Kika in i den mysiga sommarstugan med smarta lösningar – så skapar du stilen

Scenografen och konstnären Petra Lundkvist har skapat ett eget paradis i sin stuga. Här har hon inrett med en mix av sina favoritföremål och smarta lösningar.

Det var kärlek vid första ögonkastet när scenografen och konstnären Petra Lundkvist köpte det lilla trähuset 2015. Så länge hon kan minnas har hon tillbringat somrarna i Tisvilde i Danmark tillsammans med sina föräldrar. Petras mamma är svensk och hennes pappa dansk. De möttes en sommarkväll på denna charmiga badort. Petras pappa och hans familj har haft sommarhus här i flera generationer. Petras mamma var bara 16 år när hon besökte Tisvilde första gången. Hon förälskade sig direkt i byn.

Aldrig tvivlat

Trots att Petra är uppvuxen i Sverige och bor i Stockholm har hon aldrig tvivlat på att hon en dag själv skulle köpa ett sommarhus här. Det är det enda ställe i världen som hon vill tillbringa sina somrar på. Det är här hon verkligen kan släppa ut och använda sin kreativitet fullt ut.

– Det senaste året har jag gått en målarkurs i Köpenhamn och har kunnat pendla fram och tillbaka till Stockholm när jag haft inbokade jobb. Det är fördelen med att vara frilansare. Det har varit en härlig känsla för mig att kunna uppleva alla årstiderna i mitt sommarhus, säger Petra.

Det senaste året har hon skapat ett stort nätverk hos ortsborna. Hon har hållit flera kreativa kurser för barn. Och med sin känsla för färger har hon även hjälpt till med färgsättningen i samband med renoveringen av det lokala kaféet. Petras hus är ett typiskt sommarhus i 1960-talsstil. Till huset hör ett litet annex där hon har inrett gästrum. Med bara 50 kvadratmeter i huvudbyggnaden är det trevligt att ha plats i annexet för familj och vänner som kommer på besök under sommaren.


LÄS ÄVEN: 11 inredningstips för sommarstugan


Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips
I det vita vardagsrummet får inredningen ta plats med starka färger och kontraster. Den marockanska mattan ger värme och mjukhet till det vita golvet.
Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips

Renoverat hela stugan

När hon köpte sommarstugan var den gulmålad och i behov av renovering. Sedan dess har hon, med hjälp av vänner och familj, rustat upp och skapat sitt alldeles egna lilla sommarparadis.

Skapar rum som scenograf

Hon valde att måla fasaden svart och alla fönster och dörrar vita. Invändigt, där all träinredning hade gulnat, blev allt från golv till tak målat i vitt för att skapa ljus och rymd i rummen. Som scenograf och inredningsdesigner, som hon också arbetar som, är Petra van vid att gå grundligt tillväga för att skapa en helhet och en röd tråd. Det senaste hon har byggt är ett växthus och en liten ateljé där hon kan arbeta med sin konst.

– Min mamma kan bygga allt. Hon är verkligen cool. Det är från henne jag har lärt mig så mycket om hantverk och att inte vara rädd för att kasta mig in i större projekt, säger Petra.

Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips
I sovrummet utnyttjas utrymmet till max. Ovanför takbjälkarna finns plats för förvaring. På väggarna hänger spännande fynd och sängen är bäddad i rosa med ett hav av kuddar.
Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips

LÄS ÄVEN: Så håller du sams med släkten i sommarstugan – expertens viktigaste råd


Gröna rum för avkoppling

Även i trädgården kan man tydligt se att Petra är scenograf till yrket. Överallt har hon skapat mysiga utrymmen för avkoppling och eftertanke. I växthuset och i drivbänkarna odlar hon gurkor, tomater, sallad och massor av kryddväxter, men Petras kärlek till havet betyder också mycket.

Traditionerna och den enkla vardagen präglar sommaren: morgonkaffe och yoga på stranden, ett dopp i havet och en cykeltur till bageriet. Varje kväll avslutar hon dagen med att njuta av solnedgången.

Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips
Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips

När Petra köpte sitt sommarhus var det gult och i behov av renovering. Nu är det renoverat och målat i svart och vitt. Växthuset är ett av det senaste tillskotten på tomten.

Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips
Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips
Så kan du också skapa ett sommarstugeparadis - smarta tips

Så fixar du den mysiga stilen

  • Är stugan mörk och murrig? Genom att måla golv, väggar och tak i ljusa färger känns ytorna rymligare och ljusinsläppet blir bättre. Ett vitmålat rum ger också utrymme för färgstark inredning.
  • Skapa en spännande vägg med dina favoritmotiv. Ramar i olika storlekar och utseende ger både ett charmigt intryck och en personlig stil. Ett eget galleri i miniformat.
  • Har du svårt att bestämma stil på inredningen? Genom att mixa loppisfynd med möbler i olika design kan du skapa en personlig, varm och unik stil för din stuga. Släpp lös din kreativitet!
  • Har du ont om plats? Se dig om i stugan. Var kan du hitta det där extra lilla utrymmet? Under sängar, under trappan eller i taket? Det finns många smarta förvaringsprylar som hjälper dig att stuva undan prylar du inte använder så ofta.
  • Ett fönsterskåp på den takade terrassen ger både en häftig effekt och smart förvaring. Fyll det med favoritböckerna, några blommor och fina prydnadsföremål. 

LÄS ÄVEN: Det gamla torpet blev ett charmigt hem med glasveranda: “vi har gjort mycket själva”


Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen