Måla krukor, textilier och utemöbler – 6 trendiga DIY-projekt för trädgården

Med lite färg kan både möbler och trädgårdsredskap kännas som nya. Här är 6 gör det själv-projekt för trädgården.

6 gör det själv-projekt för trädgården:

1. Måla en gammal stol

Har du en gammal solstol kan den bli som ny med en omgång färg och kanske ett nytt tyg. Tvätta av stolen, slipa med fint sandpapper. Torka av stolen ordentligt och ta bort tyget innan du börjar måla. Måla några lager med snickerifärg och låt torka mellan omgångarna. Om tyget behöver bytas kan du enkelt sätta fast ett nytt med häftpistol. Målarfärgen vi valt här har kulören 3560-Y90R från Jotun.


LÄS ÄVEN: 12 somriga och kreativa gör det själv-tips


2. Gör en somrig duk

Om duken är enfärgad och börjar kännas sliten eller trist kan du måla på den med textilfärg. Lägg duken på plant underlag med papper under, eftersom färgen kan tränga igenom tyget. Måla motivet och låt torka enligt anvisningar på förpackningen. Eventuellt kan färgen behöva fixeras med strykjärn. Vi har använt färg från Panduro Hobby.

3. Måla mönster på krukor

Använd rester av målarfärg till att göra krukorna fina. Måla antingen mönster eller hela krukan och låt den torka innan du planterar i den.


LÄS ÄVEN: Från utomhusspis till drivbänk – 12 DIY-projekt för trädgården


4. Sätt färg på trädgårdsbänken

Gamla träsoffor är ofta väldigt fina när träet har grånat av väder och vind, men om du ändå vill pigga upp soffan är det fint med en ljusblå nyans. Tvätta av soffan, slipa med fint sandpapper och torka av den. Låt torka ordentligt innan du börjar måla. Måla ett par gånger och låt torka mellan omgångarna. Här har vi målat med 3030-B från Jotun.

5. Förvaringshylla ute

Sätt upp en hylla vid terrassen, i växthuset eller på altanen – perfekt för mindre krukor och trädgårdsredskap. Hyllan är målad två gånger och var helt obehandlad innan vi började. Färgen är 3020-Y30R från Jotun.

6. Uppdatera trädgårdsredskapen

Oavsett om de ska målas eller inte är det en bra idé att rengöra trädgårdsredskapen med varmt vatten och slipa träskaften med sandpapper. Eventuellt kan du måla trähandtagen i fina färger och sätta på nya lädersnoddar. De färger vi använt här är blå 3030-B och röd 1515-Y80R, från Jotun. 


LÄS ÄVEN: Så här enkelt bygger du en egen soffa till altanen


Rulla till toppen