Viktor Rydbergs ”Tomten” släpps i exklusiv nyutgåva – med illustrationer av Oscar Kylberg

Den förtrollande juldikten av Viktor Rydberg har älskats av både vuxna och barn sedan 1881. Nu har den klassiska dikten fått nytt liv i händerna på illustratören Oscar Kylberg.

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma.” Så inleds den klassiska och sedan länge älskade juldikten ”Tomten” av Viktor Rydberg. Trots att den filosofiska dikten är en klassiker inom svensk litteratur var det länge sedan det kom en ny utgåva. Det ville Hus & Hems chefredaktör tillsammans med designern, konstnären och illustratören Oscar Kylberg ändra på. 

– I Storbritannien och USA finns det mängder av illustrerade utgåvor av ”A Christmas Carol” av Charles Dickens och ”The Night Before Christmas” av Clement Clarke Moore. Ett svenskt verk som har den känslan och potentialen är ”Tomten” av Viktor Rydberg, men konstigt nog fanns ingen aktuell utgåva när jag undersökte det förra året, säger Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon.

Det klassiska verket skrevs redan 1881 och publicerades då i tidningen Ny Illustrerad Tidning med illustrationer av Jenny Nyström. Hennes bilder med tomten i röd luva bidrog i hög grad till att forma bilden av den svenska jultomten. Men i dikten är tomten inte en figur som delar ut julklappar till snälla barn, i verkets elva strofer ställs filosofiska frågor om livets mening 

– Jag har känt till dikten ”Tomten” så länge jag kan minnas. Men min relation till dikten har fått olika innebörd från det att jag var en liten pojke i Värmland kring juletid, som storögd lyssnade till mina föräldrars uppläsning av den och tog in Haralds Wibergs magiska teckningar, till att jag i dag som vuxen man med eget barn ser hur djup och livsåskådande dikten faktiskt är. I det hämtar jag min inspiration till vem tomten är – en genuint omhändertagande individ som inte förväntar sig något tillbaka, och på samma gång en person som grubblar djupt över livets stora gåta, säger Oscar Kylberg. 

Med boken vill Karin Ohlsson-Leijon och Oscar Kylberg ta med tomten in i samtiden, ta reda på vilken betydelse den mytomspunna figuren kan få för oss i dag men även försöka återerövra julens magi. Att Oscar Kylberg skulle bli den som väckte den moderna tomten till liv kändes självklart. 

– Jag hade sett Oscar Kylbergs fina teckningar och illustrationer på Instagram och i boken han gjorde tillsammans med sin son för några år sedan och kände att hans stil och känsla var perfekt för att göra en nytolkning av ”Tomten”. Jag frågade honom och han tackade ja direkt! säger Karin Ohlsson-Leijon.

Ledd av Rydbergs dikt

Så hur tolkar man ett så klassiskt verk som praktiskt taget blivit en nationalskatt? Oscar Kylberg har förlikat sig med tanken på att alla kanske inte kommer att känna igen sig i verket, men är tydlig med att han låtit Viktor Rydbergs verser varit en ledsagare för illustrationerna. För att på så vis fånga diktens magiska känsla och julstämning.

– Jag har varit helt fokuserad på Viktor Rybergs fantastiska verser och låtit honom vara min ledsagare för de inre bilder som jag fått i kombination med min egen livslånga relation till såväl dikten som tomten. Som formgivare är det en underbart kreativ utmaning att inte bara måla illustrationerna utan även skapa miljön. Var är vi? När är vi? Vilka är där? Ja, alla de frågor som man önskar att läsaren ställer sig och som jag som illustratör kan ge ledtrådar om men inte nödvändigtvis är jättetydlig med, säger Oscar Kylberg. 

Något som Oscar Kylberg har funderat på under processen är att julen som högtid faktiskt aldrig nämns i dikten. 

– Även om man gärna vill tro det, finns det egentligen inte något i själva dikten som har med julen eller julfirande att göra. I min värld utspelar sig boken natten till julafton och det vill jag belysa i mina illustrationer, säger Oscar Kylberg.

Förhoppningen är att yngre generationer ska upptäcka den förtrollande dikten och att det ska bli en bok att återvända till varje jul. 

– Min förhoppning är att fler barn ska läsa böcker. Ännu bättre om man kan göra det över generationer med sin mormor eller farfar. Just därför är formatet som det är – man ska kunna läsa dikten och uppleva teckningarna tillsammans. Alla har vi varit små och mer eller mindre trott på tomten, säger Oscar Kylberg.

– Jag har tänkt mycket på hur det i andra länder finns klassiker som alla läser till jul, år efter år. Det känns som om vi saknar en sådan tradition här, och det är något man kan skapa, säger Karin Ohlsson-Leijon.

Tomten är formgiven av Markus Koba, redaktör och initiativtagare är Karin Ohlsson-Leijon och bilderna är illustrerade av Oscar Kylberg.

Om boken

Boken Tomten är en nytolkning av Viktor Rydbergs klassiska dikt med samma namn. Boken är en exklusiv inbunden utgåva på 32 sidor och ges ut av Story House Egmont. Redaktör och initiativtagare är Karin Ohlsson-Leijon, bilderna är illustrerade av Oscar Kylberg och boken är formgiven av Markus Koba. Tomten släpps 17 oktober och går bland annat att köpa här!

Rulla till toppen