Ladan blev bed & breakfast: ”Enda jag köpt är en planka för 19 kronor och linoljefärg”

Det började med en jobbig separation och en gammal lada som var full av fukt och bråte. Att rensa, snickra och måla blev Lina Nydahls terapi, och nu har hon skapat Trosas – kanske rentav Sveriges – lyxigaste vindskydd. Ett vackert och enkelt bed & breakfast längs Sörmlandsleden utanför Trosa.

Genom mossgröna skogar, på höglänta sluttningar, förbi vidsträckta ängsvyer och längs med en pampig slottsallé. Sörmlandsleden vindlar sig oförtrutet fram i landskapet – och vi med den. Vi startar vår vandring i Trosa när lågtrycket rullar in. Men det är ingen större fara att vandra i regn när man vet att Sörmlandsledens lyxigaste regn- och vindskydd väntar. Precis när kängorna möter grusväg och doften av blomstrande hägg fyller näsan, stillnar regnet. Kvar lämnas en lätthet i luften, som nytvättade lakan. Ett mjukt eftermiddagssolsken visar oss hela vägen fram till vårt mål: ­Pinterestladan. 


LÄS ÄVEN: Föll för ett hus i en annan stad – drömvillan flyttades över 100 mil


Reportern Emma vandrar längs en regnig Sörmlandsled och ser fram emot att torka sig i Pinterestladan.

Den lilla ladan ligger vackert inbäddad i Lina Nydahls blomstrande trädgård och har fått sitt namn från webbtjänsten Pinterest, där hon fått och delat inspiration till sitt bygge. Hennes eget hus och stall är det första som möter. En bit upp på slänten blickar ladan ut, med ett myller av glasfönster vända mot vida vyer. 

En snackis längs Sörmlandsleden. Linas lilla bed & breakfast är enkelt men enastående.

Renoverade ladan av lust och utan måsten

Här, i Västerljung strax utanför Trosa, huserar Lina, hennes barn, hund, katter och hästar. Den lilla ladan är ett gammalt uthus från 1901. Lina berättar att det inom dess väggar bott både höns och får, kanske även några kor. Hon ger oss en bricka med smått och gott, medan vi vilar fötterna och insuper tystnaden. 

Lina renoverade ladan under våren och sommaren 2021 och varje spik – ja, varje detalj – bär på en historia. En glasbeströdd tillbyggnad liknar en punchveranda och kallas för Cavahörnan. Den kom till under förra året. 

Lina vill ge sina gäster en naturupplevelse och lugn och ro.

Men vägen till vindskyddet var varken enkel eller självklar. Allt började när Lina och hennes exsambo flyttade in i boningshuset 2008. Gården var eftersatt och huset för litet. De renoverade och byggde till under många års tid. Till slut fanns inte kärleken kvar och efter separationen följde en svår period. 

– Man kunde kanske tro att jag skulle vara klar med byggen och renoveringar då. Men Pinterestladan föddes ur en lust, det var inget måste. Det handlade inte om att ge mina tre barn tak över huvudet, utan mer om att jag skulle skapa något på egen hand, berättar Lina. 


LÄS ÄVEN: Sonen fick ett eget hus på tomten – kika in i det ombyggda garaget


Snickrandet blev som terapi

Att snickra och skapa under trädens kronor blev en slags terapi. Ladan stod ju bara där och väntade, full med bråte och fukt. 

– Jag har alltid tyckt att det finns en skön känsla i byggnaden, trots att den var i så dåligt skick. Jag ville göra något med den men hade absolut inga pengar, så det kändes lite som ett hopplöst projekt till en början. 

Det gamla hönshuset är omsorgsfullt inrett med sånt som Lina redan hade. Allt hon köpte var en bräda för 19 kronor och lite färg.

Hon beskriver sig som händig, det är man som hästtjej. Men att bygga hus, det är något helt annat. Hon lärde sig längs vägen. 

– Eftersom det bara var jag så fick mina idéer fritt spelrum. Det finns en kraft i det, att det bara är upp till mig. Då tänkte jag inte att det skulle bli ett bed & breakfast, utan det var bara skönt att se något växa fram. 

Renoveringen blev billig

Ladan blev ett nytt, vitt papper att fylla. Men Lina var luspank. Hon tog vad som fanns att tillgå på gården, och bytte till sig annat. Hon la otaliga timmar på renoveringen – men bara några få slantar.

– Jag har renoverat hus nu både som fattiglapp och förut med god ekonomi tillsammans med barnens pappa. Jag är garanterat en bättre renoverare när jag får vrida på slantarna, då föds idéer och kreativitet.  Det enda jag köpt är en planka för 19 kronor och linoljefärg. 

Hon visar oss runt. Ladan känns lyxig, som ett litet franskt minihotell – men med oisolerade väggar. Lina berättar om hur taket läckte och hon klättrade upp med en presenning som en provisorisk lösning. Men väl där uppe insåg hon att läckan var liten och att hon faktiskt kunde laga den själv. 

