Hur du gör ditt hem mer miljövänligt och energieffektivt

Att renovera hemma handlar ofta om att fräscha upp hur bostaden ser ut eller modernisera inredningen i köket eller badrummet. Men du kan även renovera för andra syften.

ANNONS. Innehåll från Santander och inte från Hus & Hems redaktion.

En annan anledning är till exempel för att göra ditt hem mer energieffektivt genom att förbättra vissa delar av bostaden eller integrera miljövänliga lösningar som drar ner din elräkning.Här går vi igenom flera smarta tips som kan hjälpa dig att ta steget mot en miljövänligare bostad.

Noggrann planering är grunden för en lyckad renovering

Att planera ditt renoveringsprojekt noggrant är avgörande för att du ska få det resultat du är ute efter och samtidigt undvika onödiga kostnader på vägen. Om målet är att göra din bostad mer miljövänlig och energieffektiv är det viktigt att ta hänsyn till ett par viktiga faktorer.

Utveckla en tydlig vision

Börja alltid med att definiera dina mål med projektet. Vilka specifika förbättringar vill du göra? Vill du minska energiförbrukningen, dra ner din miljöpåverkan eller bara använda mer hållbara material för en vanlig renovering? Att ha en tydlig vision från början kommer att hjälpa dig att ta rätt beslut under hela projektet.

Utför en energianalys

Innan du börjar är det bra att ha en grundläggande förståelse för din bostads nuvarande energiförbrukning. Detta kan hjälpa dig att identifiera områden där du kan göra de största energibesparingarna. Behöver din bostad konstant uppvärmning nästan året runt? Har du ett gammalt värmesystem? Har du vitvaror som är energibovar? Ta reda på vad som drar mest el eller som kräver mest energi i ditt hem.

Välj miljövänliga material

Om du ska renovera kök, badrum eller bygga en uteplats kan du göra din renovering mer miljövänlig genom att välja miljövänliga alternativ. Material som återvunnet trä, låg- eller noll-VOC-färger och energieffektiva vitvaror är alla bra val för att göra renoveringen och din bostad mer miljövänlig.

Använd professionella hantverkare eller konsulter

Att anlita en professionell hantverkare eller konsult som har erfarenhet av miljövänliga renoveringar kan vara en investering som är värd varenda krona. Eftersom de har stenkoll på alla detaljer kan du få goda råd under planeringen av projektet och hjälp med att installera, bygga eller montera alla dina energieffektiva lösningar.

Solceller och solenergi

En av de mest hållbara metoderna för att göra ditt hem mer energieffektivt är att installera solceller och solcellsbatterier. Solceller genererar ren, förnybar energi från solen och minskar mängden el du köper av energibolagen. Genom att producera din egen el kan du sänka dina elkostnader avsevärt och ibland till och med sälja överskottsel till elnätet och tjäna pengar med dina solceller. Solenergi är dessutom en av de mest miljövänliga sätten att producera el, eftersom solceller inte påverkar miljön negativt.

Bättre fönster som håller kylan ute

För att förbättra din bostads energieffektivitet ännu mer kan du överväga att byta till bättre isolerade fönster. Moderna fönster minskar värmeförluster i bostaden och gör att din värmepump inte behöver arbeta lika hårt, vilket gör att du inte behöver använda lika mycket el för att hålla bostaden uppvärmd.

Hur du bäst finansierar din miljövänliga renovering

En renovering kan kosta ganska mycket och därför är det avgörande att ha en genomtänkt finansiell plan och en budget som du håller dig till under projektets gång. Du kan få ihop pengarna till din renovering på flera sätt.

Det bästa sättet att betala för en renovering är att ha ett särskilt sparkonto för dina planerade projekt. Genom att lägga undan en del av din inkomst varje månad kan du spara till dina nya solceller, ditt nya kök eller badrum. Du kan även ta ett banklån och använda dig av ROT-avdraget så att du inte behöver spara lika mycket.

Rulla till toppen