Stylisten tipsar: Så inreder du enligt inredningstrenden Japandi

Japandi är inredningsstilen som förenar skandinavisk design med japansk minimalism. Här visar Hus & Hems stylist Matilda Appelberg hur du lyckas med den trendiga inredningsstilen.

En underbar fusion mellan vårt skandinaviska hygge och japansk minimalism blir nya stilen Japandi. Enkelheten och funktionaliteten i formspråket förenas i dessa två världar och tillsammans skapas en sofistikerad och tidlös inredningsstil som bjuder på hög kvalité och harmoniska rum.


LÄS ÄVEN: Inredningsredaktören: “Så lyckas du med Japandi-stilen i sovrummet”


Så inreder du enligt inredningsstilen Japandi:

1. Jordnära palett

Här hittar du inga starka färgklickar, det är en jordnära palett som råder. Till skillnad från den skandinaviska stilen med blonda träslag får vi här se mycket mörka träslag, utöver det är det en ljus känsla i stilen. Stolen ”The Outline 02” i massiv rökt ek och valnötsplugg är ritad av japanska arkitekten Fumihito Ohashi, designad med inspirations från japansk arkitektur. Du hittar den hos Bonni Bonne.

Foto Bonni Bonne

2. Utvalda detaljer

Japandi utstrålar lugn, här är det avskalat, men genomtänkt. De noga utvalda föremålen blandas mellan att vara nedtonade och vara riktiga ögonfångare. Satsa på en överdimensionerad taklampa eller varför inte en hel vägg som tar för sig. Här syns tapeten “Clay shapes” från kollektionen Dark Japandi, från BelerteStudio.

Foto BelerteStudio

3. Rena linjer

Formspråket är enkelt med rena och tydliga linjer. Möbler, inredning och textil får gärna ha en viss stramhet som stärker stilen ytterligare. Bänken “Umi” i ek (finns även i valnöt) från Sofa Company passar utmärkt med sin tydliga och strama design. 

Foto Sofa Company

LÄS ÄVEN: Här är växterna att ha i sovrummet – för bättre sömn


4. Nyckelmöbler

Soffan ”Fly SC3” från &Tradition är ett fint exempel på detta perfekta möte mellan två inredningsvärldar. En modern pinnsoffa i rökoljad ek med en stor dos funktionalitet. Perfect match! Andra exempel på inredning som hör stilen till är rislampan som med fördel kan hängas lite lägre än vad vi är vana vid och sidobord och soffbord som är så låga att de nästan står direkt på golvet.

Foto &Tradition

5. Hållbara naturmaterial

Materialen är viktiga i Japandistilen. De ska vara hållbara naturmaterial, så som trä, ull och natursten. Hög kvalité och gärna föremål skapade för hand i dessa material. Japandi handlar inte om perfektion, mer om att ge plats åt naturligt åldrande som så fint syns i alla naturmaterial. Bilden och inredningen kommer från danska Ferm Living.

Foto Ferm Living
Scroll to Top