Föll för ett hus i en annan stad – drömvillan flyttades över 100 mil

När Jette inte ville komma till huset fick huset komma till Jette. För tre år sedan hittade Jette Hillevig sitt drömhus i ett tidningsreportage och blev blixtförälskad. Men problemet var att huset låg i Sundsvall – och hon bor på Listerlandet i Blekinge…

Jette Hillevig går en runda runt den 330 kvadratmeter stora direktörsvillan som kommit på plats i Stiby i Blekinge. Hon berättar engagerat om den gamla byggnaden från 1880-talet och visar var den borttagna punschverandan åter satts ihop med huskroppen.

– Här kan jag se framför mig hur den gamle sågverksdirektören och riksdagsmannen Carsten Jacobsen satt och drack punsch varma sommarkvällar, säger Jette.

– Byggnaden var i fint skick invändigt men utvändigt var det en del som måste göras, fortsätter hon. Men med varsam hand, med samma färger och material som användes när huset byggdes.

Jette är kvinnan som blivit rikskänd för att hon köpt ett hus i Sundsvall och låtit flytta det på pråm till Listerlandet nära Sölvesborg i Blekinge.

Flytten genomfördes förra året och när Icakuriren besöker Jette hoppas hon att huset snart ska vara inflyttningsklart.

Den smått fantastiska berättelsen om Jettes husflytt började för några år sedan, eller närmare bestämt hösten 2017, med att hon läste en artikel om att ett antal villor i Sundsvall antingen skulle rivas eller flyttas.

Villorna, som härstammar från träpatronernas tid i slutet av 1800-talet, låg i Petersvik vid Sundsvallsfjärden. Där ville Sundsvalls kommun anlägga en logistikpark och hade tvångsinlöst villorna.


LÄS ÄVEN: Familjen byggde herrgårdsliknande villa i Dalarna: “här stod tidigare en fallfärdig liten stuga”


Förälskad i huset

Jette kunde inte slita blicken från ett av husen på ­bilderna, det pampiga vita trähuset Villa Solbacken som trä­patronen Carsten Jacobsen lät ­bygga för 140 år sedan när han ville ha en sommarstuga nära vattnet.

– Jag kände omedelbart att jag ville ha det. Det var precis det drömhus jag sett framför mig i mina inre visioner i många, många år, säger hon.

Men det stora problemet var som sagt att Jette bodde på Listerlandet och huset låg i Sundsvall, och hon hade inte den minsta tanke på att flytta till Medelpad.

– Jag och min son Felix hade samma år flyttat till Blekinge och vi trivs jättebra här. Det är ett helt annat ljus i södra Sverige än längre norrut, säger Jette som ursprungligen kommer från Köpenhamn men som i många år bott i Åkersberga utanför Stockholm.

Några dagar senare lade Sundsvalls kommun ut den gamla trävillan till försäljning. Jette såg annonsen och agerade direkt.

Jette blev blixtförälskad i ett hus i en annan stad: Drömvillan flyttades över 100 mil!
Villa Solbacken i all sin prakt, när den fortfarande stod i Sundsvall.

– Eftersom huset ändå skulle flyttas från Petersvik i Sundsvall började jag undersöka hur mycket det skulle kosta att flytta det hit.

Samtidigt lade hon ett bud på Villa Solbacken och väntade sedan oroligt i flera månader på besked om hon skulle få köpa det eller inte.

14 dagar på pråm

– I mars 2018 ringde en kvinna från Sundsvalls kommun och sa: ”Grattis! Du är ny ägare till Villa Solbacken.” Jag stod i en affär när jag fick samtalet och det var knappt att jag kunde behärska mig och låta bli att skrika högt av glädje.

En rolig detalj är att man kan säga att Jette köpte grisen i säcken – hon var aldrig och tittade på huset innan hon blev ägare till det.


LÄS ÄVEN: Kika in i den ljusgrå trävillan från 1920-talet: “lyckats skapa ett hem som känns hemma”


Jette blev blixtförälskad i ett hus i en annan stad: Drömvillan flyttades över 100 mil!
Jettes drömhus är på plats i Blekinge. Men ännu återstår mycket arbete innan huset är beboeligt.

– Jag kontaktade olika markägare här på Listerlandet och till slut hittade jag den perfekta platsen här i ­Stiby. Här har jag fått köpa en tomt på 6 500 kvadratmeter, berättar hon.

Hösten 2020 var allt klart för själva flytten. Villa Solbacken lyftes från sin plats i Petersvik och flyttades med lastbil och pråm hela den långa vägen från Sundsvall till Stiby.

– Frakten med pråm tog 14 dagar. Det dröjde lite eftersom det var två hus på pråmen. Det första lastades av i Norrtälje men sedan började det storma och pråmen fick lägga sig i lä i Stockholms skärgård.

Nervös väntan

För Jette var det oroliga dagar. Hon var rädd för att hennes drömhus skulle skadas under frakten.

Jette blev blixtförälskad i ett hus i en annan stad: Drömvillan flyttades över 100 mil!
Vilken syn när detta ekipage kom åkande!

– Det var värst under på- och avlastningen från pråmen. Då låg jag sömnlös på nätterna.

När pråmen till slut kom fram till hamnen i Nogersund, drygt sex kilometer från Stiby, stod 150 personer på kajen för att se när huset lastades av. Under den sista transportsträckan med lastbil var man tvungen att ta ner telefonstolpar och andra hinder för att kunna komma fram.

– När jag står här nu och tittar på mitt hus känns det nästan overkligt att det har gått att flytta det hit, säger Jette med ett leende.

Jette blev blixtförälskad i ett hus i en annan stad: Drömvillan flyttades över 100 mil!
Punschverandan monterades ner och fraktades separat för att den inte skulle skadas vid flytten av trävillan från 1880.

Gamla hus och byggnadsvård är något som alltid intresserat Jette och hon ser fram emot att renovera Villa Solbacken till ursprungligt skick. Detaljerna är viktiga. Allt från de fem kakelugnarna, som en kakelugnsmästare ska bygga upp i originalskick, till dörrhandtagen och fönstren.

– Jag tänker förverkliga min gamla dröm om att öppna ett kafé, berättar Jette. 

På bottenvåningen ska hon ha servering med kaffe, kakor och danska smörrebröd och på ovanvåningen ska hon och sonen Felix ha sin bostadsdel. Det finns plats för det. I Villa Solbacken finns sammanlagt 15 rum.

– Jag har fått mycket hus för pengarna. Själva villan kostade inte mer än 210 000 kronor men flytten gick på två miljoner kronor. Det är ändå billigt med tanke på vad ett nytt hus kostar. 


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar – 5 knep för att lyckas med belysningen hemma


Jette Hillevig

Ålder 58 år.
Bor I en villa i Stiby, Blekinge.
Familj Sonen Felix, 15 år.
Gör Ekonom och kock.
Aktuell I ”Husdrömmar” på Svtplay kan du se mer om Jettes husflytt.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen