Vardagsrummet leder rakt ut till trädäcket på 120 kvadrat – kika in i sommarhuset med 70-talskänsla

Huset är bara drygt 20 år men har en stark känsla av 70-tal som Susanne och Mads ville ta fasta på. Träpaneler av furu, ett svart kök och vintagemöbler ger en skön sommarhuskänsla.

Oddebohuset, som huset döptes till av sina förra ägare, är ett klassiskt fritidshus från 2001 byggt i äkta 1970-talsstil, med träpaneler och loft. Susanne och Mads har bevarat husets karaktär och hållit sig från att måla allt vitt eftersom de älskar den nostalgiska 70-talskänslan med furupaneler och en del av de möbler som följde med husköpet. Dock följde det med lite mer än vad paret hade räknat med.

– Vi ville gärna köpa med inventarier, eftersom det var en hel del fina saker. Men förra ägarna tog det väldigt bokstavligt eftersom det fortfarande hängde tvätt på tork när vi tillträdde, säger Susanne.

– Men bortsett från tvätten har vi haft nytta av många saker som vi fick. Vi har antingen målat dem eller fräschat upp dem på annat sätt, så att de passar in. Det ger huset en särskild stämning att återbruka de gamla sakerna, säger Susanne.


LÄS ÄVEN: 11 inredningstips för sommarstugan


Paret hade letat efter ett sommarhus i fem år innan de hittade sitt hus.
Från vardagsrummet kommer man rakt ut på det 120 kvadratmeter stora trädäcket. Dubbeldörrarna kan öppnas helt så att inne och ute smälter samman. Rummet är inrett med loppisfynd, som den piprökande fiskargubben.
Här bor: Susanne och Mads Færk med sonen Leo och hunden Coco. Huset: Sommarhus i trä på 67 kvm, med en altan på 120 kvm.
Familjen älskar att vara på den stora altanen. Uteköket är byggt av svartmålade brädor och skifferplattor som blivit över från uteplatsen inne i stan. Bord och stolar från Ikea.

Bevarat träinredningen

Det var viktigt för Susanne och Mads att skapa en lugn och varm sommarhuskänsla och att det inte blev för likt deras hem, som är modernt inrett med designklassiker och färg. Därför bestämde de sig för att bevara träinredningen.

– Vi tycker att det är fint med de obehandlade panelerna och de skapar den rätta sommarhuskänslan. Det är helt annorlunda mot vårt hus i Köpenhamn. Vi använder huset året runt, på vinter är det väldigt mysigt och på sommaren doftar det så gott från träet när solen värmt upp huset.


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar – inred smart och snyggt på liten yta


Matplatsen i stugan har ett bord av bockar och en linoleumskiva, en bänk av köksskåp från Ikea och stolar från en granne. Lampa ”Sinnerlig”, från Ikea.
Susanne och Mads har bevarat husets träpaneler och tillfört svarta och grå detaljer. Matbordet har de gjort själva av bockar och en linoleumskiva och stolarna har de fått från några grannar. Taklampa ”Sinnerlig”, från Ikea.
Susanne har målat den lilla byrån i en mörkgrå färg och gjort läderhandtag av ett gammalt bälte. Klädhängaren är gjord av en bit drivved hon hittat på stranden och målat grå.
Tallrikshyllan följde med huset. I den står nu Mads mormors gamla servis och diverse naturböcker.

Svart kök

Det svarta köket är en fin kontrast till naturfärgerna och blir en brygga till den svarta fasaden med vitsspröjsade fönster.

Köket är från Ikea och har fått hemgjorda läderhandtag. Industrilampan är gammal.
Susanne har gjort hyllorna som vilar på rundstavar. Tavlan är ett loppisfynd där ramen har målats svart.
Sovrummet är inrett med mjuka textilier i dämpade toner, vilket gör det lilla rummet inbjudande och mysigt.
Terrassen är uppdelad i olika nivåer och zoner, som hörnet med badkaret där man kan njuta av en god bok i solen. Oron är hemgjord av stenar från stranden. 
Susanne och Mads har gjort en loungedel på altanen, med möbler byggda av lastpallar som målats svarta och fått hemsydda dynor.

– Vi valde ett svart kök just för att binda ihop huset och tycker att det ger en modern 70-talsstämning. Vi har inrett i neutrala färger och försökt att använda så få saker som möjligt eftersom huset inte är så stort och vi vill känna lugn och ro, säger Susanne.

När det blir för trångt inomhus har de en stor träaltan utanför att röra sig på och hela naturen som lockar till utflykter i omgivningarna.


LÄS ÄVEN: 12 snygga uteplatser och balkonger att inspireras av


Scroll to Top