Filippa Rådin och Anja Pärson släpper lampkollektion för Markslöjd: ”hittade materialet i en hattaffär”

Lampor inspirerade av naturen, styrka och det norrländska ljuset. Vi fick en pratstund med Filippa Rådin och Anja Pärson om den nya lampkollektionen för Markslöjd.

Samarbetet inleddes redan under pandemin – men det är inte förrän nu, hösten 2023 som Filippa Rådins och Anja Pärsons lampkollektion för Markslöjd fått se dagens ljus. Vi ringde upp Filippa Rådin och Anja Pärson för att prata om designsamarbetet, hur den blomformade lampan kom till och om det speciella namnet bakom kollektionen.


LÄS ÄVEN: Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen


Kollektionen Styrka innehåller två lampor, samma form men olika kulörer.
Filippa Rådin och Anja Pärson.

Lamporna har fått namnet Styrka – hur kommer det sig?

Filippa: Vi får ofta höra att vi är förebilder inom HBTQ men också för andra. Anja har en fantastisk karriär bakom sig och har varit och är fortfarande, en stor förebild för många. Som par är vi också starka tillammans och det genomsyrar precis allt vi gör, även detta.

Anja: Allt började egentligen under pandemin. Vi ville förmedla en styrka och visa att vi alla är starka tillsammans. Från mitt och Filippas perspektiv ville vi visa att vi finns för andra men också att vi är trygga med varandra och i oss själva. Vi tror på att vara stark och ha styrka i sig själv, och att våga utmana sig själv och att bara våga vara.

Hur har designprocessen sett ut och hur involverade har ni varit?

Filippa: När vi träffade Markslöjd kändes det rätt med en gång. Det har varit högt i tak och vi har verkligen haft stor möjlighet att påverka slutresultatet. Vi började med att ta fram massa skisser för att se hur de skulle tas emot. Efter det fick vi i stort sett fria händer där vi har fått vara oerhört kreativa. Vi har bollat fram och tillbaka med Markslöjd för att även de tekniska delarna, som vi inte är lika insatta i, skulle bli så bra som möjligt.

Anja: Vi har kommit med massa idéer och när Markslöjd varit tveksamma så har vi pushat. De sa aldrig nej under processens gång utan undersökte alltid vad som var genomförbart och inte – det har varit otroligt uppskattat från vårt håll. Markslöjd har dessutom förstått vår önskan om att det inte får vara någon överkonsumtion. Vi har stött och blött ända till kartongens utformning som vi krympte avsevärt jämfört med hur den såg ut från början.


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar – 5 knep för att lyckas med belysningen hemma


Kollektionen är inspirerad av naturen, på vilket sätt?

Anja: Vi lever med starka årstider i Norrland. Det är en tydlig vår, sommar, höst och vinter. Från början ville vi att lamporna skulle beskriva årstidernas skiftningar och ljus. Varje årstid har ett unikt ljus och det ville vi beskriva.

Filippa: De senaste två åren har vi även byggt ett hus helt i samklang med naturen. Vi ville visa att det går att bygga ett hus som är hållbart utan att för den skull behöva kompromissa med bekvämligheten. Allt vi gör är i samklang med naturen, även det här samarbetet. Men det har också varit viktigt för oss att skapa lampor som fungerar i en skandinavisk inredningsstil.

Vad har ni mer inspirerats av?

Filippa: Vi har hittat inspiration på väldigt olika platser. Formen tog egentligen fart utifrån ett tallriksunderlägg och bananfibermaterialet till lamporna hittade vi via en hattmakare.


LÄS ÄVEN: Så skapar du en mysig matplats – stylistens bästa tips


Hur tänker ni kring ljussättningen av ert hem?

Anja: Ljus är väldigt svårt men när det är rätt så känns det bara behagligt. När vi byggde huset tog vi hjälp av två ljusarkitekter. Vi ville ha ett funktionellt ljus som bara skulle finnas utan att synas. Men vi ville också ha belysning som sätter en känsla och uttrycker något, det är i den kategorin som våra lampor för Markslöjd hamnar i.

… och hur skulle ni beskriva er inredningsstil?

Filippa: Vårt nya hus vi havet är inrett i en avskalad Japandi-stil. Vår inredningsstil är också väldigt eftertänksam, vi försöker att tänka så hållbart som möjligt och har till exempel använt golvplankor till ett stort bord i huset.

Hur känns det nu när lamporna är ute?

Båda: Det har varit otroligt lustfyllt och vi är så stolta och glada. Det är otroligt roligt att få se lamporna blomma ut i butikerna!

Du hittar kollektonen Styrka här!

Rulla till toppen