Helena Lyth: ”Känslan av att få ge sig tiden att skapa är väldigt välgörande”

Hon älskas för sina kreativa idéer, bjuder på inbjudande inredningsinspiration från sitt funkishus och guidar till pyssel i både tv-rutan och sina egna kanaler. Möt idésprutan och kreatören Helena Lyth – en av de nominerade till Årets inredningsinspiratör 2023.

Om Årets inrednings­inspiratör

Priset Årets inredningsinspiratör delas ut av Hus & Hem till en person som sprider glädje, kunskap och inspiration för hemmet – det kan gälla inredning, trädgård, design eller arkitektur. Vinnaren röstas fram av Hus & Hems läsare på husohem.se.

Hur känns det att ha blivit nominerad till Årets inredningsinspiratör?

– Helt otroligt. Av så många fantastiska konton, kreatörer och inspiratörer så blev jag nominerad?! En av de finaste komplimangerna jag någonsin fått. Jag blir så hedrad över att jag kunnat förmedla inspiration som nått fram. 

Berätta om ditt jobb! 

– Jag skapar kreativt innehåll och material för kunder – antingen för deras digitala kanaler eller i mina egna. Jag har precis gett ut min andra bok med recept, pyssel och tips för hela året där jag skrivit och fotograferat allt material. Jag blir även regelbundet anlitad av medier och ”Nyhetsmorgon” där jag inspirerar till kreativitet i hemmet.

Hur har vägen fram till i dag sett ut?

– Min bakgrund är inom reklambranschen som art director. Eftersom vi fick barn åren på varandra, så kallade pseudotvillingar, blev min mammaledighet väldigt lång. Det ledde till att jag startade en blogg som växte sig så stor att jag några år senare blev tvungen att välja: reklambranschen eller det nya, rätt osäkra, som jag hade skapat själv. Med facit i hand så är det både det modigaste och det roligaste jag gjort. 

Pyssel har blivit lite av ditt signum – vad är det med pysslandet som engagerar dig så mycket? 

– I vår snabba och digitala värld är det fler och fler som vänder blicken till det enkla och analoga, samtidigt som det finns en växande kärlek till skapandet. Känslan av att få ge sig tiden att skapa något är väldigt välgörande. Min högsta önskan är att så ett frö hos den som möter mina kanaler och böcker att börja skapa, även om det bara är något litet.

Helena Lyth är nominerad till Årets inredningsinspiratör 2023. Bor: Södra Ängby i Bromma utanför Stockholm Yrke: Inspiratör, kreatör och författare Instagram: @helenalyth.se  Blogg: helenalyth.se 

Vad engagerar dig annars i ditt jobb och vad drivs du av?

– Att ge sig själv tiden att pyssla. Skapa ska inte börja med hinder så jag försöker i möjligaste mån inspirera att skapa med det som många redan har hemma. En sliten pocket­bok kan bli en vacker krans på två timmar och för noll kronor. Mina kunder lämnar mycket av det kreativa till mig och i varje uppdrag vill jag testa något nytt, så jag drivs av att hela tiden utvecklas och liksom rulla vidare. 

Du bor i ett fint funkishus – hur har ni tänkt när ni inrett och renoverat? 

– Vårt område, Södra Ängby i Bromma, skyddas sedan 1987 av Riksantikvarieämbetet som riksintresse så vi får inte bygga ut eller renovera hur som helst. Men det har varit viktigt för oss att inte inreda så det blir ett museum utan låta hemmet fortsätta vara funktionellt fast för en familj à la 2023. Jag har försökt få fram husets själ och känt av hur vi som småbarnsfamilj kan leva ihop med det så att det blir ett hem, vårt hem.

Beskriv din inredningsfilosofi.

– Det ska vara funktionellt – med personlighet. Om jag har saker som behöver placeras och förvaras så skapar jag en hylla för dem, inte tvärtom att jag bygger en hylla för att köpa saker att fylla den med. Jag älskar hem där möbler och ting används och inte blir till installationer och stilleben. Hemmet ska vara vid liv och de saker du använder och älskar ska synas. 

Rösta fram Årets inredningsinspiratör 2023 här!

Rulla till toppen