Kika in i designern Lisa Bengtssons unika hem: ”Jag älskar mönstermix”

Designern Lisa Bengtsson har skapat ett sagolikt hem åt sig och familjen. I sekelskiftesvillan utanför Stockholm samsas de egna vilda mönstren med spännande möbler och tidstypiska detaljer, i en lika ombonad som egensinnig mix.

Den ståtliga sekelskiftesvillan på 265 kvadratmeter är byggd 1910 i nationalromantisk stil och ligger i Spånga utanför Stockholm. Här bor designern och entreprenören Lisa Bengtsson med maken Niklas, tre barn och hunden Pelle.

Hemmet är perfekt för en stor familj, trädgården är stor och de rymliga rummen är både elegant och fantasifullt inredda. Överallt väntar kreativa överraskningar, som två enorma makroner i guld och rosa som tjänstgör som sittpuffar i hallen. Det är typiskt Lisa, som använder hemmet som en palett för sina idéer och egensinniga mönster med vilda djur och växtlighet – hennes signum som designer.


LÄS ÄVEN: Färgstark maximalism – så fixar du inredningsstilen


Kakelugnen i original passar in fint mot den kalkmålade väggen. Den stora mattan och flera kuddar kommer från Lisas kollektioner, Studio Lisa Bengtsson. Några kuddar i orientaliska mönster från kollegerna Chhatwal & Jonsson. Flätad skinnfåtölj och soffor, Newport. Soffbord i glas, Gubi. 
Här bor: Lisa Bengtsson, maken Niklas, Jack och Elliot, 12, Betty, 7, samt hunden Pelle, 2. Jobbar som: Designer på Studio Lisa Bengtsson, @studiolisabengtsson. Huset: Sekelskiftesvilla i Spånga på 265 kvadratmeter, byggd 1910.
Biblioteket har Lisa möblerat med en antik omklädd soffa. Golvlampa, Svenskt Tenn. Skinnfåtöljer, Källemo, soffbord i masurbjörk, Jonathan Adler. På golvet, Lisas tigermatta i samarbete med Golvabia. Tavlan som föreställer Lisas och Niklas hus är målad av en lokal konstnär.
Villan är byggd i nationalromantisk stil. Fasaden är putsad och har en stor inbyggd balkong klädd i liggande panel, som ramar in huvudentrén. Tomten sluttar och det har man medvetet utnyttjat till en spännande ingång via en upphöjd bro inbäddad i rosor.

LÄS ÄVEN: Färgstark maximalism i gathuset – kika in


Mönster gjorde succé

Det började redan på reklamutbildningen på Berghs School of Communication, där hon pluggade till AD och grafisk designer. Hennes lekfulla mönster på inredningsdetaljer gjorde snabbt succé och satte i gång hennes internationella karriär. Det ena ledde till det andra, för Blekinge­företaget Mairo gjorde hon under flera år bland annat stora färgstarka blomstermönster tryckta på grovt linne, och i januari 2023 kommer en ny kollektion för Ikea.

Köket har genomgående fiskbensparkett, som förstärker salongskänslan i det annars lantliga köket. Väggarna är kalkmålade. Bänk­skivorna är i granit, köksinredning från Ikea. 
Innanför dubbeldörrar står ett lantligt matbord med Thonetstolar. Den bred­randiga tapeten matchar de mörka trägolven och snickerierna.
Tapet och blomstermönstrad matta, Studio Lisa Bengtsson. Hylla, Gubi. Taklampa, By Rydéns. Lampa med klättrande apa, Seletti. Vas, Skruf.
Sammetssofforna i en dov petroleumgrön färg älskas av alla. Lisa låter rummet ändra karaktär allt efter humör och årstid. Stilen är både elegant och lekfull.
Tigerkudde med tofsar, House of Hackney, rosa tigerkudde, Lisas design, indiskinspirerad från Chhatwal & Jonsson. 
Körsbär i glas på ett gammalt kaffegodsfat på soffbordet i masurbjörk, Jonathan Adler.
Nejlikor i en glasvas gör sig fint tillsammans med det lilla askfatet från Jonathan Adler och papegojan från Annuzza.
Kruka eller vas från Abhika Home Couture, tillsammans med en målning hittad på loppis somhåller ihop färg­skalan i stillebenet. Sammetslampa med fransar. Madam Stoltz.

LÄS ÄVEN: Kreativ färgfest i den himmelsblå villan – kika in


Att både design och produktion finns i Sverige till största delen är en viktig hörnsten i hennes filosofi för varumärket Studio Lisa Bengtsson. 

– Det är för sorgligt att så få textilföretag ännu finns kvar i Sverige, säger hon bekymrat.

Själv har hon ”Gnosjöandan” i blodet och på senare år har hennes samarbete med Ulricehamns Tapetfabrik, som förenar traditionell hantverksskicklighet med nytänkande former, blivit allt viktigare. Särskilt efter övertagandet av personalen för att säkra företagets framtid.  

Att gott hantverk är viktigt i det Bengtssonska hemmet är tydligt, liksom ett personligt uttryck och stilmix. Detta är något som överlag börjar komma mer och mer, tror Lisa.

