Sonen fick ett eget hus på tomten – kika in i det ombyggda garaget

Ett stort garage intill den gamla villan byggdes om till ett eget litet hus till tonårssonen Viktor. Ett första steg mot en egen bostad.

På tomten till föräldrarnas hus har Viktor Karluk lyckan att ha fått ett alldeles eget hus, redan när han fortfarande gick i gymnasiet. 

Huset var tidigare ett garage, men byggdes om till bostadshus med fullt inrett kök och badrum. På bottenvåningen finns, förutom badrummet, ett stort rum i öppen planlösning med ett generöst kök och en matplats. Dessutom finns en härlig vardagsrumsdel med en skön vintagesoffa, fåtölj och tv. Alla golv är nylagda med vitlutad och oljad furu. Övervåningen rymmer ett luftigt sovrum, gästrum och en arbetsyta med skrivbord.


LÄS ÄVEN: Tonårsdottern fick eget hus på tomten – stilfull attefallare på 25 kvadrat


Viktors favoritplats i hemmet är matplatsen med det härliga runda bordet, som är köpt second hand på Refurn.se och de fint slitna ”Sjuan”-stolarna, Fritz Hansen. Här har han en skön utsikt mot skogen, som ligger utanför tomtgränsen.
Viktors lilla hus ligger inbäddat i grönska. Det var ursprungligen ett garage, men är nu ombyggt till bostad. 
Viktor gillar att laga mat och bjuder både kompisar och familjen på middag. Vägg­kaklet är lagt i halvförband och ger en grafisk känsla. Kök, Epoq/Elgiganten. Rutig kökshandduk, Spira of Sweden. Stor träskål i masurbjörk.
Den fina glaskaraffen är ett vintagefynd.

Direkt utanför ligger uteplatsen som man når genom dörrar med spröjsade glasrutor. På somrarna tillbringas mycket tid på uteplatsen. 

Viktor tycker om att laga mat och med ett eget kök får han mer inspiration och gillar utmaningen att stå för middagar till familj och vänner. I köket finns allt han behöver. Matplatsen med det runda pelarbordet från 1970-talet är hans absoluta favoritplats. 

Emaljmuggar, Kockums Jernverk. Rund bricka med granar, Fine Little Day. Servetter med fransig kant, Axlings Linne. Antik skärbräda.
Köket kommer från Epoq/Elgiganten. Matbordet är köpt secondhand. Stolar ”Sjuan”, Fritz Hansen. Taklampan är vintage från Murano utanför Venedig.
Den sköna slitna skinnsoffan är ett vintagefynd. På väggen en flätad vassmatta, Madam Stoltz. Soffa ”Cinna” design Annie Hieronimus för Ligne Roset, sent 1970-tal. Linnepläd, Himla. Broderade kuddar med skidåkare och granar, Fine Little Day. Glasbordet är ett annat vintagefynd och kommer från Fiam Italia, från 1980-talet. Schackspel och glasunderlägg i alabaster, köpta på Tradera. Mattan är en vintage beni ourain, Zahara Vintage. Golvlampan från Ateljé Lyktan annonserades som bortskänkes på Blocket och hämtades av mamma. Svart bordslampa, Day Home.
En mörkbrun skönt sliten skinnfåtölj i hörnet med är perfekt för gitarrspel och kompishäng. Fåtölj, ”Falcon Spider” designad av Sigurd Russel för Vatne möbler i Norge på 1970-talet. Glasbord, Fiam Italia. Schackspel och ljuslykta i alabaster, köpta på Tradera. Matta, Zahara Vintage. Högtalare, Marshall.
Sovrummet ligger under sned­taket på över­våningen. Sängen är bäddad med lakan från Himla. Hissgardin från Himla. Bordslampan är ”Lampadina” av Achille Castiglioni, Flos. 

LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: “utmaningen var att skapa en luftig känsla”


Mamma Anita, som har ett stort inredningsintresse, har prickat rätt vad det gäller Viktors smak. Det enda han egentligen har tillfört i hemmet är akvariet på köksbänken, säger han och skrattar. .

– Nästa projekt är ett gammalt förråd på neder­våningen som pappa och jag ska bygga om till arbets- och studierum.

Scroll to Top