Kika in i den värmländska torpidyllen – med inspiration från Frankrike

I sin torpidyll i Värmland har Anna-Kajsa Magnusson skapat ett välkomnande sommarställe för hela familjen, med kära antikviteter och fransk lantstil. Och i trädgården blommar såväl gammaldags mormorsväxter som väldoftande lavendel.

När Anna-Kajsa och Leif hade tagit över huset var det en granne och tillika arkitekt, Gunnar Hollström, som ritade om bostaden. De tre sovrummen på första våningen blev till ett enda vardagsrum. På andra våningen, som då bestod av bara ett stort rum, byggdes tre sovrum och ett badrum.

Den stora trädgården pryds av en gammal ek som är 80 år. Grenarna breder ut sig ovanför bordet som är målat i en mörk nyans, nära rabatten med vita syrenhortensior. 
Sofforna är klädda med linnetyg. Den duvblå prydnadskudden kommer från Stackelberg. Sommarrosen från trädgården står i ett gammalt laboratorieglas. Hiss­gardinen är sydd av Christina Schaanning. Bordet är laserat och restaurerat av Anna-Kajsa.
I vardagsrummet råder fransk lantstil med en vikskärm, klassiska Louis XVI-stolar, antik kristallkrona och soffor klädda i linne.

LÄS ÄVEN: Det gamla torpet blev ett charmigt hem med glasveranda: “vi har gjort mycket själva”


Anna-Kajsa har så länge hon kan minnas varit mån om att skapa trivsam stämning omkring sig. Under många år drev hon en egen inredningsverksamhet i Karlstad tillsammans med dottern Ann. De hittade sin inspiration i fransk och svensk lantstil, något som går igen även i dag i det egna boendet här på landet. I huset finns koketta ljuskronor med kristaller, hissgardiner i fina tyger, sittmöbler klädda i linne och en härligt kontinental matsal med 1700-talskänsla. Anna-Kajsa tycker också mycket om att restaurera och måla om antika möbler. Hon samarbetar dessutom ofta med den norska inredningsdesignern Christina Schaanning. Tillsammans har de gjort flera inredningsuppdrag, bland annat för norska hotell.

Det rödmålade huset från 1939 byggdes om i början av 1980-talet. Terrassen runt sommarhuset används ofta när solen värmer.
Här bor: Anna-Kajsa Magnusson. jobbar som: Driver företaget A-K Magnusson. Huset: Ett rödmålat torp från 1939, med trädgård och växthus i Mangskog, Värmland.
Bordet i matsalen är gjort av plankor från ett gammalt kyrkgolv och målat i en grå nyans som Anna-Kajsa själv har blandat. Matsalsstolarna med grovt linneöverdrag köptes på auktion och kläddes om. Burspråket byggdes för 20 år sedan, med fönstren och franska luckor. Ljuskronan kallas ”Janne Krystall”, är handgjord och säljs genom det egna företaget A-K Magnusson.
Det stora sovrummet på andra våningen är en dröm med en bekväm säng, sköna textilier och mild färgskala. Överkastet och gardinerna är sydda i grovt linne. De gula prydnads­kuddarna är sydda av Christina Schaanning. Det antika bordet har fixats i ordning av Anna-Kajsa. 

Lantlig charm inne och ute

Färgskalan i de charmiga rummen går i vitt, beige och duvblått. Mot de vita väggarna kommer de målade trägolven i en ljust grå nyans helt till sin rätt, liksom nedervåningens beige soffor, laserade träbord och ljuskronor. Alla färger är perfekt koordinerade, som på en konstnärs palett. Arvegods, antikviteter, hissgardiner och brukskonst skapar atmosfär och personlighet och i sovrummen finns mjuka mattor som ger mys och fyller sin funktion kalla dagar. Det är också många fönster i huset, vilket ytterligare förstärker det ljusa och luftiga samt ger fin utsikt över den härliga grönskan i trädgården utanför. Här finns många rabatter och odlingsbäddar med en stor mångfald av växter och blomster, bland annat hortensia i rosa och vitt. Pionerna blommar för fullt i juni, och avlöses av gammaldags buskros, vit klematis, lavendel och hosta.


LÄS ÄVEN: Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in


Köksskåpen i trä är grålaserade för att harmoniera med det antika sidobordet, beslagen i lantlig stil och de gråmålade trägolven.
Den gamla vedspisen i original fungerar än och sprider härlig värme kalla dagar.
Det antika bordet och stolen i 1700-talsstil köptes på auktion i Sverige. Kopparplåtsmotivet inramat med guldram köptes i London.
I det nya ladhuset står ett stort matbord som paret gjort själva av en träskiva och ett specialbeställt underrede som en smed tillverkat. En antik kristallkrona bryter av fint mot det moderna.

Rymligt gästhus

Anna-Kajsas hus används året om och har blivit en samlingsplats för en familj som vill träffas ofta – och har växt en hel del med åren. Det är här man firar födelsedagar och högtider, och paret har också många vänner som gärna hälsar på. Då är det bra med ett rymligt gästhus, med fyra bäddar, ett stort badrum och tvättstuga. I den nya ladan och i växthuset finns det extra sittplatser och på den stora träterrassen med direktutgång från huvudbyggnaden står ett runt matbord i massiv betong hela året. Soliga sommardagar är bordet draperat med linneduk och prytt med buketter från trädgården. 

Badrummet ligger charmigt inrymt under snedtaket på andra våningen, på bekvämt avstånd från sovrummet.
På terrassen finns ett runt betongbord tillverkat av Mikke i Småland. Stolarna i slitstarkt material är från Artwood, och kan stå ute året om.
I växthuset från Willab Garden är det stabila golvet gjort av järnplattor med två olika nyanser av naturlig rost. Stolarna kommer från Tolix. Bordet är från THG.
Luktärter slingrar sig runt en rostig järnställning, vackert och rustikt på samma gång.

När gästerna kommer till gården bjuder Anna-Kajsa alltid på hembakat. Hon gillar att baka, laga mat och pyssla i trädgården och är nästan alltid på språng. Som hon själv uttrycker det:

– Jag är ständigt i rörelse och gillar att vara aktiv. Det ger mig så mycket glädje att skapa en trevlig atmosfär omkring mig. Men jag har inga problem med att njuta här också! När kvällen är kommen firar jag det med god mat och dryck med familj och vänner.


LÄS ÄVEN: Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av


Rulla till toppen