Ikea släpper fler ikoniska produkter från förr – se kollektionen här!

Färgstarka designklassiker från 70- och 80-talen – nu släpper Ikea ännu fler produkter från förr. Se bilderna på andra delen av kollektionen Nytillverkad.

Tidigare i år lanserades första delen av Nytillverkad – en kollektion fylld med klassiker från förr i ny färgstark tappning. I höst är det dags för den andra delen av kollektionen att se dagens ljus. Tanken är att förena Ikeas designklassiker ur arkivet med nutidens och framtidens drömmar och behov.

– På Ikea är vi stolta över vårt arv och vill fira det genom att på nytt tolka några av våra mest ikoniska produkter, samtidigt som vi integrerar den senaste tekniken och de senaste materialen. Nytillverkad blandar klassisk design med modern kvalitet, och allt handlar om enkelhet, funktion, äventyrliga uttryck och lekfullhet – precis som Ikea! säger Johan Ejdemo, Global Design Manager på Ikea.

Ljushållaren Tuvkornell.
Kuddfodral Svedjenäva.
Tyglängd Svedjenäva.
Svedjenäva.
Fåtölj Skålboda.

LÄS ÄVEN: Ikea släpper ny hantverksmässig kollektion – se bilderna här!


Hyllning till 70- och 80-talen

Den här gången är det 70- och 80-talen som står i fokus – med starka färger, livliga tyger och spännande former. Skulptural design är en annan nyckel som kännetecknar det urval av mlbler och accessoarer i kollektionen.

– Jag ville att produkterna skulle stå för sig själva, som skulpturer som sticker ut i alla rum, säger Karin Gustavsson, Range Identity Leader på Ikea och kreativ ledare bakom Nytillverkad. 

Andra delen av kollektionen Nytillverkad.
Sidobord Järlåsa.
Sidobord Järlåsa.

LÄS ÄVEN: 10 inredningstrender hösten 2023


Design av Niels Gammelgaard

Andra delen av kollektionen Nytillverkad innehåller bland annat mönster och produkter från designers som Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen, Sven Fristedt och Inez Svensson. Produkterna har uppdaterats för att uppfylla modern material- och produktionsstandard samtidigt som de bevarat den färgstarka och radikala anda som präglade det sena 70-talet och tidiga 80-talet.

– Om designen är bra och nästa generation fortfarande tycker att den är trendig, då har vi lyckats. Jag tror att vi har lyckats med den här stolen. Och jag är mycket stolt, fyrtio år senare, säger Niels Gammelgaard, designer.

Lampskärm Havsfjäder.
Lampskärm Havsfjäder och fåtölj Skålboda.
Pall Holmsjö.
Kuddfodral Nickfibbla.

Kollektionen släpps på Ikea.se och i alla Ikeas varuhus från och med 29 september 2023.

Scroll to Top