Stylisten tipsar – 5 knep för att lyckas med belysningen hemma

Bra belysning gör stor skillnad. Här tipsar Hus & Hems stylist Matilda Appelberg om hur du lyckas med belysningen hemma.

Bra belysning gör stor skillnad. Genom att använda dig av tre grundpelare, allmän-, stämning- och funktionsbelysning skapar du rätt förutsättningar för trivsamma rum. Här är guiden som gör det lätt att lyckas i belysningsdjungeln.


LÄS ÄVEN: Filippa Rådin och Anja Pärson släpper lampkollektion för Markslöjd: “hittade materialet i en hattaffär“


Lyckas med belysningen – 5 tips som gör stor skillnad:

1. Inred med många ljuskällor

I ett rum bör det finnas en blandning av riktat och diffust ljus och gärna minst fem ljuskällor, fler ju större rum du har. Vi tar vardagsrummet som exempel. Här behövs en taklampa som lyser upp hela rummet, en så kallad allmänbelysning som är bra vid till exempel dammsugning, någon form av funktionsljus vid soffan och fåtöljen för att ha möjlighet att se bra när man vill läsa och koncentrera sig, och till sist några lampor runt om i rummet som ger ett stämningsfullt sken.

Foto Ikea

2. Riktat ljus

Säng- och skrivbordslampan är två exempel där riktat ljus är att föredra. Med riktat ljus menar man en lampa med en skärm som inte släpper igenom ljus på sidorna, utan är öppen nertill och på så vis får man ljuset koncentrat dit man önskar. Denna funktionsbelysning ska underlätta när du behöver koncentrera dig, som när du läser och skriver till exempel.

Foto Globen Lighting

LÄS ÄVEN: Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen


3. Taklampa på rätt höjd

Placeringen av lampan ovanför ett matbord spelar stor roll för känslan runt middagsbordet. Hänger den inte på rätt höjd finns risk att man bländas när man sitter ner, att den inte ger ett tillräckligt riktat ljus eller att man slår i huvudet när man reser sig upp från stolen. En rekommenderad höjd är 50-60 cm ovanför bordsskivan.

Foto &Tradition

4. Vilsamt med vägglampa

Att vägglampor blir alltmer populära kan delvis bero på att de fyller ett behov som saknats. Stora tomma väggar har en tendens att bli mörka och murriga, men med fina vägglampor kan fler utrymmen lysas upp och de är samtidigt en fin dekorativ detalj i rummet.

Foto Ellos

5. Ett utropstecken!

Ibland kan en lampa också bara få vara ett dekorativt utropstecken, ett smycke som förhöjer rummet. Verner Pantons bordslampa ”Flowerpot VP3” från danska &Tradition är lika snygg som funktionell och blir ett utmärkt blickfång. 

Foto &Tradition
Rulla till toppen