Allt du undrat om hemförsäkring och villaförsäkring – det här gäller!

Vad gäller vid hemförsäkring respektive villaförsäkring? Här förklarar vi grunderna!

Vad är en hemförsäkring?

Oavsett om du bor i villa eller lägenhet så är det viktigt med en hemförsäkring. Det finns ingen lag som säger att du behöver teckna en, men det är en stark rekommendation och har du en hyresrätt kan hyresvärden kräva att du har en hemförsäkring. Och det är en god idé att ha en, en hemförsäkring skyddar nämligen ditt hem, dina saker och även dig själv vid vissa händelser.

En hemförsäkring skyddar bland annat om ditt hem börjar brinna eller om du råkar ut för ett inbrott. I en hemförsäkring ingår även reseskydd, ansvarsskydd, rättskydd och överfallsskydd. Det innebär till exempel att du kan få ersättning för vårdkostnader om du blir sjuk eller råkar ut för något när du är utomlands.


LÄS ÄVEN: Så skyddar du ditt hus före, under och efter översvämning – checklista


Tänk på:

  • Kontrollera att alla i familjen täcks av hemförsäkringen.
  • Om du bor i vill behöver du komplettera med villaförsäkring och om du har en bostadsrätt kan du behöva komplettera med en bostadsrättsförsäkring.
  • Försäkringsbolag erbjuder alltid en basförsäkring, men har även ännu mer omfattande hemförsäkringar. Jämför försäkringar innan du tecknar.

Vad är en villaförsäkring?

Om du är villaägare behöver du både en hemförsäkring och en villaförsäkring. En villaförsäkring är till för att skydda ditt hus om själva byggnaden skadas av saker som brand, skadegörelse, skadedjur, läckage eller skadedjur. I vissa fall kan en villaförsäkring även ersätta skador på din tomt. Om du vill att andra byggnader såsom växthus eller garage ska ingå i försäkringen behöver de finnas med i försäkringsbrevet. En villaförsäkring innehåller även ett ansvars- och rättsskydd. Om du försäkrar ditt hus till fullvärde kan du huset återuppbyggt om det brinner ner.


LÄS ÄVEN: Så förbereder du dig för ett strömavbrott – checklista!


Tänk på:

  • Om vatten rinner in via tak, fasad eller dränering får du vanligtvis ingen ersättning. Det är därför viktigt att kontrollera att husets utsida är tät.

Viktigt!

Läs alltid på om vad som ingår i en försäkring och vad som gäller innan du tecknar. Tänk även på att det är bra att jämföra olika försäkringar, både prismässigt och innehållsmässigt.

Källa Konsumenternas, Länsförsäkringar

Rulla till toppen