– Jag tror att i framtiden kommer allt fler att vilja skapa personliga hem. Vi mindre företag står för något annat som jag tror kan bidra till just det. Och jag hoppas kunna få fortsätta med mina kollektioner som ger lite edge i folks hem.

Den majestätiska hallen och trappan med många spröjsade fönster pryds av en av Lisas tapeter i blommigt barockt mönster med hästar, ”Sir Grace”. Taklampa, By Rydéns. Trappräcket är i original från byggåret.
I hallen bjuds vi omedelbart in i Lisas barnsliga och eleganta fantasivärld. Här överraskar hon med enorma makroner som sittpuffar.

Vågade stilmöten

Lisa själv blandar friskt när hon inreder. I vardagsrummet syns såväl tigermotiv som blommor och ormar, inget kan gå fel stilmässigt – more is more! Väggen med tavlor ändrar utseende allt efter humör och kakelugnen i mörkgrönt tar plats mot den tobaksfärgade väggen som är kalkmålad. 

– Jag älskar mönstermix, det är då det blir intressant, när man hittar härliga kombinationer så alla mönster kommer till liv och gör hemmet intressant.

Två soffor i petroleumgrön sammet är fyllda med härliga kuddar och ger utrymme för barn, hund och vänner. Mot detta kontrasterar den tidstypiska stuckaturen och de dubbla glasdörrarna som vetter mot köket och den stora matplatsen. Köket har stora arbetsytor och en trappa ner till källaren, som hyser groventré och tvättstuga. Praktiskt och perfekt för en storfamilj med hund. I det lilla biblioteket, möblerat för läsning och musik, har Lisa placerat en gammal omklädd soffa som möter en klassisk golvlampa från Svenskt Tenn och moderna klassiker som skinnfåtöljer från Källemo och soffbord från Jonathan Adler. På golvet morrar Lisas stora tigermatta ”Poppy”, ett samarbete med Golvabia.  

Niklas och Lisas hem får ständigt nytt utseende och Lisa är speciellt nöjd med solrostapeterna i deras underbara bad- och sovrum på översta våningen. Tapet, ”Sunday”, Studio Lisa Bengtsson.
I sovrummet finns det vackra gamla kopparbadkaret med en hare, som Lisa har skulpterat i samarbete med Ellos. 
På övervåningen har Jack valt leopardtema och tigrar på kuddarna. Bordslampa, Swedish Ninja. Linnelakan, Himla. Tapet och kuddar, Studio Lisa Bengtsson.
Elliots rum har ormtema, som han själv har valt. Ormar, tigrar och leoparder är andra farliga djur som finns på kuddarna i sängen, Studio Lisa Bengtsson. Djuphäftad sammetspuff, Dis. 

Lisas egna tapeter

På mellanvåningen finns barnens sovrum, alla tapetserade med Lisas tapeter som barnen själva har valt. En smal trappa leder upp till den gamla vinden, där Lisa och Niklas sover i ett stort rum med brutet tak. En riktig blomsterfest, med Lisas vackra solrostapeter ”Sunday” och som pricken över i ett kopparbadkar. 

Lisa älskar att överraska och hennes bästa inredningstips är att våga testa både färg och mönster, det skapar värme och personlighet, menar hon. 

– Det kan inte bli så fel, de flesta tror att vitt är säkert, det blir fräscht. Eller grå toner. Men jag skulle säga att tvärtom, det är ängsligt och kallt och gör att det blir lätt opersonligt. Jag tycker man ska hitta sitt hem, och sätta prägel på det. Alla människor har ju en personlighet, så hem och kör!  

Växthuset har en perfekt skyddad plats, inbäddat bland äppelträden. Det används flitigt åter runt. Kuddar på trappan, Studio Lisa Bengtsson.
Ett stort fikusträd och ett gammalt målat indiskt skåp skapar fin rumslighet i växthuset. Enfärgade kuddar, Svenskt Tenn, mönstrade, Studio Lisa Bengtsson.
Den lilla uteplatsen kallar Lisa för sin italienska hörna, just vid bron in till huset. Här bjuds det svalka under varma sommardagar. Utegrupp, Fermob, parasoll, Monchiqe. De stora körsbären är trädgårdsskulpturer som Lisa skapade i samarbete med Ellos för ett antal år sedan.

LÄS ÄVEN: Kika in i det eleganta och färgstarka huset från 1896


Lisa Bengtssons 5 inredningstips: 

  • Våga använda mönster på textil och tapet, det gör ditt hem personligare. Du kommer att bli förvånad över hur härligt det blir. 
  • Våga blanda mönster. Kanske en randig hall får möta ett blommigt vardagsrum, det kan bli både skönt och varmt. 
  • Sätt saker i grupp. Det blir bättre dynamik än om man pluttrar lite här och där. 
  • Var inte rädd för hål i väggen. Kala väggar är hemskt, upp med tavlor! Även på tapetserade väggar, det ger mer liv och gör din tapet ännu bättre.
  • Olika storlekar är bra. Tänk alltid kontraster, som olika storlekar på kuddar i soffan, olika höjder på ljusstakar eller skåp och lampor. Våga också köpa lite större saker ibland. 
Rulla till toppen