Plantera på hösten för en blomstrande vårträdgård – 3 viktiga planteringstips

Drömmer du om en blomstrande trädgård till våren? Då är det dags att planera genom att sätta lökar som blommar när vårsolen börjar värma.

Plantering av blomsterlökar på hösten ger en blommande och färgstark vår. Med smart placering och plantering, från september tills frosten slår till, kommer du att få blommande tulpaner, påskliljor och andra blommor i många veckor.

Försök att komma ihåg var i trädgården snön brukar smälta först. Varma hörn där solen dyker upp tidigt är bra platser för de första vårblommorna. Notera även var snön brukar ligga kvar längst – där kommer lökarna att kunna ge en senare blomstring. Bara genom att identifiera dessa två zoner i din trädgård har du förlängt blomstringstiden avsevärt.


LÄS ÄVEN: Höstplantering – här är växterna som tål kylan!


Att plantera lökarna i en större grupp ger en häftigare effekt än om du planterar dem en och en. Tulpanen ’Queen of the Night’ har en magisk färg och är en av de mörkaste tulpanerna på marknaden. Den djupa färgen passar bra som kontrast till olika rosa toner.
Papegojtulpanen ’Green Wave’ är magnifik med en höjd på 60 cm.

När du köper blomsterlökar lönar det sig alltid att köpa kvalitetslökar. Kontrollerna att lökar och knölar är rätt storlek, fasta och utan skador. Handla bara från seriösa aktörer som förvarar lökarna rätt tills de skickas ut till kunderna. Om löken ligger länge i en butik med torr luft tär det på dess krafter. Den tiden ska löken snarare få till att etablera små rötter och förbereda sig på nästa års blomning.


LÄS ÄVEN: Så skapar du en vacker höstträdgård


Kombinationer av blomsterlökar

Planteringen i trädgården har inget rätt eller fel, utan beror mycket på tycke och smak. Men det finns vissa saker som är bra att tänka på. En av dem är gruppering. Planterar du exempelvis tulpaner i en större grupp ger de mycket större effekt än om de är utspridda i trädgården.

Det kan vara spännande att kombinera olika sorter med varandra. När du läser på förpackningen står alltid blommans höjd där. Genom att välja blommor med två olika höjder i samma grupp får du en spännande effekt med två nivåer av blommor. Två nivåer ger också en möjlighet att leka med olika färger. Välj gärna färger som samspelar fint i samma färgpalett. Men man kan också gå i rakt motsatt riktning och välja färger som står i skarp kontrast till varandra. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Det finns en mängd spännande vårblommor som kan planteras på hösten. Hundtandslilja eller Erythronium californicum ’White Beauty’ är en av dem. Den trivs bra i halvskugga och väldränerad jord.
Papegojtulpaner kännetecknas av sina lite vridna och fransiga kronblad. Det finns många att välja bland, här visas sorten ’Rasta Parrot’. Titta gärna även på ’Black Parrot’, som är spektakulär i både form och färg.

Samplantering

Plantera gärna lökarna mellan perenner, som kan dölja dem med sina blad när de vissnar. Låter du bladen vara kvar på lökarna kan kraften komma tillbaka till löken så att du får en vacker blomning även nästa år. Med rätt förhållanden kan lökarna ge glädje i många år framöver.

Våriris är ett riktigt smycke som tittar upp bland fjolårets vissna löv. Om den placeras på en väldränerad plats kommer den tillbaka år efter år. Tänk på att låta bladen vara kvar sedan den blommat ut, så att löken kan samla kraft. Här är Iris reticulata ’Purple Hill’.
Enkla vårblommande lökväxter kan bli gamla och sprida sig bra. Denna krokus kom till Norden som ballast på fraktfartyg på andra hälften av 1800-talet och har nu spridit sig.
Det kan fungera bra att plantera i kruka, men det är viktigt med bra dränering. Se till att överflödigt vatten kan rinna bort och skydda gärna mot nederbörd med ett snedställt lock. Om det blir is i krukan kan den spricka.

LÄS ÄVEN: Här är växterna du kan plantera på hösten – och 5 växter som klarar vintern


Planteringstips för hösten

  • En tumregel när man planterar lökar är att de ska sättas på ett djup motsvarande tre gånger lökens höjd.
  • De flesta lökar har en tydlig spets, som ska peka uppåt, och en plattare sida, som placeras nedåt. Löken vet själv vad som är upp och ner, men om den planteras åt fel håll tar det längre tid innan den kommer upp. Ett tips är att lägga hälten av lökarna rätt och hälften uppochner i en plantering. På så sätt får man en blomning som varar längre.
  • Se till att dräneringen är god kring lökarna som planteras. Detta förhindrar isbildning och frostsprängning på vintern. Man kan sätta lökar ända tills frosten kommer, men det är bättre om lökarna hinner vänja sig vid sin växtplats innan vintern kommer. 
Rulla till toppen