Kika in i släktgården som är fylld med unika föremål: ”Historia och minnen”

På den gamla släktgården har Ingunn Anvik skapat en plats för både dåtid och nutid. Runt farmors lärkträd har hon byggt upp en grön oas som trädgårdsfantaster vallfärdar till, och i det pampiga huset samsas kära arvegods med nya fynd från hela världen.

Sensommarsolen lyser generöst över den ljuvligt lummiga trädgården hos Ingunn Anvik. På en liten höjd tronar en vacker ljusgul trävilla med vitmålade snickerier och söta verandor. Huset smälter så väl in i omgivningen och det är svårt att tro att det faktiskt inte är så gammalt. 

Gården var ursprungligen Ingunns farmors och farfars hem, som Ingunn tog över för 25 år sedan. Men det gamla bostadshuset var i så dåligt skick att Ingunn och maken Rune var tvungna att riva det. Det nya huset de byggde uppfördes i gammal stil à la grosshandlarvilla, vilket passade på den 2 hektar stora tomten. 


LÄS ÄVEN: Familjen byggde herrgårdsliknande villa i Dalarna: “här stod tidigare en fallfärdig liten stuga”


Det nya huset byggdes 2002. Fasaden är betsad med Drygolins oljebaserade ”0092 Manor”. Trappan har blivit centrum för familjebilder, fester och släktträffar. Den är förlängd med kullersten och kantad med idegran och jasmin.
Glasverandan är i anslutning till köket och här har Ingunn kontor. På altanen njuter hon och Rune av middag i kvällssolen. Möblerna är arvegods, vita stolar, Halvor Bakkes ”Signature Collection”. Klätterrosorna ’Lykkefund’ har en mild, söt doft.
Här bor: Ingunn och Rune Anvik. Jobbar som: Ingunn driver besöksträdgård och plantbutik på heltid, samt tar uppdrag som trädgårdskonsult. Instagram: @ingunnshage. Huset: Trävilla byggd 2002 i Brunlanes söder om Oslo.
I hallen, precis som i övriga huset, finns en blandning av nytt och gammalt, arvegods och andrahandsfynd. Dovt lila väggar blir en bra fond för konst.

–  Jag har så många fina minnen härifrån, säger Ingunn. Det stora lärkträdet påminner mig om farmor, hon planterade det nedanför huset för sextio år sedan. Och jag har fortfarande sådan glädje av det, kottarna kan användas som pynt och kransar hela året.

Hon fortsätter: 

– Jag var mycket hos farmor och farfar när jag växte upp. Det var en magisk värld och här hände alltid mycket spännande. Jag kan fortfarande höra ljudet av hur farfar drog i gång traktorn tidigt på morgonen.

Gräsmatta blev trädgård

är Ingunn och Rune hade byggt sitt hus var det dags att ta hand om trädgården, som då inte var mycket att skryta med, egentligen mest en stor gräsmatta.

– Den var mer som en fotbollsplan än som en trädgård, säger Ingunn. Men på ett sätt var det bra, för då kunde vi börja helt från början, som med ett blankt pappersark.

Köket är målat i en dämpad ockrafärg, ”10683 Cashmere”, Jotun Lady. Matbordet är från Halvor Bakke, stolarna från Wikholm Form. Ljuskronan är ett vintagefynd. Den blommiga rullgardinen är från Designers Guild.
Köket med kaminen är rummet där Ingunn och Rune tillbringar större delen av sin tid. Köksinredningen är från Ikea, ommålad i svart. De öppna hyllorna och den rymliga köksön är gjorda av Ingunns pappa. Soffan är vintage, omklädd av Ingunn.
I salongen väntar ett asiatiskt landskap med handmålade akvareller. Tapeten ”Miyako Scene 2” är från Designers Guild. Stolarna köptes på Skeidar för 15 år sedan. Tavlan över byrån har Ingunn målat själv.
Ingunn ville ha en öppen hall med rejäl takhöjd när de byggde nytt hus. Mattan är ett arv från föräldrarna. Väggarna har fibertapeten från Flamant Les Unis kollektion ”Green Apple”. Bakom dörrarna finns gästtoalett och tvättstuga.

