Designchefen på Fritz Hansen: ”Inga av våra möbler kan göras utan en mänsklig hand”

Marie-Louise Høstbo är arkitekt och designhistoriker – och sedan två år designchef för Fritz Hansen.

Man behöver inte ha tillbringat en särskilt lång stund med Marie-Louise Høstbo för att förstå att hon är passionerat intresserad av arkitektur och design. I bussen på väg mellan Köpenhamn och Fritz Hansens huvudkontor en bit norrut pekar hon ut byggnader och berättar – hennes kunskaper om dansk design och arkitektur är enorma och hon delar gärna med sig. 

Sedan två år tillbaka är hon designchef på Fritz Hansen, ett arbete som passar henne perfekt. Hon är utbildad arkitekt, välkänd som arkitekturhistoriker och skribent och har också arbetat länge med ett galleri som säljer vintage designmöbler. Hennes guidebok till okända arkitekturpärlor i Köpenhamn som kom för ett par år sedan finns både på danska och i engelsk översättning, ”Secret Places: the architect’s guide to distinctive buildings in and around Copenhagen”.


LÄS ÄVEN: Så inreder du tidlöst och klassiskt – 5 knep


Marie-Louise Høstbo är designchef på Fritz Hansen.

Fritz Hansen är ett anrikt designföretag med ett omfattande arkiv med designklassiker av bland andra Arne Jacobsen och Poul Kjærholm, samtidigt som man arbetar med samtida formgivare som Jaime Hayon och Gam Fratesi. Att hålla samman kollektionen är en balansgång som kräver både kunskap, visioner och mod.

Hur kände du inför uppdraget när du blev designchef på Fritz Hansen?

– Jag har alltid arbetat i korsningen mellan design och arkitektur och hur möbler och föremål förhåller sig till rumsligheter. Jag har också arbetat med historisk dansk design och det har jag tagit med mig till Fritz Hansen. När vi gör nylanseringar av äldre design ska möblerna alltid ha en relevans, för rummets skull och för människans skull. Det är viktigt att inte bara tänka att något är bra för att det är gammalt.

De allra mest kända möblerna i Fritz Hansens kollektion är troligtvis de som ritades av Arne Jacobsen, som de ikoniska stolarna ”Sjuan” och ”Myran” och andra möbler som ofta designades till större projekt där Jakobsen stod bakom både byggnadsarkitektur och inredning. Ett välkänt exempel är hotellet SAS Royal i centrala Köpenhamn. Hotellet är nu renoverat, men i ett rum kan man fortfarande se hur originalinredningen såg ut.


LÄS ÄVEN: Arkitektritat i hållbara och tidlösa material – så byggde paret sitt drömhus


I ett av rummen på SAS Radisson i Köpenhamn finns original­inredningen av Arne Jacobsen kvar att se.

Bordet ”PK65” av Poul Kjærholm.

En annan designer som betytt mycket för Fritz Hansen, och som Marie-Louise Høstbo lyft fram lite extra det senaste året, är Poul Kjærholm, som både var utbildad som möbelsnickare och designer och som står bakom en rad klassiska möbler med ett närmast arkitektoniskt uttryck. Under våren presenterade Fritz Hansen Kjærholms fåtölj ”PK4”, som han gjorde 1952 för att ha i sitt studentrum när han studerade på konsthögskolan. Fåtöljen består av en stomme av stål och sits och rygg av snöre och har redan Kjærholms karaktäristiska form.

Hur skulle du beskriva Poul Kjærholm?

– Många känner Poul Kjærholm som minimalist och perfektionist, men det finns också andra delar av hans verk och vi vill visa andra sidor av honom, även om tilltalet och hängivenheten är desamma. Poul Kjærholm är unik på det sättet att allt han gjorde är genomarbetat. Han kallade sig själv möbelarkitekt. Hans möbler passar in i vilken miljö som helst, det kan vara ett palats eller en ny villa.


”PK4” ritades av Poul Kjærholm redan 1952. Nu finns den i produktion hos Fritz Hansen.

LÄS ÄVEN: Intervju: Möt det hyllade möbelföretaget Massproductions


Tillsammans med Marie-Louise Høstbo får jag möjlighet att besöka Poul Kjærholms hem, som i dag bebos av hans som Thomas. Det är en enplansvilla som ligger alldeles intill havet i Rungsted, ritad år 1962 av Hanne Kjærholm, som var arkitekt och gift med Poul Kjærholm. Huset är inrett med Kjærholmsmöbler och är både minimalistiskt och ombonat på samma gång. När man arbetar med design av avlidna formgivare är det viktigt att ha en nära och förtrolig relation tlll de efterlevande, betonar Marie-Louise Høstbo: ”Det betyder allt att vi kan ha en dialog med familjen.”

Hur ser intresset för Kjærholm ut i världen?

– Poul Kjærholm är på många sätt arkitekternas möbelarkitekt och många uppskattar hans design med synlig konstruktion. I Sydkorea finns en stor förståelse för Kjærholm. Vi hade en jubileumsutställning där och det kom 50 000 personer.

En av vårens nyheter var ”Myran” med klädd sits.

Fritz Hansen har en imponerade katalog med designklassiker, men arbetar också med samtida form­givare. Hur ser det arbetet ut?

De senaste åren har vi haft ett starkt fokus på att ge ut äldre design. Det har varit viktigt på flera sätt, bland annat har vi möjlighet att tillverka saker som inte kunde produceras när de ritades en gång. Det vi ska göra nu är att fortsätta arbeta med Fritz Hansens DNA och historia tillsammans med samtida designer. Vi har en verkstad dit vi bjuder in designer att arbeta med en arkitekt och en snickare och ta fram prototyper. Jaime Hayon går nästan i symbios med snickaren Michael, som är produktutvecklare – det är så inspirerande att se deras dialog!

Hantverket är centralt i företagets historia. Här visar en tapetserare hur man klär Arne Jacobsens ”Ägget”.

LÄS ÄVEN: Inspireras av schweizervillan: “fin balans mellan det klassiska och moderna”


Hur går det att hålla hantverks­nivån i produktionen i dag?

– Fast fashion is out of fashion! I dag köper vi saker för att behålla dem. Den största lärdomen av historien är att de gamla möblerna är gjorda för att hålla länge. Fortfarande är det så att inga av våra möbler kan göras utan en mänsklig hand.

Rulla till toppen