Så väljer du rätt solcellslösning för ditt tak – 5 viktiga tips

Funderar du på att skaffa solceller? Då finns det flera saker som kan vara bra att tänka på. Här är 5 viktiga tips!

En ny undersökning från YouGov Profiles visade nyligen att 50 procent av svenskarna överväger att installera solceller hemma – bland de som bor i villa eller radhus var siffran så hög som 62 procent. Undersökningen Solindex, genomförd av Kantar Sifo, från Vattenfall visar även den att allt fler intresserar sig för möjligheten att installera solpaneler. Och det är kanske inte så konstigt, solceller är trots allt en investering både för miljö och plånbok. Funderar du på att installera solceller? Då finns det flera saker att tänka på för att hitta en lösning som passar ditt hem. Enligt solcellsföretaget Otovo är det till exempel viktigt att optimera takytan och ta reda på vilken taktyp du har och hur gammalt taket är. Ännu fler tips hittar du här:


LÄS ÄVEN: Nytt golv? Här är 5 fina favoriter!


Så hittar du rätt solcellslösning för ditt tak:

1. Välj ett kompetent företag som möter dina behov och önskemål

Det är viktigt att välja ett företag som du litar på och som uppfyller dina behov. Fundera på vad som är viktigt för dig, till exempel garantier, typ av installation eller pris. Ta gärna in flera offerter för att kunna göra en välgrundad jämförelse. Tänk på att en anläggning ska hålla i många år, därför är det bra att hitta ett företag som känns tryggt, kan erbjuda bra garantier och genomföra säkra installationer av hög kvalitet. 

2. Maximera takytan och effektiviteten

Genom att optimera takytan och se till att du installerar så många solceller som möjligt, får du ut det mesta av din solcellsanläggning. När hela takytan utnyttjas kan du maximera energiproduktionen och lönsamheten för din anläggning. Hur mycket solceller du behöver beror på den årliga elförbrukningen och storleken på huvudsäkringen. Antalet solceller bör inte överstiga huvudsäkringens maxeffekt. Det är också bra att ha koll på att skattereduktionen på 60 öre per kW inte gäller på den produktion som överskrider årsförbrukningen. 

3. Definiera dina prioriteringar och önskemål

Innan du tar det slutliga beslutet, fundera över vad som är viktigt för dig när det gäller solcellsanläggningen. Vill du att anläggningen ska vara estetiskt tilltalande, generera maximal produktion eller att tillverkaren är europeisk? Genom att klargöra dina 

prioriteringar kan du välja en lösning som passar just dina önskemål. Fundera även på om du vill passa på att investera i ett batteri till din anläggning, eftersom du kan ha rätt till 50% skattereduktion på priset på batteriet och det arbete som elektrikern utför. För installation av nätanslutet solcellssystem är skattereduktionen för grön teknik 20% av kostnaden för arbete och material. 


LÄS ÄVEN: Bygga nytt hus? Här är arkitektens viktigaste råd


4. Förstå ditt tak och dess förutsättningar

För att säkerställa en smidig installation är det viktigt att förstå förutsättningarna för ditt tak. Undersök vilken taktyp du har och ta hänsyn till ålder och eventuella behov av takrenovering. Om ditt tak är inriktat mot norr kan en markinstallation vara ett lämpligt alternativ för att maximera solcellernas produktivitet. 

5. Utforska finansieringsalternativ

Om du inte vill eller har möjlighet att köpa hela solcellsanläggningen i en engångsinvestering kan leasing vara ett attraktivt alternativ. Genom att välja leasing kan man sprida kostnaderna över tid och ändå få tillgång till anläggningen och solel. 

Källa Otovo, Vattenfall

Rulla till toppen