Familjen byggde herrgårdsliknande villa i Dalarna: ”här stod tidigare en fallfärdig liten stuga”

Therés och Mattias byggde sitt ståtliga hus i Hemre Helgbo under två slitsamma år. Nu lever de lantdrömmen med skräddarsydd herrgårds­liknande villa och en gård fylld av djur.

Skogstomten i den lilla byn Hemre Helgbo hade inget vatten, ingen el. Ändå var det en av de mest klickade annonserna på Hemnet i Leksands kommun. Döm om lyckan för Therés och Mattias när tomten blev deras. Det här skulle bli platsen där de skulle slå sina påsar ihop, bygga för sitt framtida liv tillsammans, med gott om plats för Therés två döttrar, odling och många djur. På två år reste sig ett pampigt, herrgårdsliknande hus där det tidigare var skog på uppväxt, en murken liten stuga och en gammal lada. 

– Vi var inte purunga när vi träffades och började rätt omedelbart att prata om vad vi vill ha i livet. Det är få förunnat att bygga bo tillsammans, berättar Therés som då bodde i Uppsala med sina två döttrar. 

Mattias, å sin sida, hade levt ungkarlsliv i Stockholm och ville vända hemåt.

– Mina föräldrar bor i släktgården i Västannor, från verandan på övervåningen kan jag nästan se dit. 


LÄS ÄVEN: Kika in i parets trädgårdsidyll vid vattnet: “ville skapa en naturnära och gammaldags trädgård”


Passagerna till köket och matsalen är platsbyggda av Mattias.
Rummet som kallas orangeriet; här finns matplats och kaffegrupp. Kalkstensgolvet köptes från Vasasten och det la Therés och Mattias själva.
Här bor: Mattias Olofsson och Therés Lindén med Luna, 12 år, och på deltid Aurora. Jobbar som: Mattias är account manager, Therés är elevassistent. Huset: Villa på 377 kvadratmeter, färdigbyggd 2022. Instagram: @hemre_gard
Hylla och soffgrupp köpta på Auctionet. Mattan kommer från Therés farföräldrar. Nischerna i väggen byggde Mattias enligt önskemål från Therés, med belysning för att utnyttja ytan och ge liv åt väggen. Här står nu Therés orkidéer och palettblad.

I april 2018 köptes tomten och markarbetet påbörjades. 

– Sommaren 2018 stängdes vägen hit av för renovering, så för att slippa åka omvägar varje dag bestämde vi oss  för att sova i ladan under första sommaren. Vi sov jättebra under myggnät, och här var så fridfullt, minns Mattias.

– Vi köpte en traktorgrävare för att kunna flytta massor och förbereda tomten och vi blev med djur under bygget också, berättar Therés. Grisarna flyttade in här för att markarbeta och böka upp jorden.

Matsalen med stolar köpta på Dalarnas Auktionsbyrå, likaså mattan och ljuskronan. Bordet är köpt via Auctionet. Duk från Insjöns Väveri. Vasen är arvegods från Therés farmor Solan. Även den vackra duken som ligger ovanpå, gjord av metalltrådar med broderier, kommer från henne.
Buketten består av trädgårdsmattram, rosenflockel, dahlia, zinnia, krondill och vinranka. Alla blommor är odlade på gården av Therés.
Vitrinskänken har Therés och Mattias byggt av eget virke. Snickerierna i ask kommer från Lidhults och har målats med linoljefärg från Gysinge, ”Grön umbra natur”.
En fin gammal soffa bjuder in till en stunds vila eller gitarrspel vid ena kortsidan av matsalen.

LÄS ÄVEN: Lade karriären på hyllan – startade självplock och café i Dalarna


Hemmabygge och drömkök

Sedan dess har menageriet växt med en flock höns, som i väntan på egen gård fick bo hos Mattias föräldrar. Och när några grannar skulle sälja sina får fick de flytta in till Therés och Mattias som också har sex katter, getter, köttkaniner och vallhunden Bernhard. 

– Kaniner är klimatsmart och fint kött, säger Mattias som faktiskt lagat kanin på bästa sändningstid i tv. Någon gång under bygget sökte han nämligen till Sveriges mästerkock, var med i flera auditions och bjöd juryn på roulad på kaninlår med senapssås under uttagningen.

– De tyckte att såsen var för skarp så jag blev inte uttagen, men de måste ha gillat mig lite ändå, för de visade mig på trailern inför programmet hela tiden, skrattar Mattias.

