Från villaliv i Stockholm till gård i Dalarna: ”Nu har vi familjen nära”

Naturälskande familjen Liljeholm fann sig inte till rätta med livet i förorten. Lösningen blev att bygga nytt på släktens egendom i södra Dalarna. Det blev en fullträff – nära släkt, familj och skog men ändå mitt i landet med okej avstånd till storstad och allt som lockar där.

Villalivet utanför Stockholm var ”för mycket mellanmjölk” för Malin och Tobias. Det var varken stad eller natur på riktigt. 

– Ändå blev vårt nedslag där den språngbräda vi behövde för att våga lämna stan och flytta hem till Dalarna efter 19 år i Stockholm, berättar Malin Liljeholm.

Hon och Tobias pratade om att flytta tillbaka ut på landet i kanske fem år, de hade några Hemnetbevakningar här och där och tänkte att de nog skulle hitta något vid Enköping. 

– Men det hade också varit lite så mellan och lagom, skrattar Malin. Så en dag kläckte Tobias den geniala lösningen då han frågade: ”Varför bygger vi inte ett nytt hus på din gamla släktgård?”

Utanför Hedemora i södra Dalarna finns nämligen gården som en gång tillhörde Malins mormor och morfar och i deras gamla, renoverade hus, bor nu Malins mamma. 

– Hon blev först rätt paff för hon hade aldrig trott att jag skulle lämna Stockholm och flytta hem, ler Malin. 


LÄS ÄVEN: Prunkande trädgårdsdröm i Dalarna – kika in


Huset har Malin och Tobias ritat själva tillsammans med en arkitekt från hustillverkaren. De utgick från husmodellen ”Ekeberga” som sedan justerades i storlek och insidan ritades om för att passa platsen och familjen.
I vardagsrummet har färgerna från sädesfält och himmel plockats upp. Sofforna är Ikeas modulsoffa ”Söderhamn”. Jotuns ”Dunkelgrå 4638” finns på väggar och tak, och i ­ljusare nyans på snickerier, list, foder för att struktur. NCS S 5010-R90B på foder och dörrar. Taklampa, ”Tage”, Pholc.
Här bor: Malin 39, Tobias 39, Desirée, 8, Bella, 4 år. Tre hundar, en tax och två ungerska vizslor. Jobbar som: Malin är kommunikatör, Tobias är teknikchef. Huset: Villa utanför Hedemora byggd 2021.
Den vackra vyn mot fälten möter redan den som bara kliver in genom ytterdörren hos familjen Liljeholm. 

Hittade husmodell

Men snart kände alla inblandade, inklusive Malins bror, att det var en lysande plan. Nu skulle nästa generation ta hand om gården, skogen och allt som hör till. 

– Vi flyttade, Tobias kunde behålla sitt jobb men jag skulle söka nytt. Vi hade gjort en ekonomisk plan och att bygga här gav oss också större ekonomiska möjligheter med själva huset, jämfört med att vi skulle ha köpt en tomt för att bygga närmre Stockholm, förklarar Malin som började bolla husidéer med en säljare på Eksjöhus. 

Snart landade hon och Tobias i att de gillade en husmodell som heter ”Ekeberga”. Modellen förstorades upp till cirka 250 kvadratmeter för att ge den rymd och för att rymma några extra utrymmen som önskades. Bland annat ville de få ett luftigt kök och sällskapsrum, en suite-badrum, walk-in-closet, stort allrum på över­våningen, badrum med bastu, och så behövde den naturälskande familjen med barn och hundar en rejäl tvättstuga med grovingång. 

Några veteax och stora rosa vallmor blir vacker enkel dekoration i en vas från Form Living. Värmeljushållare, Skultuna.
Den tunna stålhyllan med glasskivor ger en grafisk och svävande känsla där den hänger på väggen i köket. Hylla ”Vittsjö”, Ikea.
Köket har en generös matplats med runt bord från Rustikunik Design. Stolar ”Sixten”, Mio. Pendellampa ”Hooked 3.0 Steele”, Buster and Punch.
Barstolar ”Ansted”, Skånska Möbelhuset. Lampor ”Kvadratur” och ”Hemma”, Ikea.
Köket ”Maja” i färgen ”Skogsgrön” från Vedum. Stänkskydd och bänkskiva ”Moorland Fog” från Granitkungen. Handtag och dörrknoppar ”Smoked Bronze”, Buster and Punch.
I mitten av köket finns en praktisk köksö vars luckor är i färgen varmgrå. Här ryms också en vinkyl.

