Kika in i den ljusgrå trävillan från 1920-talet: ”Lyckats skapa ett hem som känns hemma”

Den ljusgrå trävillan från 1920-talet var i stort behov av renovering, men Anna såg möjligheterna. I dag stortrivs hon och familjen i de ljusa och luftiga rummen, fyllda med kärt arvegods och moderna designklassiker.

När man hälsar på hos familjen Scholtz kan inte tro att man befinner sig i en storstad som Göteborg. Slingrande, smala vägar letar sig upp på höjden med vackra sekelskifteshus, prunkande trädgårdar och fina staket. Och allra längst upp med utsikt över vattnet ligger familjens charmiga och ljusgrå villa från 1920-talet omgiven av blommor och grönska. En härligt lantlig oas som närmast andas sommarnöje à la skärgården.

– Nu har vi bott här i lite mer än 20 år och trivs så bra här, säger Anna.


LÄS ÄVEN: Ringde och frågade om drömhuset var till salu – två dagar senare var sekelskifteshuset deras


På bordet har Anna ett skapat ett stilleben av böcker, en fin ljusstake och blomster från trädgården. Vas, ”Balloon” från Floramor & Krukatös. Ljusstake med knut, Emmeli Hultqvist.
Den söta trävillan är byggd 1929 och ligger högt beläget i området.
Matsalen flödar av ljus tack vare de stora fönstren och de ljusa kulörerna i rummet. Skåpet är köpt på auktion av Annas pappa för 5 kronor, visserligen för 50 år sedan, men ett fynd redan då! Sidobordet är ett antikt slagbord. Vas, On Interiör. Mattan är arvegods.
Här bor: Anna, Joakim och Cornelia Scholtz, 20 år. Hugo och Vendela, 25, är utflugna. Jobbar som: Anna är slöjdlärare och Joakim är projektledare. Huset: Villa från 1929 i Ekebäck, Göteborg. Instagram: @storiesbyanna
Mysigt gästrum där man kan kika på stjärnorna. Kikaren är arvegods. Kuddar, H&M Home. Lampa, Lagerhaus.

Husannons utan bild

Innan familjen flyttade till huset på höjden bodde de i en lägenhet i centrala Göteborg. En dag såg de en annons om huset – men utan bild.

– Det stod bara Ekebäck, säger Anna. Där hade vi tittat på flera hus innan, så vi blev väldigt intresserade av den lilla annonsen trots allt.

Familjen chansade, åkte dit och fastnade direkt för villan och läget. Trädgården var inte så stor men fint lummig, och utan insyn på baksidan. Och även om huset var i behov av renovering, såg de potentialen i plan­lösningen och storleken. Inte blev det sämre heller när de kom upp på andra våningen och upptäckte utsikten över havet. De räddes inte det kommande arbetet, utan kände att ett hus som är i så pass stort behov av restaurering kan man med gott samvete bygga om och forma precis som man vill ha det.

– Det här området är ju dessutom fantastiskt trevligt, säger Anna. Med en härlig stämning bland grannarna. Sedan ligger det så nära till havet, och även till city och utbudet där.

Från matrummet kommer man ut på altanen och vidare ut i trädgården. Skåpet vid växten är en gammal smörgås­automat. Stol, Ton, ”Ton no 30”.
Vid den mysiga matplatsen i köket i kan man krypa upp i kökssoffan och njuta länge. Soffan är arvegods. Köksbord, Bruno Mathssons ”Ellips. Stolar, ”Myran” av Arne Jacobsen, från Fritz Hansen.
Välbesökt kaffehörna vid kylskåpet med kaffemaskin från Nespresso. Kylen är från Smeg.
En rustik bänkskiva i sten sätter tyngden i det vitt skira köket med lackade luckor, allt från Wellman Kök. Köksbord, Bruno Mathssons ”Ellips”. Stolar, ”Myran” av Arne Jacobsen, från Fritz Hansen.
I trädgården finns ett litet lusthus som är mysigt inrett. Korgstolar från Ikea. Bordet är ett hemmabygge, skol­planschen är arvegods. 