Köket sett från matsalen, stänkskyddet är av tunn mässingsplåt. All sten i huset är massiva skivor, här finns ingen klinker.
Köksritningen som Mattias gjorde blev avgörande för hela husets utformning och modell. Inredningen består av ett stort träkök i ask från Lidhults. Det har målats av Therés med linoljefärg i tre tunna lager.
Bänkskivan är en 20 millimeter tjock sten, Botticino, från Wasasten i Mångsbodarna.
Mattias gjorde bänkskivan av limfog köpt på bygghandeln. Den är hoplimmad i två lager och runt om har han handfräst en fin kant. Den är målad med samma färg som köket, linolja ”Grön umbra natur”.
Husets färg är ”Grön jord 30%”. Specialbeställd panel från Hälsinglands allmogegolv. Bredd på 30 cm. Snickerier ritade av Therés och gjorda av Gaveldekor i Uppland.

Matlagning är hans passion och ritningen över drömköket blev utgångspunkt för det nya huset. 

– Vitvarorna snålade vi inte på, vi var ju kökssäljare båda två när vi träffades och vet vilken skillnad bra vitvaror gör. Men den enorma köksön hade blivit för dyr med stenskiva så den byggde jag på plats med omlottlagda träskivor som jag fick ihop med spännband. Hade någon av mina kunder sagt att de skulle gå till väga på det viset hade jag tyckt att de var galna, men här gick det!

”Orangeriets fönster är som dörrar, otroligt tunga och det var en läskig dag när vi lastade av dem på gården, vi var så rädda att de skulle gå sönder.” Therés har handmålat dem i tre lager innan de glasades på Selja snickeri i Mora. Färgen är framtagen på Gysinge, en speciell grönblå nyans.
Snickerierna är målade i ”Grön umbra natur” från Gysinge och trappan är laserad i mahognykulör. Bernard är vallhund och tar hand om gårdens alla djur.
Therés fick vasen från Byon i 40-års present. Slottskonsolen har spegel undertill och så var den när den kom till huset. Tavlan kommer från Therés farföräldrar.
Bukett med solros, sparris, dahlia, höstaster och trädgårdsmattram. På bordet ligger en virkad duk från Therés farmor. Möblerna är köpta på Dalarnas Auktionsbyrå.
Plats att njuta. På balkongen på övervåningen kan blicken gå milsvida över skog och hagar. Ett fint ställe att njuta eftermiddag i skön skugga.
Therés njuter av blommorna och grönskan som börjat spira kring nybygget.

LÄS ÄVEN: Skapa en grönskande mormorsträdgård – växterna att satsa på


Lade stengolv själva

Med köket som hjärta ritades alla andra rum runt om och ovanpå. Therés syster som är arkitekt hjälpte till att färdigställa ritningarna och sedan tog paret hjälp med att lägga husgrunden, resa stommen och lägga plåttaket samt dragning av el och vatten. I övrigt har de gjort allt själva. 

– Ja, invändig regling, isolering, plastning, gipsskivor, målning … Vi la till och med stengolvet själva. Jag kapade och fogade och Therés la skivorna, berättar Mattias.

Och det är inga små ytor som är stenlagda, det rör sig om nedervåningen på 200 kvadratmeter. Plus badrumsväggar! 

Solen sänker sig över Hemre gård och en sidotrappa.
Rabatterna börjar ta form runt det nybyggda huset. Även när arbetet pågick för fullt och huset var långt ifrån klart hade Therés fina planteringar i krukor vid ingången till huset. Peppande!

Rödaktig Älvdalskvartsit valdes till gästtoaletten, jämtländsk kalksten med fossiler från kritaperioden klär golvet i hallen och köket och andra ytor har spansk svart marmor och gotländsk kalksten. Totalt finns åtta sorters sten i huset.

Varken han eller Therés hade någon erfarenhet av husbygge på den här nivån från tidigare. Men våga prova och var noga är deras devis, och med den, samt många instruktionsfilmer, från Youtube gick det vägen. 

Sovrummet har en matt vattenburen färg i kulören NCS S-7010-R90B. Rosenflockel i vasen vid sängen. Matta och byrå köpta på Dalarnas Auktionsbyrå.
Skänken i gustaviansk stil är köpt på Dalarnas auktionsbyrå. Handfaten är köpta på Sidsid och har monterats ihop på plats.
Evert heter katten som latar sig en fåtölj i Lunas rum. Härifrån leder en trappa upp till ett litet krypin under taket, vilken dröm för en 12-åring!

LÄS ÄVEN: Från villaliv i Stockholm till gård i Dalarna: “Nu har vi familjen nära”


Under byggtiden startade paret också en egen Youtube-­kanal, Livspyssel Hemre Gård, som minne och som hjälp för andra hemmabyggare. Här finns också en hel del odlingstips från Therés – det är hennes passion. Även under den värsta byggnationen, när det var kaos överallt på tomten, hade Therés vackra små krukplanteringar utställda lite här och var. Som små påminnelser om vad för härligheter som en dag skulle finnas här. 

Rulla till toppen