Passa på att njuta av säsongens bär och frukter i ljuvliga bakverk och läcker sylt. Här är 4 goda recept med björnbär, blåbär och söta plommon.
4 goda recept med sensommarens frukter och bär:
1. Blondie med björnbär
16 stycken
Ingredienser:
200 g vit choklad
200 g smör
150 g socker
3 ägg
150 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk lakritspulver (kan uteslutas)
150 g björnbär
40 g mandelspån
Garnering:
hackad vit choklad
Gör så här:
1. Fodra en fyrkantig form på cirka 24 x 24 cm med bakplåtspapper. Hacka den vita chokladen fint. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner den vita chokladen i smöret tills den smält. Kyl blandningen i cirka 10 minuter. Rör ner socker och ägg i chokladblandningen.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och lakritspulver och rör ner det i smeten. Klicka ut smeten i formen. Fördela björnbär över. Strö över mandelspån. Grädda kakan i 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
3. Låt kakan svalna i formen. Dekorera tårtan med hackad vit choklad.
LÄS ÄVEN: Baka med choklad – 5 lyxiga recept
2. Stekta plommon med råkräm
4 port
Ingredienser:
3/4 kg plommon, t ex victoriaplommon
50 g smör
1 dl socker
1 msk citronsaft
Råkräm:
2 äggulor
2 matskedar socker
frön från en 1/2 vaniljstång
2 1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Halvera plommonen och kärna ur dem. Stek dem i smör i ca 5 minuter Tillsätt socker och citronsaft. Fortsätt steka tills sockret har smält.
2. Råkräm: Vispa äggulor och socker krämigt. Vispa ner vaniljfrön. Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen. Servera plommonen ljumma med råkrämen.
LÄS ÄVEN: Baka med bär – 5 goda recept
3. Blåbärspaj med mandel
8 port
Ingredienser:
250 g vetemjöl
75 g mandelmjöl
100 g socker
1 nypa salt
150 g smör
1 ägg
1 1/2 msk vatten
Fyllning:
1 dl blåbärssylt
300 g blåbär (frysta går bra)
3 msk florsocker
1 msk vetemjöl
25 g smör
Dessutom:
1 uppvispat ägg till pensling
2 matskedar strösocker
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, socker och salt i en skål. Smula ner smöret i blandningen. Arbeta snabbt ihop degen med ägg och vatten. Låt degen vila i 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kavla ut 3/4 av degen och lägg den i en smord pajform (ca 24 cm i diameter). Resten av degen kavlas ut och skärs ut till t ex blommor med kakskärare.
3. Fyllning: Bred ut blåbärssylt över bottnen. Skölj och låt de färska blåbären rinna av. Lägg dem i en skål och blanda med florsocker och vetemjöl. Bred blåbärsblandningen över sylten. Klicka ut smör ovanpå, och lägg på degblommor (eller remsor).
4. Pensla degen med uppvispat ägg. Strö över strösocker. Grädda pajen 40–45 minuter, mitt i ugnen.
4. Björnbärssylt med citron
3–4 burkar
Ingredienser:
500 g björnbär
400 g socker
saften av 1 citron
1 dl vatten
Gör så här:
Rensa björnbären. Koka upp socker, citronsaft och vatten till en tunn sirap. Tillsätt bären och koka i 3–4 minuter. Ta upp bären med en hålslev. Koka lagen tills det bildas sega bubblor. Tillsätt bären och ge dem ett kort uppkok. Skumma av. Häll sylten i rena brukar. Förslut och förvara sylten kallt.