Inredningsredaktören: ”Så lyckas du med Japandi-stilen i sovrummet”

Avskalad elegans, jordnära, neutrala kulörer och väl utvalda detaljer. Här tipsar inredningsredaktören Therese Ahlström om hur du lyckas med inredningsstilen Japandi i sovrummet.

Hybridstilen Japandi är en mix av det skandinaviska och japanska. Stilen karaktäriseras av minimalism, enkelhet, ljusa neutrala kulörer och naturmaterial, det handlar även om att inreda med väl utvalda detaljer för att skapa ett lugn och en varm elegans i inredningen. Trenden kan dessutom ses som en motpol till dagens konsumtionshets. Här tipsar Hus & Hems inredningsredaktör Therese Ahlström om hur du lyckas med inredningsstilen Japandi i sovrummet. 


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: Så inreder du enligt inredningstrenden Japandi


5 nycklar för att skapa Japandi-stilen i sovrummet:

1. Låg säng

I det Japandi-inspirerade sovrummet står den låga sängen i centrum, gärna med en ram i obehandlat trä. Här passar det med en modern futon-madrass i naturmaterial, men det går precis lika bra med en traditionell madrass.

Säng Peek från Karup Design. Foto Karup Design

2. Utvalda detaljer

Inredningsstilen Japandi handlar om att inreda med få men väl utvalda detaljer. Inred med vackra lampor, ljusstakar och skulpturer som tillsammans bildar en elegant helhet.

Cylinderformad golvlampa, Hashira, från Menu. Foto Menu

LÄS ÄVEN: 7 fina inredningsidéer för sovrummet (som vi älskar!)


3. Statement-växt

Växter är ett viktigt inslag i Japandi-stilen. Addera grönska genom att inreda med en stor växt eller ett vackert inomhusträd i ett hörn av sovrummet eller precis intill sängen.

Gröna växter är ett viktigt inslag i Japandi-stilen. Foto Ferm Living

4. Jordnära palett

Färgskalan är en avgörande stilnyckel och här är det väggar i jordnära kulörer och ljusa nyanser som står i fokus, gärna ton i ton. Men även tapeter med diskreta mönster och väggpanel i trä.

Tapet Wood Art från Belarte Studio. Foto Belarte Studio

5. Möbler i trä

Japandi-materialet nummer ett stavas trä – på allt från säng till sängbord och sideboard. Blanda ljusa och mörka träslag med varandra eller låt alla möbler gå i samma ton.

Säng Ziggy från Karup Design och pall Butterfly Stool från Vitra. Foto Karup Design

LÄS ÄVEN: 5 smarta budgetknep som lyfter inredningen 


Rulla till toppen