10 saker att göra i trädgården på hösten

Höstkrispig luft och rodnande löv på träden – men våren är bara några lökplanteringar och frökataloger bort. Här är tips på tio höstförberedelser och saker att göra i trädgården på hösten.

Äntligen höst! För trädgårdsägaren har höstmånaderna en särskild charm, utan vårens brådska eller sommarens intensiva njutande. Hösten är bästa tiden för plantering, alltid finns det någon liten del av gräsmattan man kan gräva bort för en liten rabatt eller ett träd. Tycker man att trädgården är tråkig på hösten kan man ju till exempel passa på att plantera eller göra plats för sådant som ger höstfärg. Sen ska man heller inte glömma bort att bara sitta i höstsolen med en kopp kaffe och njuta av den klara luften och doften av fuktig mylla.


LÄS ÄVEN: Lyckas med höstplanteringen – vårlökar, träd, buskar och perenner


1. Summera säsongen

Nu har du facit över säsongen; vilka växter glänste lite extra i år, vilka behöver mer omvårdnad och finns det någon du måste ge upp hoppet om? Ibland får man ge sig inför vissa växter, men kontrollera först att den fått optimala förutsättningar innan du gör något drastiskt – läs på. Måste något träd bort är vintern bästa tid för fällning då veden är torr.

2. Planera och dokumentera

När man inte behöver jobba i trädgården kan man planera. Att ha bilder som stöd underlättar. Hann du inte fotografera när det blommade som bäst är det inte för sent. Ibland är det till och med en fördel att se trädgården lite mer avklädd för att planera exempelvis gångar, sittplatser eller rabatter. Har du ingen kamera, skissa för hand.

3. Botanisera och beställ

Ofta står våren redan och stampar i farstun när man inser att man vill ha ett växthus, ett uterum eller en bod. Många drabbas av samma begär på våren, vilket kan leda till långa leveranstider och inte helt genomtänkta köp. Botaniserar du bland olika modeller och beställer i lugn och ro kan växthusdrömmen vara på plats redan till första frösådden.

Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: 10 ovärderliga knep för en mer ombonad och trivsam trädgård


4. Bädda in växterna

På vintern skyddar snötäcket växterna, men är det snöfattigt kan de få det tufft. Kratta ihop höstlöven och sista gräsklippet och lägg över växterna i rabatterna, när våren kommer ger de dessutom extra näring.

5. Töm och rengör odlingskärl

Frostfria krukor behöver du inte ta in, men det väldigt skönt att ha dem rengjorda när det är dags för vårplantering. Har du perenner i kruka kan du gräva ner hela krukan – om den är köldtålig – i rabatten så klarar växten vintern bättre.

6. Städa rabatterna – eller inte

De flesta nedvissnade perenner mår bra av att få stå i fred över vintern. Vissa har också dekorativa fröställningar som blir vackra stilleben mot snön, klipper du av dem kan du dessutom riskera att växten ruttnar. Men visst kan du plocka undan och snygga till en del om det stör ditt estetiska sinne.

7. Ta hand om redskap och maskiner

Att börja odlingssäsongen med fräscha, rena redskap är härligt. Ge träredskapen en dusch av impregnerande olja, är de mycket slitna kan de mycket väl piggas upp med lite färg. En bensindriven gräsklippare bör tömmas på bensin och få tändstiften rengjorda, alla klippare samt sågar och saxar förlänger du livstiden på med rengöring och smörjning.

Foto by Benson

LÄS ÄVEN: Här är växterna du kan plantera på hösten – och 5 växter som klarar vintern


8. Plantera lökar, träd och buskar

Så länge du får ner ett spett i marken kan du plantera tulpaner. Vattna lite så att jorden slammar till runt knölen och inget hålrum med luft bildas, annars kan den ruttna. Övriga lökväxter bör komma i jorden lite tidigare. Plantera gärna lökar i lager med de största, senast blommande i botten, börja till exempel med tulpaner underst, sedan ett lager pärlhyacinter och slutligen vårkrokus överst. Detta fungerar bra även i kruka. Varannan lök upp och ner förlänger tulpanblomningen. Barrotade lövfällande buskar, häckplantor och träd samt rosor kan man plantera så länge marken är fri från tjäle.

9. Pyssla och snickra

Att snickra odlingslådor, bygga bänkar eller gjuta fågelbad är perfekt sysselsättning som håller trädgårdslusten vid liv under höst och vinter. Att sätta upp säsongsbelysning och fågelmatare innan du behöver pulsa runt i snön är också smart. Se till att du kan njuta av dem inifrån huset också.

10. Dröm och inspireras

När höst- och vinterstormarna viner sitter man gärna i soffan och kurar, gör det i sällskap av en trave trädgårdslitteratur. Samla din inspiration i en trädgårdsdagbok, här finns plats både för vad du gjort och vad du drömmer om. Den handskrivna dagboken med inklistrade urklipp en särskild charm, men att göra den på datorn går förstås lika bra.


Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen