Funktionellt ladhus med öppen planlösning: “använt stora mattor och växter för att skapa rumslighet”

Lisa och Rolf har inrett sitt ladhus i Varberg med lika stort fokus på det praktiska som på umgänge. Den soliga trädgården fungerar som en härlig förlängning av hemmet, med rumsindelningar anpassade efter väderstreck och aktivitet.

Att Lisa och Rolf och barnen Doris och Gunnar hamnade på Norra Näs är faktiskt lite av en slump. Paret hade inga planer på att bygga hus, de var nöjda med sitt liv på Hisingen och hade fullt upp med jobb och familjeliv. Men ödet ville annorlunda och sedan fem år tillbaka bor de alltså här, i ett nybyggt ladhus i Varberg, en ort som de aldrig ens tänkt tanken på att bo i. Men om allt bara känns rätt kan man lämna stan och flytta, det bevisar den här historien. 

– Vi var egentligen inte intresserade av att bygga hus eftersom vi inte kände att vi hade tiden som krävdes, säger Lisa. Men när vi stötte på det här projektet, som hade en väldigt tydlig vision, var det svårt att inte ge sig in i det. Närheten till havet var även det ett stort plus.


LÄS ÄVEN: Kika in i det charmiga torpet med egen badsjö


Familjens hus är ett ladhus från Etikhus på 175 kvm. Bottenplattan göts juni 2017 och nio månader senare kunde familjen flytta in.
Lisa och Rolf har skapat egna zoner i allrummet som hyser kök, matrum och vardagsrum. Antika mattor i mustiga röda toner och stora gröna växter ramar in och skapar en ombonad känsla. Köksluckor, ”Maja”, Vedum.
Här bor: Lisa och Rolf med Doris, 10, Gunnar, 8 år, och katten Festis. Jobbar som: Lisa med försäljningsutveckling på Ikea och Rolf med IT på ett rederi. Huset: Ett ladhus på 175 kvm byggt 2017 i Norra Näs i norra Varberg.
Matplatsen har direkt utgång till terrassen. Taklampor, stolar, vedkorg, Ikea. Bordet i betong är hemgjort. Mattan är ett auktionsfynd från Hebergs Auktioner.

LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: 5 knep när du ska inreda med färg


Hörntomt

Området Norra Näs är byggt av Etikhus, ett lokalt Varbergsföretag. Det hela är idylliskt utformat och man får känslan av ett modernt Bullerbyn där barnen springer från hus till hus. Gemensamma aktiviteter sker också under året, som främjar den gemytliga atmosfären i grannskapet.

Ladhusvillan är fint belägen på en hörntomt som har sol hela dagen – ett optimalt läge helt enkelt. Ett stenkast bort finns en liten fin strand där familjen gärna hänger på sommaren och som passande nog är långgrund och barnvänlig. Och blir man sugen på att ta sig in till Varberg för att strosa runt de kullerstensklädda gatorna, handla grönsaker och frukt på torget, så når man snabbt stan via nyanlagda cykelvägar. Sammanfattningsvis tycker familjen att de får det allra bästa av två världar: villa-idyllen med egen täppa och så stadspulsen bara ett par minuter bort. 

Familjens allrum med kök, matplats och vardagsrum samt fem meter i takhöjd. Köket ”Maja” är från Vedum, de gröna lamporna från Muuto.
Växter och en generös köksö avgränsar köket. Lampor över, Muuto.
Muminmuggar i mängder pryder två hyllplan i köket, kära favoriter då Lisa samlat i många år. Lampa, Muuto.

Rum för alla

Huset är välplanerat och hemtrevligt och de 175 kvadratmeterna utnyttjas på bästa sätt. Det finns fyra sovrum, ett tv-rum, två badrum, en stor hall och ett generöst allrum med tak ända upp till nock där kök, matplats och vardagsrum samsas. Stilen är ombonad och mysig och består av en mix av gammalt och nytt. Mycket av inredningen kommer från Ikea, vilket kanske inte är så konstigt då Lisa har arbetat där i tjugo år. Men här finns även charmiga auktionsfynd och hemsnickrade möbler, som till exempel ett snyggt betongbord. Fokus överlag i inredningsprocessen har varit att skapa ett hem som håller för att leva i. Allt ska användas och saker och ting får gå sönder. 

Lisa och Rolf var också måna om att göra det stora allrummet till hjärtat i huset.

– När vi byggde insåg vi att vårt stora rum är lika stort som, om inte större än, många av våra tidigare lägenheter, säger Lisa. Men detta är verkligen kärnan i vårt hem och där vi tillbringar mest tid. 

Vardagsrum med soffbord från Ikea, soffa, Le Grand Air. Taklampa, Panchia. Vägglampa, By Rydéns. Fåtöljer, arvegods. Mattan är en en persisk redyed, Ikea. Korg vid kaminen, Ikea.
Vitrinskåp från Ikea som Lisa lyckades få tag på innan det slutade säljas. Men hon har bytt ut beslagen.

Rumskänsla

Tanken var att köket verkligen skulle få ta plats berättar hon, men inte på bekostnad av hela ytan. Rumskänsla har varit viktigt att få till i den öppna plan­lösningen så att det blir tydligt var köksdelen övergår i matrum och vardagsrum. 

– Vi har bland annat jobbat med stora mattor och växter för att skapa rumslighet och avgränsning. I dag känner vi verkligen att vi har lyckats nå vårt mål. Detta är ett socialt rum, här pågår livet. Allt från matlagning, till läxläsning, bjudningar och pingisspel och filmkvällar händer här.

Lisa och Rolf har inrett sitt sovrum med mörkblå väggar som ger fin tyngd åt rummet. Matta, sängbord, sängkläder och gardiner, Ikea. Fåtöljen är en gåva från en tidigare granne. 
Utanför familjens sovrum finns ett tv-rum där man gärna ser på film ihop. Soffa och soffbord, Ikea, Brun lampa, Muuto.
Huset har två badrum varav ett finns inne i Lisas och Rolfs sovrum. Klinker, Bricmate.
Gunnars rum är färgsatt med grått upp till hälften av väggen för att skapa karaktär. Möbler, Ikea, lampan har Lisa gjort av en hatt.

LÄS ÄVEN: Öppna ytor, betonggolv och lugna nyanser i det moderna ladhuset


Hon fortsätter:

– Rummet blev precis så funktionellt som vi önskade. Precis som huset i stort, det passar det liv vi lever i vardagen men här finns också rum för familj och vänner.

Även trädgården är en social plats med olika rum. Lisa har strävat efter att de ska kunna njuta av solen hela dagen, lite beroende på årstid. Dessutom valde paret att bygga en pool eftersom hela familjen älskar att bada. 

– Jag ville skapa en trädgård för häng, säger Lisa. Vi är mycket på framsidan under vårkanten men flyttar oss till frukostytan i sydostligt läge när det blir varmare. Baksidan mot väst passar när vi vill ha skugga. Och poolen, ja den är ännu en plats för umgänge. En investering i vårt familjeliv!

 Ladhuset är byggt i vinkel med en ombonad uteplats på trädäcket. Loungedelen blir ett härligt sommarvardagsrum med närhet till uteköket från Ikea där Lisa och Rolf gärna lagar mat på sommaren. Hängstolar, Granit. 
Generös matplats under pergolan. Stolarna är ommålade från Ikea och betongbordet är ett hemmabygge.
Uteköket med grill och diskho är en annan favoritplats. Utekök, lounge och parasoll från Ikea.

LÄS ÄVEN: Kika in i det ombonade och luftiga ladhuset med skogsutsikt


Lisas och Rolfs 5 bästa inredningstips

1. Tänk på att det är ett hem som du lever i och livet händer.
2. Skapa rum i rummen.
3. Glöm inte belysning, funktionell men också mysbelysning både i form av lampor och levande ljus.
4. Snåla inte med levande växter inomhus.
5. Inred efter vad ni gör, för att skapa plats för det. Vi gillar till exempel att spela mycket ­brädspel och vill att det både ska vara en del av inredningen och lätt att ta fram.

Scroll to Top