Dålig lukt i tvätten? Så kan du bli av med den!

Har du råkat ut för dålig lukt i tvätten? Att bli av med unken och sur lukt i kläderna kan vara svårt, men det finns knep att ta till och tips som förebygger att tvätten börjar lukta illa igen. Här är 8 smarta tips!

Har dina kläder helt plötsligt börjat lukta lite unket eller rentav illa? Då finns det flera saker du kan göra för att bli av med den och motverka att det händer igen. Här delar vi 8 smarta tips.


LÄS ÄVEN: 8 saker att göra regelbundet – för ett fräschare och renare hem


8 tips för att bli av med dålig lukt i tvätten:

1. Rengör tvättmaskinen

Rengör tvättmaskinen regelbundet. Om tvättmaskinen inte rengörs kan bakterier och mögelsvampar börjar gro i både trumman och tvättmedelsfacket. När du tvättar kommer bakterierna hamna på kläderna och de kommer att börja lukta illa. Se därför till att rengöra tvättmaskinen ordentligt då och då. Glöm inte gummilister och filter!

2. Tvätta i hög temperatur – då och då

Att tvätta i låga temperaturer är bra för miljön men om du alltid tvättar i låga temperaturer kan bakterier och mögel lättare börja gro. Bästa sättet att ta död på bakterierna är att köra ett tomt program på 90 grader. Den höga temperaturen motverkar bakterierna och kan reducera dålig lukt.

Foto Vedum

LÄS ÄVEN: Rengör mässing – 5 husmorsknep!


3. Sluta lämna tvätt i maskinen

Om du glömmer tvätten i maskinen för länge efter att programmet är klart kommer de att börja lukta unket, eftersom det kan bildas både bakterier och mögel.

4. Låt kläderna torka ordentligt

Kläder som inte är helt torra bör inte läggas i lådor eller garderob. Ta för vana att alltid kolla ordentligt att kläderna torkat helt.

5. Tvätta med lite ättika

Förebygg dålig lukt genom att tvätta med lite ättika. Det är ett husmorsksnep som även kan ta bort den dåliga lukten i kläderna. Häll cirka 1 dl ättiika i sköljmedelsfacket. Om kläderna redan luktar väldigt illa kan du istället prova att fylla tvättmedelsfacket med ättika och köra en tvätt, därefter kör du tvätten igen men med tvättmedel som vanligt.

Foto Hay

LÄS ÄVEN: 5 viktiga tips när du ska välja luftrenare – expertens råd


6. Låt luckan stå öppen

Lämna luckan till tvättmaskinen öppen när du har tvättat. Det minskar risken för att bakterier börjar växa i trumman.

7. Citronsyra och askorbinsyra

 Ett husmorsknep är blanda 20 gram citronsyra med 15 gram askorbinsyra i ljummet vatten. Häll blandningen i trumman och kör maskinen på det längsta programmet på 90 grader, utan tvätt. Kör därefter ett kortare program för att bli av med eventuella rester.

8. Tvättmaskinsrengöring

Om inget av tipsen ovan fungerar finns det även tvättmaskinsrengöring att köpa i mataffären. Använd det en gång i månaden för att undvika dålig lukt.

Rulla till toppen