Belysningen i trädgården kan vara både vacker och funktionell – framför allt lockar den fram det sköna i växtligheten. Här är Hanna Östbergs bästa tips på hur man planerar utomhusbelysningen.
Snart är de lite mörkare sommarkvällarna här, de där då man vill sitta ute hela nätterna och bara njuta av doften, blommorna och alla lediga vänner som har tid för långa samtal och många skratt. Då finns det få saker som skapar sådan magi som härlig utomhusbelysning! Min förra text i Hus & Hem handlade om att skapa små mysiga platser i sin trädgård eller på sin balkong. Nu tänkte jag tipsa om hur man får dem att kännas lite mer inbjudande. Hur man gör för att njuta av allt det vackra i naturen fastän det skymmer eller solen gått ner för länge sedan.
LÄS ÄVEN: Stor guide: Så lyckas du med trädgårdsbelysningen
Så lyser du upp trädgården i höst:
Två sorters belysning
När jag planerar för utomhusbelysning hemma i vår trädgård utgår jag från två olika sorters belysning, den funktionella och den dekorativa. Den sistnämnda brukar vara ganska enkel att placera ut. Det kan handla om en fin ljusslinga eller vackra lyktor. Man placerar dem helt enkelt där man tycker att det är vackert. Skulle det kännas lite fel brukar de dessutom vara lätta att flytta runt.
LÄS ÄVEN: Utomhusbelysning för uteplatsen – 8 fina idéer
Funktionell belysning
Den funktionella belysningen spelar egentligen en betydligt större roll i att skapa en vacker miljö. Här brukar armaturen ha en mindre framträdande roll, men effekten kan vara fantastisk. En stor favorit här hemma är spotlighter i olika storlekar. Man kan kasta en kaskad av ljus mot ett träd, som ger en sagolik effekt, eller diskret belysa fasaden för att ge ett välkomnande intryck. Fundera på vad du älskar mest med din trädgård och lyft det med härlig belysning. Det kan vara en ros, en enorm syren, en vacker bänk eller en stor kruka.
Fördela ljuset
Se gärna till att fördela belysningen jämnt över altanen/terrassen/trädgården. Jag trivs bäst om det inte finns alltför mörka små hörn utan att hela utrymmet får ta plats. Här gäller samma princip som när man pratar om inomhusbelysning, ”the more, the merrier”. Ett rum mår fint av 5–7 ljuskällor och detsamma gäller för ett begränsat område i din trädgård. Intrycket blir både lugnare och vackrare med fler ljuskällor än en eller två starkt lysande.
Förstärk den dekorativa belysningen
Ibland mår den dekorativa belysningen bra av att förstärkas med den funktionella. Ett exempel på det är vår dekorativa ljusslinga i uteköket som förstärks med en dold funktionell ljusslinga. Den funktionella ljusslingan skapar ett sken som de små glödlamporna inte kan frambringa.
LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar – 5 knep för att lyckas med belysningen hemma
Jag hoppas att jag inspirerat er till att börja leka med utomhusbelysning! Få saker ger så stor effekt med så små medel. Det vackra finns ju redan där, man bara förstärker det med rätt ljus!