksbyggnaderna på Österlen såg Maria Levin och Fredrik Törnqvist potential för ett hem. Den U-formade Skånegården, med drygt 8 meter i takhöjd i maskinhallen, blev deras nya projekt styrt av mod och passion.
Det har hänt att vännerna skakat på huvudet inför Maria Levins och Fredrik Törnqvists husprojekt. Särskilt då de berättade om Österlensgården på över 400 kvadratmeter som de skulle förvandla från i princip ingenting till ett förstklassigt hem.
– ”Det här kan väl inte bli något”, fick vi höra, men jag inbillar mig ofta att allt går att fixa om man bara vill, säger Maria. Det är helt enkelt roligare att leva med den inställningen.
Efter tre år av lustdrivet renoveringsslit kan familjen nu njuta av en bostad utöver det vanliga. Rymden i den gamla maskinhallen är rent imponerande, och vardagsrummet med integrerat kök och pampigt stora fönsterpartier är både smakfullt och praktiskt planerat.
LÄS ÄVEN: Familjen byggde herrgårdsliknande villa i Dalarna: “här stod tidigare en fallfärdig liten stuga”
LÄS ÄVEN: Från villaliv i Stockholm till gård i Dalarna: “Nu har vi familjen nära”
Detta tack vare att Maria låter magkänslan styra och att Fredrik inte backar för att lära sig helt nya sysslor.
– Det är nog total orädsla som är vår gemensamma styrka, säger Maria. Vi har helt enkelt provat oss fram och vuxit som team genom renoveringsresan.
Men självklart kan Marias intuition ställa till det för dem ibland också. Som när hon mitt i ett påbörjat arbete kan ändra sig tvärt, om resultatet inte verkar gå åt rätt håll.
– Då är det bara att göra om och göra rätt … känns det inte bra så blir det inte bra, säger hon.
Detta var nog så viktigt vid de stora arbetena som byte av fönster och dörrar samt utgrävning av entréplanet till förmån för ett betonggolv med vattenburen värme. Man har också förvandlat den gamla foderkammaren till badrum, och höloftet är numera dottern Ebbas egen avdelning med gott om plats för kompishäng.
En av gårdens huskroppar är den traditionella Skånelängan, med lägre takhöjd och framtagna bjälkar. I den avdelningen finns kontor, badrum, tv-rum och sovrum.
– Men mest umgås vi kring köket i maskinhallen. Där har vi vår familjevardag med läxläsning och matlagning.
Det synliga köket har kompletterats med ett praktiskt dolt kök. Det blev lösningen för att på snyggast möjliga sätt kunna ha kök och vardagsrum integrerat.
– Därför valde vi bort överskåp. Vi har även placerat allt praktiskt i vårt ”butlerkök”. Det är som en kombo av skafferi och grovkök där all köksutrustning och vitvaror finns.
LÄS ÄVEN: Kika in i den charmiga gamla gården på Österlen
Inredning i familjen
När det gäller inspiration har Pinterest varit det primära planeringsverktyget, på så vis har alla fått chansen att tycka till kring lösningar, stil och inredning. De takhängda stolarna i tv-spelshörnan var till exempel dottern Ebbas förslag.
– Hela ovanvåningen har blivit som hennes eget hem i hemmet, säger Maria. Ebba har fått beskriva hur hon vill använda sitt rum, och så har vi skapat utifrån detta.
Helt klart är att föräldrarnas intresse för hem och inredning smittat av sig på dottern Ebba som gärna gör egna planskisser och funderar på en framtid som arkitekt.
– Jag började själv i tidig ålder att möblera om mitt rum och gillade att fixa och greja så att varje sak hade sin plats, säger Maria som växte upp i Älmhult.
Numera driver hon eget inom kommunikation och inredning, med Ikea som en av sina uppdragsgivare.
– Min röda tråd brukar vara material och färgskala. Och svärtan kommer ständigt med i allt jag gör. Kontrasterna mot svarta element och metall får inredningen att landa lite, säger Maria och fortsätter:
– Vårt kök fick hela rummet att stramas åt vilket gjorde känslan mer modern. Som motsats till det hårda tillförde jag rotting, trä, struktur och naturmaterial som ylle och linne.
Riktigt stora rum kan ibland upplevas svåra att få till inredningsmässigt. Maria trycker på vikten av att börja med att besluta sig för vilka funktioner de olika avdelningarna ska ha, och sedan bygga rum i rummet utifrån dessa önskemål.
LÄS ÄVEN: 10 fina kök att inspireras av – i olika stilar
Även om just inredning verkar vara enkelt för Maria, finns det delar som även hon tampas med – som konsten att hänga konst.
– Av någon anledning är det för svårt för mig. Det finns helt enkelt för mycket vackert att välja mellan. Mina tavlor blir ofta stående länge, innan de kommer upp. Men jag kan faktiskt gilla när tavlor och målardukar bara står lutade mot en vägg i väntan. Det tillför också något.