Succéserien har kommit till Sverige! Allt du behöver veta om programmet Husköp i blindo

Husköp i blindo är programmet där deltagarna lägger både husköp och renovering helt i någon annans händer. Nu har succéprogrammet premiär i Sverige. Här är allt vi vet!

Föreställ dig följande: Du lägger alla dina pengar i händerna på någon som ska hitta och köpa ditt drömhus – alltsammans utan att du har fått se det innan. Det är en del av premissen för det nya programmet Husköp i blindo, som bygger på den danska succén med samma namn. I programmet ger familjer och par fullmakt till experter för att köpa och sedan renovera deras drömboende. Familjerna får komma med tre krav, utöver det är det upp till experterna att hitta ett potentiellt drömhem.

Inredningsdesignern Lena Nyholm.

Programmet leds av Carin da Silva och till sin hjälp har hon bland annat experten och inredningsdesignern Lena Nyholm. Experterna får familjernas budget för husköp, renovering och inredning. Eftersom budgeten ofta är begränsad är husen ofta långt ifrån toppskick.

– När familjerna får se huset för första gången blir de såklart besvikna, men de glömmer bort att huset faktiskt ska renoveras. När de får se huset en andra gång har mardrömshuset förvandlats till ett drömhus. Vi har hela tiden velat att de ska bli så nöjda som möjligt och vi skulle aldrig köpa ett hus som in vi inte tror kan bli det som deltagarna drömmer om, säger Lena Nyholm.

Inför husköpet gör experterna dessutom ett grundligt förarbete genom att lära känna familjerna ordentligt, för att säkerställa att huset ska kännas rätt.

– Jag har suttit länge tillsammans med familjerna, fått veta var de trivs som bäst och ta del av bilder från till exempel deras favoritresmål. Jag har lärt känna dem otroligt noga för att både kunna hitta och skapa ett hem där familjerna ska trivas, säger Lena Nyholm.

Hur har har det känts att skapa ett hem för personer som lagt all makt i dina händer?

– Jag har jobbat som inredningsdesigner i 15 år så för mig är ett hem ett ganska litet projekt. Men jag arbetar på samma sätt som när jag tar fram ett koncept för ett hotell eller kontor. Allt handlar om att ta reda på så mycket som möjligt för att ta fram ett koncept som passar kunden, eller i det här fallet familjen. Det som var bra i det här projektet var att jag inte behövde bolla alla inredningsval , utan jag kunde leverera ett färdigt koncept med en tydlig helhetskänsla.

Vilka har varit de största utmaningarna?

– Budgeten har helt klart varit den största utmaningen. Jag hade velat ha en dubbel renoveringsbudget för att kunna renovera ett perfekt hus. Det jag älskar mest med mitt jobb är att få ge folk något de älskar, så det var jobbigt att behöva lämna vissa delar. Men vi har lyckats få ihop det mesta på bästa sätt trots att jag alltid vill överleverera. För mig var det även otroligt jobbigt att behöva visa upp husen innan renoveringen, eftersom familjerna blivit så besvikna. Det gjorde ont i mig att se dem så pass oroliga och rädda, samtidigt som jag visste att det skulle blir så otroligt bra i slutändan.

Sneak peek från ett av hemmen.

Hur har du löst inredningen med den snäva budgeten?

– Jag gillar att köpa återbrukat, vintage och second hand. Det går ofta att hitta fynd och göra smartare och hållbarare köp, men det tar givetvis väldigt mycket längre tid. Jag har även återanvänt familjernas möbler, målat om tex skåp och gett befintliga möbler nya funktioner.

Hur kändes det när de skulle få se sitt nya hem för första gången?

– Jag vill att man ska förstå att inredning inte är enkelt. Det finns inte tre enkla tips som löser allt, men det blir så mycket roligare när man tar sig an ett projekt på riktigt. Att våga ta in hjälp och att tänka långsiktigt när man inreder är ett bra tips. Jag kommer även prata mycket om neurodesign, som handlar om hur vår hjärna påverkas av vår omgivning. Man kan tydligt se vad vår hjärna triggas av och i vilka miljöer vår hjärna mår som bäst. Om vi ska skapa rum att trivas i så måste vi hitta inspiration från platser som vi älskar att vara på, det kan till exempel vara i skogen, vid havet eller på berget. Det är enkelt att ta till sig och förstå den logiken, men det krävs mycket övning och tålamod för att få till det. Jag har jobbat med inredning i snart 15 år, så jag har väldigt lätt att visualisera och förverkliga potential i rum.

Slutligen – du kommer att tala på Hus & Hems inspirationskväll. Vad kan besökarna förvänta sig?

– Jag vill att man ska förstå att inredning inte är enkelt. Det finns inte tre enkla tips som löser allt, men det blir så mycket roligare när man tar sig an ett projekt på riktigt. Att våga ta in hjälp och att tänka långsiktigt när man inreder. Jag kommer även prata jättemycket om neurodesign, det vill säga hur vår omgivning påverkas av vår omgivning. Man kan tydligt se vad vår hjärna triggas av och i vilka miljöer vår hjärna mår som bäst. Om vi ska skapa rum att trivas i så måste vi hitta inspiration från platser som vi älskar att vara på, det kan vara i skogen, vid havet eller på berget. Det är så enkelt att ta till sig och förstå den logiken, men det krävs mycket övning och tålamod för att få till det.

Husköp i blindo har premiär 19 september på Viaplay

Scroll to Top