LÄS ÄVEN: Kika in i den konstnärliga 20-talsvillan: “syftet var att skapa en god atmosfär”


Steg för steg byggde de upp den nya trädgården, med stenpartier, buskar, häckar, rabatter och växthus. I dag är den både deras privata oas och en populär besöksträdgård som är helgöppen från mitten av maj till slutet av juli. I fagra maj lyser det av klorofyll, körsbärsträden blommar och syrenerna doftar. Kanske är det den tiden på året som Ingunn gillar allra bäst.

– Hela trädgården har liksom exploderat då, säger hon. De där tidiga växterna har man också längtat så efter, som klosterklockorna och de kära löjtnantshjärtana. Men jag älskar trädgården i alla årstider, den är mitt eget rum för vila och trivsel. Här finns ingen stress. 

Med en trädgård som vimlar av blomster är det lätt att skapa vackra buketter. Ingunn designade vasen ”Bouquet” själv och lät Magnor Glassverk munblåsa den åt henne.
Det blommar överallt i salongen, inte bara i krukor, vaser och på piedestaler, utan även på väggar och textilier. Soffan är från Bohus.
Paviljongen med sittgrupp är en samlingspunkt i den nedre delen av trädgården. Pergolan kom till efter en trädgårdsresa till England. Klematis, rosor, blåregn och humle bildar en magisk grön portal.
Ingunn köpte sin första trädgårdsbänk för snart 30 år sedan och sedan dess har det blivit många fler, som får stå ute och tas över av naturen.

Middagar utomhus

Under sommaren kommer så den mer mättade växtligheten, och då sjuder det också av mänskligt liv i trädgården i och med alla besökare. Men det är också en tid för middagar och umgänge ute under ljumma kvällar.

I trädgården får Ingunn också utlopp för sin kreativitet och skapande. Hon vill också ta med sig av trädgården in och är mycket förtjust i att överösa rummen med buketter. 

– Det gröna pyntet och blommorna är en del av min och den här platsens identitet. 

Bakom den ljusblå dörren, i det charmiga växthuset, driver Ingunn Anvik en sommarbutik med inrednings- och trädgårdsartiklar. 
Soldäcket står på en stenram och är fyllt med vit skalsand. Ingunn har valt skalsand eftersom det kräver lite underhåll och blir vackert mot lavendel, ­citrusträd och rosor. 

Inspirationen hittar hon ofta på resor, där hon insuper atmosfärer, färger och dofter. Som stämningen i gammaldags palmhus i en botanisk trädgård: Exotiskt och spännande – hur återskapar man något sådant hemma? Och kanske kan ett hörn av trädgården bli japanskt?

– Det är bara att kavla upp ärmarna och försöka få till sina idéer, säger Ingunn och skrattar. Sätta några palmer i ett växthus och kalla det för Palmhuset. Och låta ett annat hus bli ett hem för kaktusar.


LÄS ÄVEN: Kika in i den ljusgrå trävillan från 1920-talet: “lyckats skapa ett hem som känns hemma”


Inredningsföremål från resor

Från sina resor tar hon också gärna med sig inredningsföremål, konst och prydnadssaker. De får sedan nya platser bland antikviteter och vintagefynd i de vackra och samtidigt mysiga rummen med dov färgsättning och mönstrade tapeter. Den gammaldags känslan går igen överallt, och varje rum har sitt ytterst unika uttryck.

Ingunn har samlat på sig många skatter genom åren. Hon hittade fåglarna på en loppis och skålen på en resa i Sydafrika. Järnurnorna får stå ute året runt och får fin patina.
Trädgården är indelad i zoner och ligger framför huset. Trimmade ligusterhäckar skapar ytterväggar och barrträd säkerställer symmetri. Den graciösa jätteverbenan har en lång blomningssäsong.

Köket är det viktigaste rummet för Ingunn och Rune, det är där de tillbringar större delen av tiden. Stilen är lantligt ombonad med en del industriruffa inslag, en generös köksö och pärlspontsväggar målade i varmt ockragult. Köksluckorna är ursprungligen köpta på Ikea, och ommålade i svart. 

– Det är viktigt med ett hem som man kan koppla av i, säger Ingunn. Och som visar vem man är och som fylls med historia, minnen och familj.

Rulla till toppen