LÄS ÄVEN: Sekelskifte med en modern twist – så skapar du stilen


Varsam renovering

Arbetet med huset satte i gång, och fortsatte även efter inflyttningen. Joakim lade ner många timmar på kvällarna under några månader, och man tog även hjälp av hantverkare. Det mesta var eftersatt, och eftersom huset tidigare hade fungerat som boende för två familjer fanns det ett kök på övervåningen som togs bort. Även det på nedervåningen fick bytas ut, eftersom inte heller det var funktionellt. Bredvid det nya köket skapades ett matrum. Så slipades alla golv och målades vita, och även ytskikten fick nya ljusa färger och tapeter. Med tiden gjorde man även en utbyggnad på framsidan, och råvinden inreddes.

– Men vår ledstjärna har hela tiden varit att bevara husets känsla och tidsålder med varsam renovering, säger Anna. Men det uppkommer alltid något nytt som måste fixas i gamla hus, det kan man vara säker på! 

På altanen står eftermiddagskaffet framdukat i solen för en stunds avkoppling. Möblerna är från en antik och ärvd grupp från Grythyttan. 
Även vardagsrummet är härligt ljust. Schäslongen är ett gammalt Blocketfynd. Soffa, Furninova. Kuddar, blandade från H&M & Fritsla Tyglager. Taklampa från Tine K Home, bordslampa, loppisfynd. Spegel, House Doctor.
I vardagsrummet står ett antikfyndat skåp med böcker och samlade minnen.
Vid en av väggarna har familjen satt upp låga hyllor och samlat fina tavlor, bland annat av Mikael Wahrby, över dem.  Lampa, ”Kizu table lamp” av Lars Tornøe för New Works. Vas, Formverkstan i Göteborg. 

Som källaren till exempel, som paret gjort i ordning och förvandlat till stor tvättstuga med badkar. Här nere fick det också bli vinkällare, som är Joakims projekt. 

– Vi är så nöjda med vår renovering, säger Anna. Jag tycker att vi har lyckats skapa ett hem som känns hemma, och som vi tycker om att tillbringa tid i.

Sin stil beskriver Anna som blandad, modern fast med gamla inslag och en hel del designklassiker. Familjens många ärvda möbler och restaurerade Blocketfynd har också självklara platser. Det är mixen som gör hemmet personligt och inbjudande tycker hon, och passar charmen i ett äldre hus som är lite snett och vint här och där. Inspirationen hittar hon gärna på sociala medier, men även när de är utomlands.


LÄS ÄVEN: Inspireras av den personliga kaptensvillan: “nöjda med att vi bevarat de luftiga rummen”


Annas arbetsrum på övervåningen. Pallen är arvegods. Bord, Blocketfynd.Taklampa från Örsjö Belysning, ”PJ 50”. Korgar, Granit.
Arbetshörnan i sovrummet har havsutsikt. Skrivbord, stol och lampa i fönstret, arvegods.
På övervåningen står ett ärvt skrivbord som är målat i samma nyans som väggen. Lampa, Lagerhaus. Speglar, Tine K/ Floramor & Krukatös.
Den lilla toaletten under trappan är charmigt inredd. Fotona är ärvda porträtt av släktingar. Handfat av Annika Lööf, på ett Blocketfyndat bord. Spegel, Olsson & Jensen. Korg, H&M Home.

Härligt med trädgård

– Jag hämtar in mycket inspiration när vi reser, men tycker även att det är trevligt att bläddra i tidningar. 

Det enda Anna och Joakim ibland kan sakna är större ytor. Men även om hemmet kan kännas litet och kompakt vill de inte bo någon annanstans. Lediga dagar lockar pyssel och vila i trädgården eller promenader i omgivningen. Kanske dricker de kaffe på något trevligt ställe, träffar vänner och går på restaurang. 

– Jag ska erkänna att jag ibland drömmer om en lägenhet i stan, säger Anna. Men det är ju ändå så härligt med trädgård, och vi älskar vårt kära gamla trähus med alla dess vinklar och vrår.


LÄS ÄVEN: Inspireras av oasen på bara 54 kvadrat: “känner att trädgårdspyssel är rena terapin”


Rulla till toppen