Att luften vi andas är ren och inomhusklimatet bra blir allt viktigare för oss. Här har luftrenaren på kort tid blivit ett bra komplement i många hem. Men vad ska man tänka på för att välja rätt? Vi reder ut.
Många är vi som längtat efter att känna solens värmande strålar i ansiktet och njuta av allt ljusare kvällar. Men våren är också en tid fylld av besvär för den som lider av pollenallergi, och det är inte bara utomhus problemen uppstår – pollenpartiklarna är även bra på att leta sig in inomhus och påverka luften, vilket ofta får negativa konsekvenser för både det allmänna måendet och nattsömnen. Men det finns flera knep att ta till och på senare år har luftrenare blivit alltmer populära.
– En luftrenare kan filtrera bort pollenpartiklarna ur inomhusluften så att den som har pollenallergi inte upplever lika stora problem inomhus. Men jag tycker att det är viktigt att se luftrenaren som ett komplement till andra medvetna åtgärder, säger Annika Almgren, ansvarig för rekommenderade produkter på Astma- och Allergiförbundet.
LÄS ÄVEN: 12 växter som renar inomhusluften – och så sköter du dem
Hjälp vid pollenallergi
Det kan handla om att lämna ytterkläderna utanför hemmet om det är möjligt, undvika att vädra och inte torka nytvättade kläder utomhus. Ett annat tips är att duscha innan man går och lägger sig för att undvika att pollenpartiklarna följer med in i sovrummet. Det är just i sovrummet som en luftrenare kan göra stor nytta, menar Annika Almgren.
– Om luftrenaren får stå på inne i sovrummet hela natten med stängd dörr så kommer luftkvaliteten att bli bättre där än i resten av hemmet. Det gör att den som lider av pollenallergi kan få bättre sömn och en välbehövlig paus från sina besvär.
LÄS ÄVEN: 8 saker att göra regelbundet – för ett fräschare och renare hem
Finns luftrenare att undvika
På senare år har luftkvalitet blivit ett hett ämne och marknaden för olika slags luftrenare fortsätter att växa, men det är inte alla som håller måttet och enligt Annika Almgren finns det luftrenare man helt och hållet bör undvika.
– Det första är luftrenare med ozongenerering, som är något som privatpersoner över huvud taget inte bör syssla med. Det är en giftig gas som används vid sanering. Det andra jag är luftrenare med enbart jonisering. Det är ett sätt att ladda partiklar så att de dels klumpar ihop sig, dels dras till en motsatt laddad yta. Det innebär att de fortfarande finns kvar i rummet och måste städass bort. Har man ett dåligt filter i dammsugaren sprids partiklarna i rummet igen. En ny studie från Dansk Teknologisk Institut har även visat att jonisering kan bilda ozon.
Så, vilka kriterier tycker du att man ska gå efter?
– Det är viktigt att välja en luftrenare med hög prestanda och hög effektivitet (CADR) på låg ljudvolym och att den är anpassad till det rum du ska använda den i, så att den har kapacitet att rena hela luftvolymen. Det är bra att ta reda på vilken kapacitet luftrenaren har i ett tystare läge eftersom man sällan orkar ha den på högsta effektläget en hel dag på grund av ljudvolymen. Ofta vill man ha den på under natten och då är det viktigt att den kan rena luften i ett tillräckligt tyst läge.
Hur vet man att luftrenaren faktiskt fungerar?
– Mitt tips är att gå på en tredjepartsbedömning. Här finns till exempel Råd & Rön men även Astma- och Allergiförbundet. Det finns vetenskapligt stöd för att luftrenare kan ge en bättre symtombild, men det gäller självklart att känna efter om man mår bättre eller inte. Läs även bruksanvisningen så att du är säker på att luftrenaren används på rätt sätt.
5 tips när du ska välja luftrenare
- Välj en luftrenare med hög prestanda och effektivitet (CADR) även vid låg ljudvolym.
- Luftrenare är anpassade för att rena ett rum. Upplever man stora problem hemma kan det ibland behövas fler.
- Se till att luftrenaren är anpassad till rummet som ska renas.
- Välj en luftrenare som är tillräckligt tyst för att du ska kunna sova med den påslagen.
Tänk ett varv kring löpande kostnader: Vad kostar filtren? Hur mycket el drar den och finns det ett förfilter som du enkelt kan rengöra själv?
LÄS ÄVEN: Här är växterna att ha i sovrummet – för bättre sömn