11 kvadratsmarta attefallshus – och det här gäller om du vill bygga ett

Som gäststuga, permanentboende eller mysigt hemmakontor. Ett hus på få kvadrat har många användningsområden och ofta kan såväl planlösning som den fasta interiören skräddarsys efter det behov som finns. Vi har valt ut 11 fina småhus på högst 30 kvadratmeter.

11 kvadratsmarta attefallshus:

Tidlöst 

Serien ”Tidlös” från Sommarnöjen består av attefallshus på 30 kvm men med olika utseende och innehåll. Gemensamt för husen är att de går att köpa som nyckelfärdigt där man själv anlitar entreprenörer eller som ”Totalansvar fast pris” där man kan få hjälp från början till slut, till ett fast pris.  

Rena linjer 

Det stilrena huset ”Risnäs” från Baseco har en rak och enkel design för att frigöra så mycket yta som möjligt på insidan. Stugan finns i falurött, mörkgrått och husvitt eller obehandlad och byggsystemet är anpassat för både gjuten platta och plintar. Ytan är 25 kvm. Pris från 102 200 kr. 


LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: “utmaningen var att skapa en luftig känsla”


Virke från svenska skogar

Vibostugans attefallshus tillverkas i den egna fabriken i Ambjörnarp i Västergötland, av virke från svenska skogar. Attefallshuset ”Vibo Elegant 29-1” på 29 kvm levereras som monteringssats med färdiga väggmoduler och gavelspetsar. Till huset ingår även råspont och underlagspapp till taket och golvspånskivor till golvet. Det finns möjlighet att ändra placeringen av fönstren och i huset ryms sovrum, badrum, allrum och köksdel. Pris från 131 552 kr

Väldesignat 

Husleverantören Enkelrums filosofi är att skapa hus med enkla former och ett tidlöst uttryck som aldrig går ur tiden. Som det nyckelfärdiga attefallshuset ”E25” på 25 kvm som kan fungera som en permanentbostad med både kök och badrum. Enkelrum arbetar löpande med spännande samarbeten – nyligen släpptes väl­designade minikök för alla husmodeller av Nordconcept, företaget Njord har tagit fram innerdörrar i massivt trä och snart kommer även barnrumsinredning från Woodio. Attefallshus ”E25”, bas 560 000 kr och komplett 795 000 kr.

Lyxigt lantliv 

Det nyckelfärdiga attefallshuset ”E20” på 20 kvm från Enkelrum är skapat med landet i åtanke. Tanken är att det ska gå att bo i huset oavsett årstid med alla bekvämligheter man kan tänkas behöva. Basvarianten har en helt öppen planlösning medan den kompletta varianten har en färdig lösning med både badrum och kök. Pris Bas 390 000 kr, Komplett 640 000 kr. 

Spröjsade fönster 

”Jack” från Polhus är ett attefallshus på 25 kvm som med sina spröjsade fönster och dörrar för tankarna till det brittiska landskapet. Huset rymmer tre rum och ett sovloft vilket gör att det passar bra som gäststuga eller året runt-boende. Pris från 245 700 kr.


LÄS ÄVEN: Sonen fick ett eget hus på tomten – kika in i det ombyggda garaget


Minihus i funkisstil 

Ett litet hus med funkiskänsla får du med husmodellen ”Vibo Elegant 29-1 Funkis”. Attefallshuset är på 29 kvm och levereras som monteringssats med färdiga väggmoduler och gavelspetsar. Virket kommer från svenska skogar och är PEFC-certifierat, en märkning som bland annat syftar till att bevara biologisk mångfald. Pris från 145 594 kr.

Flera rum 

”Eva” från Polhus är ett attefallshus som finns både på 25 och 30 kvm. Båda kommer med sovloft, fyra rum och takfönster. Huset kan användas som en fullt fungerande bostad och levereras som en byggsats där allt utom takbeläggning ingår. Pris från 245 700 kr.

Stilren friggebod 

”Modern” från Sommarnöjen är en friggebod på 15 kvm som går att få utrustad med både kök och badrum. Friggeboden är nyckelfärdig och behandlad i tjärvitriol från Auson. Pris från 520 000 kr. 

Luftigt på liten yta

En gäststuga, ett extrarum i trädgården eller ett mysigt hemmakontor? Attefallshuset ”Emilia” från Polhus är ett mindre hus på 19,5 kvm som passar perfekt för just detta. Huset är litet men gediget med stora glasdörrar som ger interiören en luftig och ljus känsla. Byggsatsen till det knuttimrade huset monteras på 3–4 dagar. Pris från 76 700 kr. 


LÄS ÄVEN: Tonårsdottern fick eget hus på tomten – stilfull attefallare på 25 kvadrat


Mysigt med loft

Öppen planlösning, sovloft och isolerade fönster samt ytterdör är några saker som gör att attefallshuset ”Nyby” från Baseco passar som sommarstuga, gäststuga eller boende året runt. Huset är 25 kvm men tack vare loftet är golvytan 35 kvm. Pris från 112 000 kr. 

Det här gäller för attefallshus

  • Sedan augusti 2020 krävs inget bygglov för attefallshus på upp till 30 kvm, oavsett hur huset är tänkt att användas. Här är tre regler att hålla koll på: 
  • Det går bra att bygga ett attefallshus på max 30 kvm, du får även bygga flera hus med en total yta på 30 kvm.
  • Ett attefallshus kan användas som komplementbostadhus. Sedan augusti 2020 får det även ­användas som komplementbyggnad såsom bastu eller gästhus.
  • Om du vill använda huset som ett permanentboende behöver huset klassas som komplementbostadshus och innehålla badrum och kök. Det ska även vara tillgänglighetsanpassat.
Rulla till toppen