Fullbokat bed & breakfast

Idén till att skapa ett boende att hyra ut kom under pandemin när hon kände sig tvungen att hitta på en extra inkomstkälla. Det gick över förväntan och nu är ladan praktiskt taget fullbokad på helger och lov. Hit hittar många vandrare, men lika många bilburna. Pinterestladan lockar människor som vill vara nära naturen men ändå ha det bekvämt. Det kommer många tjejgäng och i ladans hall lyser ena väggen av gamla tidningsrubriker. Förut var alla väggar täckta av nyhetstidningar, men bara en vägg klarade sig utan fuktskador och står kvar i all sin prakt. Ladans franska, handgjorda dubbeldörrar är Linas favoriter. De sitter som ett smycke på den lilla byggnaden och kommer ursprungligen från det stora boningshuset. Sovrummet ger ett nästan kyrkligt intryck, med sina höga fönster.

Ljusslingor är viktiga när Lina inreder, här hänger några över himmelsängen.

I hörnet står en skrivmaskin som tillhörde gårdens tidigare ägare. Liksom Lina var hon journalist och det var på den hon skrev sina alster. Linas barn har hjälpt till lite här och var i bygget. På väggen bredvid sängen finns allehanda fynd som dottern Tilda har hängt upp: askar, små tavlor, en nyckel och en dalahäst i två delar. 

Gillar att skapa myshörnor – och lyxiga frukostar

Förra året fick Lina tag i ett gäng fina fönster från en annan gård. Då föddes idén till Cavahörnan, ”för så fina fönster måste ju användas”.

– Jag är jättenöjd med hur den blev. Jag gillar att skapa myshörnor och är nog ganska bra på det. Jag tycker också om att ge det gamla nytt liv, så har jag alltid varit. Min mamma är likadan.

Levande ljus skapar stämning.

Det är i Cavahörnan vi äter vår middag den kvällen, med brinnande stearinljus i varje hörn. Den sörmländska kvällen bjuder på en konsert av syrsor och gnägg från Linas hästar. 

Trots duntäcket är vi tacksamma för våra medtagna sovsäckar den natten, eftersom dagens regn har lämnat en kyla efter sig. Naturen känns extra nära när det svala tränger in mellan ladans plankor. 

Lina lägger stor vikt vid att servera en vacker och uppfriskande frukost åt sina gäster.

Nästa morgon överraskar Lina med en färgexplosion till frukost. Hon vill skämma bort varenda gäst med brickor som dignar av godsaker: nybakat bröd, bär och frukt, höga glas med juice. 

– Jag älskar att göra frukosten. Det handlar om att skapa något fint – och väldigt gott, säger hon. 

Trädkoja nästa projekt

En stund senare sitter vi på trappen och jag frågar Lina om hon någonsin kommer bli nöjd eller om hon kommer fortsätta renovera, projekt efter projekt. 

– Jag ska nog landa i detta ett tag nu. Men titta där uppe, säger hon och pekar.

Hon kisar mot tre träd som står i en triangel, upplysta av morgonsolen.

– Jag har ett fönster som skulle passa perfekt där uppe. Så kanske blir det en trädkoja sen också. Att renovera helt själv är lite som att börja springa. Det är svårt i början men snart får man grepp om det och man bara måste ut och såga lite i tid och otid. Jag följer lusten. Och bygger mer utifrån kärlek än vattenpass.


LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: “utmaningen var att skapa en luftig känsla”


Renovera på tajt budget – 5 tips

  • Kolla säljssajter som Blocket och Marketplace. Sök på ordet ”bortskänkes” eller ”bortbytes”. Jag har hittat både en kanot och en jättefin soffa på det viset. Man får anpassa det man behöver utifrån det man hittar.
  • Här i Trosa har vi en sida på Facebook där man kan hitta överblivet byggnadsmaterial billigt eller helt gratis. Där hittade jag all Ölandssten som ligger utanför ladan, samt en massa skruv. 
  • Spana efter material i naturen, gardinstängerna inne i huset är till exempel smala björkgrenar. Jag har gjort klädhängare av en gammal träkratta och på en gammal skrot hittade jag gardinhängarna till ladan – gamla hållare i porslin för elledningar! 
  • Kolla i dina egna förråd, även i lägenheten. Oftast finns där en hel del att sälja så man får loss lite pengar.

Lina Nydahl

Ålder: 45 år.
Bor: Västljunga utanför Trosa.
Familj: De tre egna barnen Tilda 18 år, Vilgot 16 år och Nisse 13 år. Pojkvän Micke, hans dotter Uma 11 år och hunden Sniff, två katter och två hästar. 
Yrke: Webbchef på Ridsport, samt fotograf. 
Intresse: Paddla SUP-bräda.
Bästa byggtips: Långa skruvar håller ihop allt. Och ha alltid en kapsåg samt en bra skruvdragare till hands.
Bed & breakfast: Läs mer på @pinterestladan på Instagram.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen