Så skapar du en mysig matplats – stylistens bästa tips

Goda middagar, trivsamma frukostar eller läxläsning – matplatsen är en viktig plats som gärna får vara både mysig och ombonad. Här tipsar Hus & Hems stylist Matilda Appelberg om hur du lyckas.

Från att bara ha suttit till bords när det serverades mat använder vi idag matbordet till det allra mesta. Här bakas det och görs läxläsning, här är hemmakontorets fasta punkt och här äter vi våra goda middagar med vänner och familj. Så hur ska man egentligen tänka kring inredningen på denna viktiga plats – här är 5 goda råd för att lyckas med matplatsen!


LÄS ÄVEN: 15 vackra matplatser att inspireras av


Så skapar du en mysig matplats – stylistens bästa tips:

1. Ombonat med textil

Textil har den fantastiska egenskapen att göra ett rum trivsamt och ombonat. Gardiner, dukar och klädda stolar är några sätt att få in textil på, även att placera en stor matta under bordet tillför den där ombonade känslan. Hittar du inte en tillräckligt stor matta för ditt bord så kan du enkelt skapa dig en egen stor matta genom att sätta ihop två tycken.

Foto Oyoy

2. Inred med flexibla möbler

I det lilla boendet är matplatsen lika viktig som i det stora hemmet. Här gäller det att hitta smarta lösningar och flexibla möbler som gör matplatsen till en harmonisk och samtidigt praktisk plats. Inred med klaffbord, bord med förvaringslösningar, stapelbara stolar eller stolar som kan vikas ihop när de inte används. Att inreda med flexibla möbler med flera funktion är utmärkt för det lilla boendet.

Foto &Tradition

LÄS ÄVEN: 8 inspirerande matplatser – så fixar du stilen!


3. En gemensam nämnare

Att blanda olika stolar och pallar kring matbordet är populärt och inte alls dumt – då finns det oftast en stol som passar för alla. Det man kan tänka på för att det inte ska spreta för mycket och kännas stökigt för ögat är att hitta en gemensam nämnare. Här går bordet och alla stolar i ett ljust träslag vilket är ett utmärkt sätt att få en genomgående och harmonisk matplats.

Foto Ferm Living

4. Förvaring för harmoni

God förvaring är A och O för harmonin vid matplatsen. Här ska du kunna äta, arbeta och umgås med din familj utan att onödiga prylar pockar på din uppmärksamhet. Inred med ett snyggt och praktiskt skåp att gömma undan porslin och annat som du inte vill ha framme.

Foto Mio

LÄS ÄVEN: Funktionellt ladhus med öppen planlösning: “använt stora mattor och växter för att skapa rumslighet”


5. Rätt belysning för rätt tillfälle

Matplatsen kräver bra belysning. Använda en lampa och ljuskälla som ger ett bra allmänljus, där du kan få gott om belysning när du bakar, läser eller arbetar. Lika viktigt är det också att ha möjligheten att dimra ned, så när det är dags för en lång mysig söndagsmiddag med vännerna få ett stämningsfullt sken.

Foto &Tradition
Scroll to Top