Rengör din brända stekpanna och kastrull – 4 husmorsknep!

Har maten bränt fast i stekpannan eller kastrullen? Ingen panik. Här är 4 smarta husmorsknep att prova direkt.

Mat som bränns fast i kastrullen eller stekpannan är lätt hänt. Tur då att det finns flera smarta husmorsknep som kan lösa problemet både snabbt och enkelt. Flera av ingredienserna finns dessutom i skafferiet!


LÄS ÄVEN: 8 saker att göra regelbundet – för ett fräschare och renare hem


Så rengör du dina brända stekpanna och kastrull – 4 husmorsknep:

Husmorsknep 1: Bikarbonat

Gör så här: Låt kastrullen eller stekpannan svalna helt. Häll därefter i vatten och lite bikarbonat. Ställ tillbaka kastrullen eller stekpannan på spisen och låt blandningen sjuda en kort stund. Skrubba sedan med en disksvamp eller diskborste. Det går även att använda stålull om stekpannan inte är i teflon eller annan nonstick-beläggning. Avsluta med att diska som vanligt. Gör om proceduren ytterligare en gång om allt det brända inte försvunnit.

Husmorsknep 2: Vatten och ättika

Gör så här: Koka upp vatten och lite ättika i kastrullen eller stekpannan. Låt koka i 1–2 minuter och häll sedan av. Skrubba rent med disksvamp eller diskborste. Ättika och vatten tar även bort kalkavlagringar.


LÄS ÄVEN: 3 miljövänliga städhacks – som faktiskt fungerar


Husmorsknep 3: Vanligt diskmedel

Gör så här: Innan du testar ättika eller bikarbonat kan du först prova med vanligt diskmedel. Låt stekpannan eller kastrullen svalna innan du häller i vatten och lite diskmedel. Ställ tillbaka kastrullen eller stekpannan på spisen och låt blandningen sjuda en stund. Skrubba med en disksvamp eller diskborste, skölj av och diska sedan av som vanligt.

Husmorsknep 4: Bakpulver

Gör så här: Om stekpannan har en nonstick-beläggning bör du inte använda ättika eller bikarbonat. Då kan du istället försöka med bakpulver. Blanda varmt vatten med lite bakpulver tills du får en bakpulverpasta. Häll ner smeten i stekpannan och skrubba med en svamp. Använd aldrig stålull eller andra städprodukter i metall. Skölj av och upprepa om det behövs.

Rulla till toppen