Paret förverkligade drömmen om en terrass och svalkande bad – 6 tips till dig med pooldrömmar

Utanför Höllviken i Skåne har Katarina och Anders förvaltat och förnyat den anrika familjegården Fridhem Gaard. Den svalkande poolen blev pricken över i.

Femton minuter på cykel från Höllviken i Skåne, sedan tornar Fridhem Gaard upp sig omgiven av öppna gula och gröna fält i alla riktningar. Den gamla familjegården med vita putsade väggar har vandrat mellan generationerna sedan 1877 och sedan 1999 huserar Katarina och Anders i den skånska huvudlängan.

– Det är Anders familjegård som han började renovera när hans föräldrar flyttade till ett nytt, mindre hus, säger Katarina. 

Sedan 2005 är marken som längan står på ekologisk och på gården finns ett system med solceller, vindkraft och batterilagring för att minska energikostnaderna.

Fridhem Gaard är en klassisk Skånelänga men gården fungerar inte bara som bostad, i det gamla stallet driver Katarina en inredningsbutik på 300 kvadratmeter och på gården finns även restaurang, kafé och ateljé som används till bland annat bröllopsfester, marknader och outlets under sommarhalvåret. I den östra delen av gården finns även en gårdslägenhet på 124 kvadratmeter som hyrs ut veckovis under sommaren. 

– På baksidan av gården har vi ett ombyggt stall som nu är en supermysig bostad på 150 kvadratmeter, som också kan hyras veckovis under sommarhalvåret, säger Katarina.


LÄS ÄVEN: Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen


Runt poolen ligger grå klinkerplattor som tål vinterväder och ut mot gräset ligger brädor av bambukomposit. Under natten hålls värmen uppe i poolen med hjälp av ett automatiskt pooltäcke.
Den mysiga terrassen med loungehörna når man via längans kök. Soffa och paisleymönstrade kuddar från Atwood, två kaptensstolar i bambu och lampskärm från Affari samt blåmönstrade kuddar från Sydafrika.
Här bor: Katarina och Anders, hunden Lily och katten Matrix.  Jobbar som: Katarina driver gårdens butik och kafé. Anders är fd kommersiell flygkapten som i dag flyger gårdens två Cub-flygplan. Huset:  Gården Fridhem Gaard 1877 i Räng. På gården finns även butik, kafé och semesterboende.
Katarina har en förkärlek för Medelhavet och dekorerar gärna med snäckor och vit keramik.  

Bara pool som saknades 

Under våren 2020 började ännu en dröm för gården att ta form – drömmen om en pool. 

– Det tog lite längre tid än planerat men den blev badklar i september 2020. Det är ljuvligt att kunna ta ett svalkande bad när man stängt butiken. Stranden och havet är självklart alltid bäst, men det känns väldigt lyxigt att kunna ha en pool också, säger Katarina.  

I loungehörnan under tak njuter paret gärna av varma sommarkvällar.
Kaptensstol i bambu från Affari och blå paisleymönstrad kudde från Atwood.
Fiskar av drivved från Portugal och krokhängare från Ib Laursen.

LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: Så skapar du en mysig uteplats


Eftersom grundvattnet på gården är högt föll valet på en murad pool på 7 gånger 4 meter med ett djup på 1,45 meter. Vattnet värms upp av husets värmepumpssystem via en värmeväxlare och en Minimaster säkerställer vattenkvaliteten.  

– Vi valde att göra en trestegstrappa längs med ena kortsidan, där solen ligger på hela dagen och kvällen. Det andra trappsteget är djupare så att man ska kunna sitta där och njuta av kvällssolen. Vi njuter verkligen och känner att poolen är värd varenda krona, de bästa stunderna är när vi alla är samlade och njuter av sol, svalkande bad och sköna grillkvällar på vår mysiga terrass, säger Katarina. 

I favoritmöblerna från Sydafrika sitter paret gärna och njuter frukosten i morgonsolen.
I orangeriet kan butikens kunder njuta av en fika bland olivträd, pelargoner, citronträd, jakaranda och agapantus. Vinrankan är 40 år gammal och fanns innan glashuset byggdes.

LÄS ÄVEN: 8 fina sätt att inreda uteplatsen och balkongen


6 tips för dig som ska bygga pool

  • Läs på och ta in flera offerter innan du ­bestämmer dig.
  • Fundera över vilken uppvärmning du vill ha – poolvärmepump, värmeväxlare och solfångare är några alternativ.
  • Se till att skapa rätt förutsättningar för en pool med en behaglig temperatur. En bra isolering gör att poolen håller värmen längre, andra viktiga faktorer som påverkar temperaturen är bland annat val av poolskydd, liner och stomme.  
  • Välj en poolstomme av hög kvalitet. Det finns stommar som bara håller i 15 år medan stommar av högre kvalitet kan hålla i 50 år.
  • Planera och var ute i god tid. Ta höjd för att leveranser kan ta längre tid än vad som var tänkt.
  • Tänk på att placera poolen i ett så vind­skyddat läge som möjligt, för att skydda poolen från hårt väder men även för att skapa så bra förutsättningar som möjligt att kunna njuta av poolen på bästa sätt.
Rulla till toppen