– Vi är alla ute mycket i skog och mark, berättar Malin som är jägare och arbetar på Svenska Jägareförbundet. Hon har mängder av berättelser från sina stunder i vildmarken, Vid den senaste älgjakten hängde Desirée, åtta år, med. 

– Hon blir alltid bortskämd av grabbarna i laget, säger Malin. Denna höst fick hon återigen vara med när det fälldes älg på vår egen skog. För mig är det viktigt att barnen får vara med hela vägen från skog till bord, och här på gården ser de också fälten och hur de plöjs, sås och skördas. De förstår hela kretsloppet och var maten kommer från.


LÄS ÄVEN: Bytte storstadsliv mot en skola på landet: “kan nästan sörja att vi missat det här under alla år i stan”


Hotellkänsla i dalahuset

Inne i huset är det ändå tydligt att Malin och Tobias fortfarande har hjärtan som klappar lite extra för en urban, lyxig stil som känns mer storstad och boutiquehotell än älgpass och by på landet. 

– Vi ville ha det ombonat och varmt men ändå lite vågat. För att få rätt helhetsintryck beslöt vi att måla in taken i samma färg som väggarna i respektive rum. Inmålade tak ger ett omfamnande och lugnt intryck, mer känsla av rymd än rum med tak och vägg, förklarar Malin.

Soffan i hallen kommer från Bädd­sofflagret.
En rymlig hall välkomnar med en bekväm soffa och här finns trappan som leder till övervåningen. Några steg rakt in öppnar sig vardagsrummet med stora fönster mot husets omgivande fält.
Familjens badrum med inglasad bastu, badkar och loungehörna. Kaklet på väggarna är ”Exanuance Nero 14 x 16 Hexagon”, golv ”X-Rock 60W 60 x 60”. Stolarna är ”Nolmyra” från Ikea.
Badrummet är inrett med kommoder ”Studio” i färgen ”Antracit” och tvättställ ”Cement”, båda från Noro.
Det stora sovrummet har en vägg med ljuddämpande material, ribbvägg ”Ek” från Stonewall. Väggarna är målade i en svagt rosa nyans. Pendellampor, ”Exhaust Pendant”, Buster and Punch.

Exteriört är huset tydligt modernt men samtidigt smälter det in i de lantliga omgivningarna, mycket tack vare ett noga uttänkt färgschema.

– Röda hus med vita knutar har ju varit vanligt länge men gamla dalagårdar hade röda knutar, grågröna fönsterfoder och fönsterspröjs i gula toner. Det är vackert och de lågmälda färgerna hjälper till att tona ner vårt stora hus. 

Nära skogen

Det är tydligt att gårdslivet nära storskogen passar den här familjen som hand i handske. De bor på en plats de har anknytning till, med gott om utrymme och egen mark där de kan jaga, hämta virke, ägg från hönsen, ved och mat. Samtidigt har de ett superbekvämt stort hus som planerats i detalj för att passa just dem och som dessutom har en glamorös air.

– Vi är så lyckliga och älskar att vara hemma, förut satt vi i bilen jättemycket, men nu trivs vi så bra att bara vara här. 

Sovrummet har en vägg med ljuddämpande material, klädd med tunna träribbor, Ribbvägg ”Ek” från Stonewall. Pendellampa, ”Exhaust Pendant”, Buster and Punch. Vägguttag med usb-uttag och strömbrytare, Buster and Punch. Säng ”Galven” från Elite sängar.
Pastellfärger och personliga saker i sovrummet. Grön väggbonad från Therese Berggren. Ljushållaren med guldblad från Mio fick Malin av en vän. Fototavla av skog av fotograf
@gryll. ”Tealight candle” från Buster and Punch.
Förberett för fikastund intill vajande vetefält. Ute­matgruppen ”Sommar” kommer från hemfint.se.
Husets fasad är målad i Caparolfärger: Röd matt fasadfärg, S5040. Spröjs, RAL075 85 40. Foder, gröngrå NCS S 4502-Y.

Visst reser både Malin och Tobias i jobbet men i trakten har barnen såväl farmor som morfar nära och med mormor på tomten är hjälp aldrig något problem. 

– Det är det absolut finaste med vår flytt, att vi nu har familjen nära, säger Malin. Sedan är ju Stockholm bara två timmar bort vilket gör att vi enkelt kan besöka vänner när vi vill. Jag är så glad att vi vågade ta steget och lyssna på magkänslan även fast vi trivdes i Stockholm. Det här är långt ifrån mellanmjölken, här är det grädde på moset varje dag!


LÄS ÄVEN: Familjen uppfyllde drömmen om en gård på landet – kika in


Rulla till toppen