Inspireras av Hanna Östbergs tapetfavoriter – och ta del av hennes bästa tips

Tapeter kan verkligen lyfta ett rum och Hanna Östberg har dem gärna på både väggarna och i taket. Här är hennes favoriter!

Ljuvliga tapet! Oavsett om man njuter av enbart en fondvägg, klär in ett helt rum eller förgyller ett tak kan en vacker tapet verkligen lyfta ett rum. Det kan vara en tidsenlig diskret tapet som är där för att återskapa känslan i ett äldre hus eller en stormönstrad tapet som tar plats. En tapet skapad för att verkligen förändra och dra ögat till sig kan vara oerhört spännande! 

Här hemma var den första tapeten ”The Brook” från William Morris. Jag föll pladask och ville egentligen klä in hela huset med den men fick nöja mig med en välkomnande vägg i hallen. Så här i efterhand blev det verkligen den perfekta platsen. Den satte tonen för resten av huset och bidrog dessutom till en mer vågad färgskala här hemma. Så fort vi fick upp den insåg vi att den ville ha mer kulörer omkring sig. 

”The Brook” från Morris & Co är en favorit. I tornrummets tak har vi satt upp den som textil.

Den fanns i två olika färgställningar, en beige och en mörkblå. Jag hade väldigt svårt för att välja men det blev den beige. När vi sedan byggde ut huset med ett torn några år senare valde vi att sätta samma mönster i tornets tak men då i den mörkblå versionen. Den här gången valde vi tyg i stället för tapet vilket gjorde att mönstret framträdde ännu vackrare då strukturen skapade ett spännande djup. Det är verkligen något jag kan rekommendera om man vill klä sitt tak: Leta efter struktur! På så vis skapas en livfull yta som upplevs mer levande än om tapeten är väldigt glatt eller lite glansig. Med en för blank tapet bildas lätt reflektioner och det vackra mönstret framträder inte lika tydligt. 

En storfavorit här hemma är ”Woodlands” från Jimmy Cricket. En alldeles fantastisk tapet till ett barnrum! Med alla vackra och färgglada djur mot den mörka bakgrunden skapas ett mönster som snabbt kickar i gång fantasin och bjuder in till en alldeles otrolig sago­värld. Det känns som ”Narnia” och ”Den hemliga trädgården” på en och samma gång och barnen får snabbt favoriter bland alla härliga djur.

”Woodlands” från Jimmy Cricket passar fint ett barnrum.

En annan favorit från det märket är tapeten i Filippas badrum. En riktig statementtapet som tar plats och drar ögat till sig! Med två lager matt klarlack förvandlade jag den enkelt till en våtrumstapet! Badkaret fick dessutom en härligt röd kulör för att lyfta tapeten än mer. 

Tapeten ”Flamingo” från Jimmy Cricket sitter i Filippas badrum.

Ja, som ni ser älskar jag att låta tapeterna tala här hemma. Det är sällan en lugn tapet utan någon som verkligen förmedlar en känsla. Jag letar sällan men när jag snubblar över ett vackert mönster kan jag inte släppa det!

Scroll to Top