Rengör mässing – 5 husmorsknep!

Ketchup, kokande vatten och ättika – det är några av knepen som kan göra ditt mässingsföremål skinande rent igen.

Inreder du gärna med ljusstakar, krukor och lampor i mässing? Då har du säkert råkat ut för att mässingen med tiden blir missfärgad, fläckig, tappar glans eller får en grönaktig beläggning. För att undvika problemet är det viktigt att regelbundet putsa mässingen med en mjuk trasa, vatten och lite såpa men det finns fler knep som kan hjälpa om problemet ändå uppstår. Här tipsar vi om 5 husmorsknep.


LÄS ÄVEN: Romantisk och konstnärlig inredning – så skapar du stilen


Tänk på!

Viss mässing tål inte syra som finns i bikarbonat, ättika och citron. Innan du använder starka ingredienser är det därför viktigt att läsa skötselråden för att undvika att du skadar föremålet. Det går även att testa ingrediensen på en liten yta som inte syns för att se om mässingen skadas eller inte.

5 husmorsknep för att rengöra mässing:

Använd alltid en mjuk trasa eller en mjuk disksvamp under rengöringen för att undvika repor. På borstad mässing och mässing med polerad yta bör du rengöra med enbart vatten. Innan du testar något av knepen med starkare ingredienser bör du först tvätta föremålet med varmt vatten och såpa.

Husmorsknep 1: Vatten och såpa

Om du vill få bort gröna beläggningar och smuts kan det bland räcka med enbart varmt vatten och såpa. Det är husmorsknep nummer ett innan du går vidare till något annat.

Gör så här: Häll varmt vatten med lite såpa i en skål. Använd en mjuk trasa som du doppar i vattnet och putsa mässingsföremålet försiktigt. Torka torrt med en mjuk kökshandduk.

Husmorsknep 2: Kokande vatten

Det här knepet är perfekt för exempelvis mässingsljusstakar som blivit fulla med stearin.

Gör så här: Koka upp vatten i en stor kastrull. Ta först försiktigt bort det stearin som går med hjälp av en kniv eller med fingrarna, tänk på att göra det försiktigt för att undvika repor. Sänk sedan ner ljusstaken i det varma vattnet i 15–20 sekunder. Ta upp den och putsa med en mjuk trasa, använd grytlapp eller grytvante för att inte bränna dig. Upprepa proceduren tills ljusstaken blivit ren.


LÄS ÄVEN: 5 smarta budgetknep som lyfter inredningen 


Husmorsknep 3: Citron och bikarbonat

Har du ett mässingsföremål som är ordentligt smutsigt kan den här kombinationen vara räddaren i nöden.

Gör så här: Häll saft från en halv citron i en skål. Tillsätt 1–2 tsk bikarbonat och rör runt. När blandningen slutat bubbla kan du försiktigt applicera den på mässingsföremålet, gnugga in blandningen försiktigt. Låt verka 30 minuter och skölj sedan av med varmt vatten. Torka torrt med en mjuk kökshandduk.

Husmorsknep 4: Ättika, mjöl och salt

Ett annat knep med starkare ingredienser är detta. Allt du behöver är ättika, mjöl och salt.

Gör så här: Blanda 1 msk ättika med 2 msk salt i en skål. Addera mjöl tills blandningen får en konsistens som är enkelt att applicera på föremålet. Applicera blandningen och låt verka i 1 timme. Putsa därefter försiktigt, skölj i varmt vatten och torka torrt med en mjuk kökshandduk eller trasa.

Husmorsknep 5: Ketchup

Det här oväntade knepet kan göra att missfärgningar försvinner från ditt mässingsföremål.

Gör så här: Applicera ketchup på mässingsföremålet, använd en mjuk trasa. Låt verka 30–60 minuter och gnugga sedan med trasa. Skölj av med varmt vatten och använd eventuellt lite diskmedel eller såpa för att få bort ketchupen. Torka torrt med en mjuk kökshandduk.

Rulla till toppen